Ziua Logo
  Nr. 4509 de vineri, 10 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Reabilitarea lui Montezuma
-- In cadrul unei viitoare expozitii tinute la Londra vor fi prezentate dovezi istorice care desfiinteaza varianta vehiculata pana de curand de istorici, conform careia Montezuma al II-lea, conducatorul demult-apusilor azteci, si-a cedat de bunavoie Imperiul conchistadorilor spanioli.
Secole intregi, istoricii au fost de parere ca Montezuma al II-lea, ultimul conducator al Imperiului Aztec, a renuntat la acesta fara pic de impotrivire in favoarea spaniolilor, in anul 1520. Insa noi izvoare istorice prezentate de catre Muzeul Britanic ilustreaza umilinta la care l-au supus inamicii inainte ca poporul si puterea sa-i fie luate. Zona ocupata de azteci pe vremea lui Montezuma este Mexicul de azi. Piesele de rezistenta ale acestei expozitii - deschisa publicului incepand cu luna septembrie - sunt doua portrete datand din anul 1560 care il prezinta pe conducatorul aztec incatusat si inlantuit, stand in fata a poporului sau siderat. Custodele Muzeului Britanic, Colin McEwan, a declarat pentru publicatia The Telegraph: "Ce e interesant la povestea aztecilor e faptul ca imperiul lor era pe culmile maretiei la momentul prabusirii. Modul in care a fost construit l-a facut atat de vulnerabil in fata invadatorilor spanioli". Expozitia ce ii poarta numele urmareste ambele aspecte ale existentei lui Montezuma: razboinic inteligent si de succes, dar si figura tragica a istoriei, profund umilita de catre poporul inamic in fata caruia si-a pierdut infloritorul Imperiu.
Povestea nefericitului conducator - a carui domnie s-a desfasurat in perioada 1502-1520 - va fi spusa prin intermediul unor obiecte provenind din diferite colectii de arta din Mexic, Europa si Statele Unite, precum si din propria lui "rezerva" de artefact aztece. Expozitia se va desfasura in perioada 24 septembrie -24 ianuarie. In cadrul acesteia vor fi dezvaluite vizitatorilor o parte din operele de arta ale culturii aztece, printre care si o superba masca realizata din turcoaze si aur, care este ilustreaza maiestria artistica a acestui popor. (A.M.)
 Afisari: 502  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Comori furate in Castelul Hearst    
  Cai cu freza    
 Top afisari / comentarii 
 Increngatura (3234 afisari)
 Friptura de miel (2897 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (2841 afisari)
 Un actor grabit (2765 afisari)
 Lacat pe Basarabia (2460 afisari)
 Procurorii lui Voronin transmit numele romanului arestat: Johnattan Jerusalayem Netanyahu (2261 afisari)
 Patrick Swayze a slabit ingrozitor, ajungand la doar 47 de kilograme! (FOTO) (2258 afisari)
 Cum au falsificat comunistii alegerile din Republica Moldova (VIDEO) (2131 afisari)
 Angelina Jolie l-a anuntat pe Brad ca vrea sa faca sex si cu alti barbati! (2004 afisari)
 Adrian Mutu, acuzat ca a lasat-o insarcinata pe iubita unui coleg de la Fiorentina (1834 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00791 sec.