Ziua Logo
  Nr. 4508 de joi, 9 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Procesul comunismului
Stupefactie la Bucuresti
-- Bucurestiul a reactionat la valul de acuzatii si la masurile restrictive luate in ultimele 24 de ore de autoritatile de la Chisinau prin vocea unor politicieni si prin intemediul unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.
Intr-un text remis presei, MAE precizeaza ca a luat nota cu indignare de decizia autoritatilor de la Chisinau cu privire la amba�sadorul Romaniei si respinge categoric acuzatiile formulate de autoritatile Republicii Moldova privind presupuse implicari ale tarii noastre in afacerile interne ale acestui stat. Aceasta acuzatie este o provocare la adresa statului roman, considera Ministerul condus de Cristian Diaconescu. De asemenea, MAE considera "aberante" masurile unilaterale de impunere a restrictiilor de calatorie anuntate de presedintele Vladimir Voronin. Comunicatul mentioneaza ca Romania nu va lua masuri similare privind personalul Ambasadei Republicii Moldova la Bucuresti si va mentine sistemul de vize gratuite pentru cetatenii moldoveni. "Romania a sprijinit consecvent independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova si va continua sa aiba o abordare europeana in raporturile sale cu statul vecin, in pofida politicii antiromanesti a autoritatilor comuniste de la Chisinau", adauga MAE. De asemenea, Romania va sustine in continuare apropierea Republicii Moldova de UE, inclusiv prin proiectele destinate tinerilor care doresc sa studieze in tara noastra, precum si participarea la alte programe europene destinate cetatenilor acestei tari.
Apel la Consiliul European
In opinia vicepresedintelui PD-L, Theodor Stolojan, inaintea oricarei actiuni pe care doreste sa o intreprinda, Romania ar trebui sa ceara convocarea Consiliului de Ministri al Uniunii Europene. "Romania, ca stat membru al Uniunii Europene, are obligatia ca, inainte de a initia o actiune, sa se consulte cu celelalte state membre. Cred ca este necesara convocarea Consiliului de Ministri al UE, in format al ministrilor de Externe", a spus Stolojan. Si fostul prese�dinte Ion Iliescu a comentat masurile impuse de Chisinau, considerand ca declararea am�basadorului roman "persona non grata" reprezinta o pozitie ostila fata de tara noastra, care nu are motivatie politica si nu slujeste cu nimic rezolvarii problemelor lor politice.
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, care nu a exclus con�vocarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, a apreciat ca aruncarea vinei spre Romania reprezinta un gest de panica al autoritatilor de la Chisinau, incapabile sa asigure un regim democratic si un dialog civilizat in Republica Moldova.
UE impasibila
In ciuda unor semnale venite pe diferite canale diplomatice, Uniunea Europeana nu si-a formulat inca o pozitie clara vizavi de evenimentele din Republica Moldova, desi aceasta tara se afla la hotarul sau estic, iar initiativa UE denumita Parteneriatul Estic are o componenta foarte puternica pe acest spatiu deosebit de important pentru europeni. Singura declaratie oficiala a fost facuta de Inaltul Reprezentant pentru Politica Externa a UE, Javier Solana, care a indemnat la "incetarea violentelor" si a cerut "tuturor partilor sa puna capat violentei". El a mai precizat ca "violentele contra cladirilor guvernamentale sunt inacceptabile", dar si ca "respectarea dreptului inalienabil la adunare si la manifestare pasnica este de asemenea la fel de important". (M.N.)
Luciana POP 
 Afisari: 1616  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
NENOROCITILOR   de iulianG.
Stupefactie ?   de CAP-istul
A r h i v a
  Voronin ne-a declarat razboi diplomatic    1 comentariu
  Moscova acuza "subminarea suveranitatii"    4 comentarii
  CNN a ignorat protestele de la Chisinau    16 comentarii
  "Romania nu este vinovata"    12 comentarii
  Ce a vazut presa internationala    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cum face misto noul KGB de noi si UE (3023 afisari)
 CNN a ignorat protestele de la Chisinau (2513 afisari)
 Ce a vazut presa internationala (2361 afisari)
 Moldova lor, Moldova noastra si Moldova Europei (2343 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (2205 afisari)
 Ploiesti: Angajata unei banci a pozat sexy la serviciu! (FOTO) (2525 afisari)
 De ce s-a oprit Voronin inainte de vot la cimitirul Doina din Chisinau?  (2011 afisari)
 Frumoasa Mischa Barton, nud in Cosmopolitan! (FOTO) (1604 afisari)
 The Economist: Autoritatilor de la Chisinau le este mai usor sa se lupte cu bau-bau-ul sovinismului romanesc, decat sa isi apere guvernarea dezastruoasa (1597 afisari)
 Miron Cozma: Becali e un mafiot. Nu putea face bani fara acceptul mediului politic (1526 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01851 sec.