Ziua Logo
  Nr. 4508 de joi, 9 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Procesul comunismului
"Romania nu este vinovata"
-- Eurodeputata Emma Nicholson a declarat pentru ZIUA ca raportul OSCE nu contine toate reclamatiile fata de organizarea alegerilor din Republica Moldova
Baroneasa Emma Nicholson (foto) ne-a declarat in exclusivitate ca nu considera ca raportul OSCE privind alegerile de la Chisinau reflecta realitatea. OSCE a declarat corecte alegerile de duminica. Baroana Emma Nicholson, membra a echipei de observatori ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, prezenta la Chisinau pentru supravegherea scrutinului legislativ din 5 aprilie, a pus miercuri sub semnul intrebarii concluziile echipei din care a facut parte, informeaza BBC. In raportul elaborat de OSCE se aprecia ca votul de duminica a fost "in general liber si corect". Insa baroana Nicholson a declarat pentru BBC ca ii vine foarte greu sa sustina "declaratia de presa extrem de calduroasa din partea sefului OSCE". "Problema este ca a fost vorba despre un raport OSCE, si, desigur, in OSCE sunt si rusi, iar punctul lor de vedere a fost destul de diferit, substantial diferit fata de punctul meu de vedere, de exemplu", a spus baroneasa, citata de BBC News. Baroneasa Nicholson a mai declarat pentru BBC ca ea "si altii au avut un sentiment foarte, foarte puternic ca a fost vorba de o manipulare". Va prezentam in randurile urmatoare declaratia baronesei Nicholson pentru ziarul ZIUA.
De la Chisinau au venit acuzatii ca protestele au fost organizate de Romania. Care este opinia dvs.?
Nu sunt de acord. Sunt sigura ca a fost o puternica reactie locala spontana fata de o mare incorectitudine care a fost simtita. Romania nu este vinovata.
Daca puteti sa ne spuneti care a fost impresia dvs fata de alegerile din Republica Moldova?
Alegerile din Republica Moldova s-au desfasurat in general calm, cu exceptia zonei transnistrene. Am stat de vorba cu martori ale caror acte au fost luate la granita, a caror intrare a fost initial interzisa, si care au avut experiente neplacute din partea KGB-ului si a militarilor rusi de acolo. A fost clar ca sute de alegatori nu au putut trece. Am vorbit cu acesti oameni carora li s-au luat actele si care erau foarte speriati cu privire la viitorul lor. Am incercat sa introduc toate acestea in raportul OSCE, insa nu au fost acceptate.
Sunteti de acord cu raportul OSCE?
Nu, nu, nu in totalitate. In cea mai pare parte este foarte calitativ din punct de vedere tehnic. Insa eu as fi intarit toate acele puncte care se refera la un proces democratic, care nu exista in acest moment. Sunt foarte, foarte multe probleme care trebuie tratate. Insa raportul a aparut intr-o nota foarte optimista, mai ales declaratia de presa, insa acestea nu reflecta realitatea. Mare parte din acest raport, care este foarte tehnic, identifica problemele semnalizate de observatori asupra faptului ca nu a fost un proces electoral democratic. Si mai cred ca raportul si-a pierdut directia. OSCE contine multi membri printre care si rusii, care au avut un punct de vedere diferit in toate cazurile.
Ce credeti ca ar trebui sa faca Uniunea Europeana vizavi de protestele care au loc chiar acum in Republica Moldova?
Cred foarte puternic ca tinerii demonstranti ar trebui sa isi inceteze protestele violente pentru ca presedintele a anuntat ca va folosi fortele speciale si gloante adevarate, ceea ce ar fi o tragedie. Acesta e mesajul pentru tinerii moldoveni, dar si pentru Uniunea Europeana si anume ca trebuie sa fim, de acum inainte, mult, mult, mult mai activi pentru a elibera Moldova.
Republica Moldova in discutia PE
Saptamana viitoare se va dezbate in plenul Parlamentului European situatia inregistrata in aceste zile in Republica Moldova, ne-a declarat vicepresedintele PPE, europarlamentarul Marian Jean Marinescu. El a apreciat ca acuzatiile facute de autoritatile moldovene la adresa implicarii Romaniei in manifestarile de la Chisinau sunt nefondate. "Trebuie cautate cauzele acestor evenimente in interiorul tarii lor si nu exista nicio legatura cu autoritatile romane, nici cu Ambasada Romaniei. Desi duminica lucrurile erau relativ calme, evenimentele s-au declan�sat datorita diferentei dintre exit-polluri si rezultatul final al alegerilor. Consider ca autoritatile trebuie sa investigheze daca sunt reale sau nu aceste rezultate si de unde aceste diferente", a conchis Marinescu. (Cornelia G. POPESCU)
George DAMIAN 
 Afisari: 1821  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Ce-o mai intoarce si cucoana asta !   de Ratacitul
pentru cei cu "subiecte de meditatie"   de activistul
SUBIECT DE MEDITATIE PENTRU Emma Nicholson si pentru intreaga U.E.   de rosu ovidiu
Vom sta, in continuare, cu mainile incrucisate?   de Gargantua
Au furat ca-n codru !!!!   de CAP-istul
Cum au furat comunistii: Turism electoral, au vota mortii, voturi anulate,...   de basarab
Cine controleaza OSCE? Ce interese au?   de basarab
Mdaa, aia e problema, ca sunt rusi in OSCE   de Vasco da Gama
comunistii   de naem
Cocosata asta cine mai e ?   de akimottte
unul din cele mai constructive articole pe aceasta tema, multumesc ziarul Ziua   de activistul
Bla, bla, bla...   de Zold Janos
A r h i v a
  Voronin ne-a declarat razboi diplomatic    1 comentariu
  Moscova acuza "subminarea suveranitatii"    4 comentarii
  CNN a ignorat protestele de la Chisinau    16 comentarii
  Stupefactie la Bucuresti    2 comentarii
  Ce a vazut presa internationala    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cum face misto noul KGB de noi si UE (3023 afisari)
 CNN a ignorat protestele de la Chisinau (2513 afisari)
 Ce a vazut presa internationala (2361 afisari)
 Moldova lor, Moldova noastra si Moldova Europei (2343 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (2205 afisari)
 Ploiesti: Angajata unei banci a pozat sexy la serviciu! (FOTO) (2525 afisari)
 De ce s-a oprit Voronin inainte de vot la cimitirul Doina din Chisinau?  (2011 afisari)
 Frumoasa Mischa Barton, nud in Cosmopolitan! (FOTO) (1604 afisari)
 The Economist: Autoritatilor de la Chisinau le este mai usor sa se lupte cu bau-bau-ul sovinismului romanesc, decat sa isi apere guvernarea dezastruoasa (1597 afisari)
 Miron Cozma: Becali e un mafiot. Nu putea face bani fara acceptul mediului politic (1526 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01371 sec.