Ziua Logo
  Nr. 4508 de joi, 9 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Criza de la Chisinau
-- Ceea ce contrariaza cel mai mult Moscova este carac�terul liberal-democratic al protestelor de strada de la Chisinau. Nu mai e vorba de conflictele obisnuite dintre rusofoni si vorbitori ai limbii romane. Indiferent de etnie, basarabenii s-au saturat, pare-se, de comunisti si de exponentul lor, presedintele Vladimir Voronin. In ciuda demonstratiilor din ultimele trei zile, opozitia, formata mai ales din tineret, nu are, insa, sanse de repetare a alege�rilor de duminica, desi ele par sa fi fost falsificate. Demonstrantilor, care cer demisia Voronin, le lipseste, insa, o dovada pertinenta a falsificarii, fiind vorba de indicii, iar observatori ai alegerilor, din partea unor organizatii internationale, au atestat caracterul democratic al alegerilor si progresele fata de cele din trecut...
PoziTia conducAtorilor Uniunii Europene fata de evenimentele de la Chisinau este si ea ambigua. Seful Delegatiei Consiliului Europei, David Willshire, a fost "pentru-contra"! "Felicitam poporul moldovenesc" - a spus el - "pentru un mers la urne destins si democratic"... Altfel gandesc demonstrantii!
OrganizaTia EuropeanA pentru Cooperare Economica (DSZE) recunoaste, insa, ca opozitia a avut, in timpul campaniei electorale, acces limitat la mediile de informare, mai ales la Televiziune. Alt indiciu ca observatorii europeni s-au lasat dusi de nas este ca s-au declarat surprinsi de amploarea protestelor de strada. Iata ce declara, de pilda, Klaus Bergmann, observator danez, ziarului Frankfurter Rundschau: "Nu ne-am asteptat la asa ceva!". Aceasta, desi potrivit unui sondaj de opinie din martie al Institutului pentru politici publice, comunistii urmau sa obtina doar ceva mai mult decat 30% din voturi - or, ei au obtinut cu 20% mai mult.
NeaSteptatA este solidarizarea dintre romani si rusi, sub lozinci, precum: "Libertate", "Jos comunistii!", "Vrem sa apartinem Europei".
La Inceputul lui mai este programata, la Praga, o intalnire la care Republica Moldova ar putea capata un statut de parteneriat in Uniunea Europeana; totul depinde si de Rusia. Aceste evolutii sunt, oricum, binevenite pentru acei romani care pe internet fac jocul Rusiei, idealizand-o si prezentand NATO drept desuet...
In aceastA situaTie confuza, Ministerul de Externe de la Bucuresti se abtine, in ciuda faptului ca la Chisinau au fost arestate 193 de persoane, ca ambasadorul Romaniei in Republica Moldova a fost declarat "persona non grata" si a numeroaselor mitinguri de solidarizare din tara.
Singur, domnul Adrian Severin, deputat european, a protestat impotriva introducerii vizelor. Domnul Severin a vorbit si de "expresie de disperare", referindu-se la evenimentele din Moldova... La Chisinau, Guvernul urmeaza sa se intruneasca, dar nu sunt sanse pentru noi alegeri - mai ales dupa declaratiile de refuz, categorice, ale ministrului rus de Externe, Lavrov...
Nu mai puTin, un pas inainte in democratizarea CSI...
Serban ORESCU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Ce mai vretzi stimate domn..!   de Rhodos
A r h i v a
  Cum face misto noul KGB de noi si UE    12 comentarii
  Editorialul cititorului    
 Top afisari / comentarii 
 Cum face misto noul KGB de noi si UE (3023 afisari)
 CNN a ignorat protestele de la Chisinau (2513 afisari)
 Ce a vazut presa internationala (2361 afisari)
 Moldova lor, Moldova noastra si Moldova Europei (2343 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (2205 afisari)
 Ploiesti: Angajata unei banci a pozat sexy la serviciu! (FOTO) (2525 afisari)
 De ce s-a oprit Voronin inainte de vot la cimitirul Doina din Chisinau?  (2011 afisari)
 Frumoasa Mischa Barton, nud in Cosmopolitan! (FOTO) (1604 afisari)
 The Economist: Autoritatilor de la Chisinau le este mai usor sa se lupte cu bau-bau-ul sovinismului romanesc, decat sa isi apere guvernarea dezastruoasa (1597 afisari)
 Miron Cozma: Becali e un mafiot. Nu putea face bani fara acceptul mediului politic (1526 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00942 sec.