Ziua Logo
  Nr. 4507 de miercuri, 8 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Finante
Codul apocalipsei fiscale
-- Goana Guvernului dupa noi surse de impozitare ameninta piata auto * Boc se apara sustinand ca nu va creste fiscalitatea, ci doar va fi combatuta evaziunea
Modificarea Codului fiscal genereaza proteste ale Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA) si ale reprezentantilor IMM-urilor. APIA afirma ca nedeductibilitatea TVA la achizitia de autoturisme va produce un dezastru in sectorul auto, iar firmele de leasing ar putea disparea de pe piata. Reprezentantii IMM-urilor cer ca impozitul forfetar sa fie aplicat doar afacerilor de peste 12.000 de euro. Pe de alta parte, premierul Emil Boc sustine ca introducerea acestui impozit are ca scop combaterea evaziunii fiscale si nu cresterea fiscalitatii.
APIA considera ca nededuc�tibilitatea TVA la achizitia de autoturisme, prevedere care se aplica si clientilor firmelor de leasing financiar, contravine practicii europene si nu va aduce nici un venit real la buget. Singura consecinta a acestei masuri va fi scaderea spectaculoasa a vanzarilor de autoturisme, sustine Asociatia. Potrivit acesteia, peste 70% dintre vanzari sunt in acest moment catre persoane juridice, iar nedeductibilitatea TVA ar putea determina clientii sa se orienteze spre solutii care sa ocoleasca prevederea, aceste solutii fiind, de regula, in afara cadrului legal sau fiscal.
"Un alt sector afectat de aceasta prevedere este leasing-ul. Companiile de leasing nu-si vor mai putea recupera TVA-ul aplicat ratelor de plata", potrivit unui comunicat al APIA. Acest lucru va determina cresterea costului leasing-ului si, de aici, disparitia din piata a firmelor de profil.
Legat de leasing, un alt efect direct va fi cresterea numarului masinilor recuperate de la rau platnici care, intoarse in piata, vor lovi inca o data in vanzarile de masini noi, arata APIA.
De asemenea, Asociatia Societatilor Financiare ALB Romania (n.r. - de leasing bancar) a propus ca TVA aplicata contractelor de leasing pentru achizitii auto, in derulare la 1 mai 2009, sa ramana deductibila pentru ratele si valoarea reziduala ce trebuie achitate dupa termenul respectiv. Totodata, in cazul contractelor de leasing financiar care vor intra in vigoare dupa 1 mai, ALB cere ca nede�ductibilitatea TVA sa se aplice doar pentru valoarea reziduala achitata de clientul finantatorului la momentul transferului de proprietate.
Impozit impus de FMI
Introducerea impozitului forfetar are ca scop combaterea evaziunii fiscale si nu impunerea unei fiscalitati ridicate, modalitatea concreta de aplicare urmand sa fie stabilita pana la sfarsitul acestei saptamani, impreuna cu modificarile la Codul Fiscal, a declarat premierul Emil Boc, ieri, la postul public de radio.
Pe de alta parte, conform reprezentantilor patronatelor, Executivul afirma ca introducerea impozitului forfetar este o cerinta a acordului cu Fondul Monetar International. "Noi am fost de acord cu acest impozit forfetar, dar sustinem impozitarea doar a afacerilor de peste 12.000 de euro, altfel firmele care au venituri de cateva sute de milioane de lei vechi nu vor putea plati acest impozit. Gratiela Iordache, secretar de stat in Ministerul Finantelor ne-a spus insa ca impozitarea cu minimum 500 de euro pentru firmele fara profit este cerinta FMI", a declarat Florea Parvu, vicepresedinte al Consiliului National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). "Patronatele au ajuns ieri la un pseudo-consens prin care cerem eliminarea procentului de 0,5% si introducerea unui impozit diferentiat in functie de cifra de afaceri", a adaugat Parvu. El a aratat ca firmele cu afaceri de pana la 12.000 de euro ar urma totusi sa plateasca anual 500 de euro. Aceasta cifra va creste treptat, in functie de cifra de afaceri, afacerile de peste 30 milioane urmand sa fie impozitate cu 10.000 de euro.
Florin BARBUTA, Iulian SIMBETEANU 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
munca la negru?   de Andrei1232000
AVETI CE ATI VOTAT!!!!   de stan patitu
AVETI CE ATI VOTAT!!!!   de stan patitu
A r h i v a
  Amanare la Fondul Proprietatea    
  Strategia energetica in CSAT    
  Premierul bate obrazul analistilor    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Bogdan Hossu tradeaza miscarea sindicala (2472 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (2405 afisari)
 Ole, ole, Basarabie! (2302 afisari)
 Basarabenii se ridica din nou (2183 afisari)
 Tacerea oilor (1848 afisari)
 LIVE: Protestatarii s-au adunat din nou in centrul Chisinaului. Se scandeaza "Nu plecam" si "Iura si cu Vova ne-au furat Moldova" (3492 afisari)
 Sexul oral poate duce la cancer la gat (3377 afisari)
 Experiment secret intr-un centru social britanic: Sute de fetite au fost drogate si abuzate sexual in anii '70 (3086 afisari)
 Care "dusmani romani"? Fiul lui Voronin, Oleg, face afaceri bune in Romania (2526 afisari)
 Tata, amant si proxenet: Pentru ca tipam si strigam, imi punea o perna pe cap si continua... (2152 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00968 sec.