Ziua Logo
  Nr. 4507 de miercuri, 8 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Scriitoarea desenator
-- Scriitoarea Gabriela Melinescu a revenit in tara (fiind stabilita in Suedia din '75) pentru a ne impartasi trairile si bucuriile ei prin propriile lucrari de desen si pictura. Este prima expozitie de o asemenea anvergura a artistei in Romania, cu ani in urma fiind prezentate doar cateva lucrari la Ambasada Suediei, ca o carte de vizita.
"Cand are crampa scrisului, Gabriela trece la desen. Si cand imaginatia nu mai curge, trece la scris", a spus Ruxandra Garofeanu, curatoarea expozitiei.
Pana in 6 mai, la Galeria "Dialog" (Primaria Sectorului 2) aproape 100 de desene, gra�vuri, tusuri sau guase, realizate in diferite perioade ale Gabrielei Melinescu, din '80 si pana in 2007. "Eu am trimis doar o mica parte din tot ce am desenat si pictat pentru ca numarul hartiilor este enorm si debordant, la fel de mare ca si numarul paginilor pe care le-am scris. Ideea acestei expozitii ma bucura enorm si ma simt onorata ca am venit aici, alaturi de prietenii mei. Eu nu sunt pictor, am invatat singura sa desenez, sa pictez si sa gravez si nu consider lucrul asta ceva extraordinar decat ca sunt, ca si voi toti, un copil care a desenat la inceput ca toti altii, dar pe urma cu incapatanare a incercat sa umple singuratatea si vidul zilelor cu linii si puncte.", a precizat artista.
In Suedia a primit cadou chiar o mica presa japoneza cu care a putut sa exerseze. Universul ei este foarte bogat, chiar daca se intoarce la aceeasi tema, la aceeasi idee, parca vrea sa scoata din ea maximum; are multe teme biblice, fiind in�dragostita de "Psalmii lui David". Printre lucrarile expuse "sunt si autoportrete (daca vreti sa le numiti asa) in sensul ca i se simte prezenta pretutindeni. Eu o cunosc si nu difera mult de anii '70: cu parul lung, un personaj usor salbatic, o ciuta care fugea de oameni. Poate ca este si clovnul care apare adeseori, poate ca este si personajul tragic, sigur este emigrantul, pentru ca asa cum spune si in "Jurnalul suedez", nu-si ascunde deloc viata din Suedia, care nu a fost si nu este usoara pentru ea.", a adaugat Ruxandra Garofeanu.
Himerele copilariei
Lucrarile Gabrielei Melinescu releva lumea fantastica a copilariei, cu intregul alai de himere, jocuri de mult uitate si personaje miraculoase precum pasarile fabuloase, pestii plutitori printre stele sau uriasul motan care o acompaniaza protector pe fetita cufundata in lectura. Desenele artistei au legaturi substantiale cu subiectele literaturii sale. "Gabriela Melinescu a scris vreo 25 de carti, in romaneste sau in suedeza, de poezie, de proza, reportaje, multe alte volume de traduceri. Tot ea deseneaza cu o mana (stanga, se pare) care are vocatia misterului si intuitia fantasmelor si face gravura, traind, de fapt, la granita dintre moarte si viata.", spunea Mircea A. Diaconu in prezentarea cartii artistei "Puterea mortilor asupra celor vii", aparuta in 2005.
Oaspetele a adus cu ea, luni seara, la vernisajul expozitiei, un volum care cuprinde o noua traducere a scrierilor lui Nichita Stanescu, dar si desene realizate de poetul roman. "Am foarte multe de spus, dar cred ca voi inscrie in jurnalul meu despre seara asta de neuitat in care ma simt foarte fericita.", a concluzionat Gabriela Melinescu.
Cristina SPIRIDON 
A r h i v a
  Destinele lui Dorel Visan    
  Decapitarea CNC    
  Harababura de aprilie    
  Ziua de altadata    
 Top afisari / comentarii 
 Bogdan Hossu tradeaza miscarea sindicala (2472 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (2405 afisari)
 Ole, ole, Basarabie! (2302 afisari)
 Basarabenii se ridica din nou (2183 afisari)
 Tacerea oilor (1848 afisari)
 LIVE: Protestatarii s-au adunat din nou in centrul Chisinaului. Se scandeaza "Nu plecam" si "Iura si cu Vova ne-au furat Moldova" (3492 afisari)
 Sexul oral poate duce la cancer la gat (3377 afisari)
 Experiment secret intr-un centru social britanic: Sute de fetite au fost drogate si abuzate sexual in anii '70 (3086 afisari)
 Care "dusmani romani"? Fiul lui Voronin, Oleg, face afaceri bune in Romania (2526 afisari)
 Tata, amant si proxenet: Pentru ca tipam si strigam, imi punea o perna pe cap si continua... (2152 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00996 sec.