Ziua Logo
  Nr. 4505 de luni, 6 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Nea Gigi in lotul pentru Europa?
Cristian UNTEANU 
Surprinzatoare si deloc limpezi toate episoadele arestarii lui Gigi Becali. Dar absolut spectaculoasa este rezultanta cu totul neasteptata a foiletonului, cea care poate ca avea ca rezultat propulsarea personajului direct pe bancile Parlamentului European. Nu stiu daca nea Gigi va da curs invitatiei prezentate ca dezinteresata si generoasa de catre Vadim Tudor de a-l plasa al doilea pe lista pentru europarlamentare. Cert este ca ideea are un potential spectaculos si nu este deloc departe sa fie incununata de succes.
Ce implicatii ar avea asta? Prima, cea mai vizibila, este ca am avea doi europarlamentari despre care e imposibil de stiut daca vor fi acceptati de vreuna dintre familiile politice care detin grupuri de reprezentare in Parlamentul European. Motivul este foarte simplu: nimeni n-a uitat ca doar prin contributia decisiva a PRM a fost posibila existenta (e adevarat, absolut efemera) a grupului Identitate, Traditie, Suveranitate.
Blocat cvasi-instantaneu de vointa comuna a tuturor grupurilor politice care au decis ca membrii sai nu vor putea niciodata accede la vreo functie, fie ea cat de mica, in cadrul structurilor Parlamentului European. Dar, de curand, s-a mai petrecut un episod foarte interesant. Sefii tuturor grupurilor politice s-au reunit pentru a incerca sa propuna o solutie de modificare a regulamentului institutiei, asta pentru a evita ca, in cazul in care va fi reales euro-parlamentar, Jean-Marie Le Pen, marele prieten politic al lui Vadim Tudor, sa poata prezida Parlamentul European. Aceasta deoarece, conform regulamentului, la prima sedinta a noului Parlament European dupa alegerile din 7 iunie, decanul de varsta (si acela ar fi Le Pen) urmeaza sa prezideze, timp de cateva ore, lucrarile Parlamentului European reunit in plenara pentru a-si alege presedintele.
Obiectia formulata de toate grupurile politice este ca trebuie gasita o solutie, fie chiar si prin modificarea regulamentului de functionare a Parlamentului European, pentru a nu permite unui om gasit vinovat de Justitia franceza pentru discursul sau negationist, sa fie sub lumina reflectoarelor... Pozitiile politice ale lui Vadim Tudor, combinate cu parerile si simpatiile politice ale lui nea Gigi, venind sa apere eventual imaginea Romaniei stralucitoare ca soarele pe cer, ar constitui o foarte interesanta noua contributie romaneasca la peisajul politic european si, cu siguranta, vor starni nenumarate comentarii. Dar, in definitiv, electoratul de acasa va hotari pe cine trimite si care este mandatul de reprezentare pe care-l incredinteaza viitorilor europarla�mentari.
Problema este ca, daca scenariul de care vorbeam se va si realiza, atunci sunt de presupus probleme si viitoare scandaluri de mari proportii in cadrul delegatiei romane unde vor fi poate, printre altii, si Tokes, Monica Macovei, Renate Weber, Corneliu Vadim Tudor, Gigi Becali, Traian Ungureanu sau chiar si independenta Elena Basescu...
Dar mai exista o problema. Nu legata direct de alegerea lui nea Gigi, ci de comparatia facuta intre statutul acestui personaj si personalitatea lui Ilie Ilascu, pusi in acelasi context de liderul PRM. Domnul Corneliu Vadim Tudor a amintit de faptul ca amandoi au trait un episod comun, cel al puscariei, caci fiind dupa gratii Ilie Ilascu a devenit senator in Parlamentul Romaniei.
Aici lucrurile chiar devin grave. Cred ca nu se poate sa comparam in nici un fel, niciodata, episodul penal Gigi Becali si tragedia umana traita de Ilascu si colegii sai. N-au ajuns in aceasta situatie din aceleasi motive, n-au avut nicidecum un destin similar si mi se pare o impietate sa amestecam cele doua povesti. Cred ca nimic nu poate face mai mare placere reprezentantilor transnistreni decat o asemenea comparatie care, din nefericire, nu-l ridica pe nea Gigi la nivelul unui martir national, ci-i coboara pe Ilie Ilascu si pe tovarasii sai la nivelul sordid al celui care discuta la o masa intr-un bar cu drojdia societatii. Nu cred ca Basarabia merita asta, nu cred ca Romania o merita. Dar vocea poporului va trebui sa se faca auzita si, atunci, vom sti ce s-a ales...
 Afisari: 3797  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
Asa ne stricam firma...   de Zold Janos
Si avocatii lui Gigi pot fii si ei niste......   de Doro
Birfe, smenuri ?    de Arogantu'
Clanul Cordunenilor ataca la Dorohoi   de Marian Morosan
sa fim seriosi   de acv99
Gigi si europarlamentarele   de titel
Gigi,   de Aladin
becali   de boris mehr
Proprietatea,motorul Democratiei !   de Marius Adrian Porojnicu
Adevaratul PERICOL SOCIAL   de Al
sa-l aducem la realitate pe Tokes!   de Atanasie Popescu
Nu VC Tudor este vinovat de aceasta perspectiva ...   de Arogantu'
Gigi in Parlamentul european   de vamid
Emisune radio suspendata la cererea unui "radiosacultator" din nu stiu ce comuna   de Ghita Bizonu'
A r h i v a
  NATO in cautarea propriei sale supravietuiri    2009-04-02
  Fragilitatea puterii pe timp de criza    2009-04-01
  ONU reinvie cosmarul regiunilor autonome    2009-03-31
  Se sparge buboiul?    2009-03-26
  Un comisar pentru Romania    2009-03-24
 Top afisari / comentarii 
 Ana Stefanescu-Bachus: "L-au omorat degeaba!" (7498 afisari)
 Nea Gigi in lotul pentru Europa? (3797 afisari)
 Basarabia comunista (2417 afisari)
 Umilirea lui Gigi Becali - un spectacol prost regizat (2027 afisari)
 Bomba lui Vanghelie (1972 afisari)
 Zvonuri pe internet: Cine sunt cei trei jurnalisti despre care Marian Vanghelie anunta ca vor fi arestati (4151 afisari)
 Adrian Nastase: Urmeaza sa fie arestati patru - cinci constructori importanti  (2391 afisari)
 Sotia lui Adrian Mutu, frumoasa Consuelo, a ajuns ministru!  (2314 afisari)
 O "potentiala Hiroshima" in coasta Romaniei (2059 afisari)
 Sexy Charlize Theron se dezbraca in noul sau film, "The burning plain" (FOTO) (1950 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.06804 sec.