Ziua Logo
  Nr. 4505 de luni, 6 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Afara cu nemtii din tara!
Octavian HOANDRA 
Cam asa s-ar putea "traduce", intr-o formula extrem de frusta si scurta, facuta parca special pentru a da titlul unui text de ziar, indemnul greu de crezut pe care d-l ministru Ilie Sarbu il adreseaza hipermarketurilor din Romania. "Supermarketurile sunt libere sa isi inchida activitatea, daca nu sunt de acord cu Codul de Bune Practici", a declarat
d-sa, parca picat din Luna, suparat ca Ministerul d-lui Pogea, pe buna dreptate, analizeaza cu mare atentie acest act care trebuie sa stea la baza relatiilor intre producatori si vanzatori.
Mai mult, parca venit direct de la coada vacii, ministrul pesedist al Agriculturii nici nu are nevoie pentru acest acord de pozitia supermarketurilor care functioneaza in tara noastra: "Le-am transmis ca nu am nevoie de acordul lor, ei comercializeaza si fac profit in Romania. Daca le convine bine, daca nu sa-si inchida halele si sa le mute unde vor gasi loc!". Pai haideti sa ne imaginam ce ar insemna, in mare, alungarea acestor magazine din tara, gest care pentru un ministru anacronic nu pare sa conteze mai mult decat scoaterea pe usa a unui caine de pripas. Ma intreb daca acest ministru, desi al unei agriculturi aflate in Evul Mediu, stie sa caute pe Internet. Ca daca ar sti, ar afla extrem de simplu ca Metro Group detine locul intai privind cifra de afaceri si deci la impozitele platite catre statul roman. De asemenea, Germania (tara de provenienta a Metro si Reve) ocupa locul 3 (trei) in ce priveste investitiile in Romania. Trec peste "amanuntul" ca Germania a fost probabil pana la aceasta declaratie a d-lui ministru Sarbu, care, dupa cum am aflat, a starnit in Bundestag (Parlamentul Germaniei - pentru d-l Sarbu!), comentarii nu tocmai favorabile Romaniei, una dintre cele mai mari sustinatoare a aderarii Romaniei la U.E. si a liberei circulatii a cetatenilor romani in Europa.
Oricum, cel mai important "amanunt" care i-a scapat d-lui ministru al Agriculturii este acela ca daca supermarketurile isi iau catrafusele si pleaca, nu mai putin de 50.000 de romani isi pierd locurile de munca. Dar, poate ca nici asta nu e destul de important pentru d-sa si pentru PSD. E bine de stiut insa cum s-a creat aceasta situatie. Codul de Bune Practici intre marii comercianti si reprezentantii producatorilor semnat in 2008 a fost folosit de PNL si PSD, care "controla" guvernul liberal, pentru a se impauna inainte de alegerile parlamentare cu o posibila reducere de 30% a preturilor marfurilor din hypermarketuri. Timpul mai lung care ii este necesar d-lui Pogea, care examineaza acest acord este insa justificat, fiindca preturile produselor nu tin de politica, ci de sanatatea economiei. Daca produci neeficient, vinzi scump si astepti ca marile magazine sa-ti ofere servicii gratis, ca sa acoperi lipsa productivitatii, cam asta e problema. Daca vrei sa-ti vinzi produsele intr-o retea cu 20 sau 40 de magazine, trebuie sa fii in stare sa-ti poti plati serviciile, care iti vor aduce bani din cantitatea mare de produse vanduta.
Daca nu, atunci te poti plimba cu masinile tale, motorina ta, soferii tai, aprovizionand comertul de cartier. Asta e alegerea pe care trebuie, oricat s-ar codi s-o faca, producatorii, nu sa foloseasca populismul politicienilor ca sa sustina transformarea Codului de Bune Practici intr-o lege, care sa fie adoptata repede, prin Ordonanta de Urgenta, asa cum "ameninta" si doreste d-l Sarbu. Iar pe de alta parte, ma intreb daca acest ministru, alaturi de d-l Geoana si-ar asuma acum tensiunile unei realocari in alta tara (cu costurile expuse mai sus!) a supermarketurilor nemtesti, doar pentru a promova o ordonanta facuta populist, "pe genunchi", cu scopul de a anunta "mari reduceri de preturi". Oricum, dupa afirmatiile d-lui Sarbu sunt convins ca cel putin Germania va scuipa in san de 10 ori inainte de a mai face investitii si de a mai aduce afaceri in Romania. Intr-o Romanie, sa nu uitam, aflata in ghearele crizei economice. Si, cum se va vedea, germanii vor folosi toate canalele de informare, inclusiv cele diplomatice, pentru a transmite in lume modul de gandire al unui ministru depasit, nu numai din punctul de vedere al trecerii timpului.
 Comentarii: 26 Afiseaza toate comentariile  
Ghitzosule:)))))))) nu fii trist   de Budapestanul
Ghitzosule perspectiva mea versus Logan X90 renault   de Budapestanul
MDL_ eu credeam ca imispuismie o marca de otel   de Budapestanul
S relu   de Budapestanul
Ghitzosule esti chiar glumet:)   de Budapestanul
Simion Dan   de Budapestanul
Invizibil:    de Budapestanul
M_D_L   de Budapestanul
S relu   de Budapestanul
Re:Domnului Ratacitul   de Adrian v.D.
Mi as dori sa plece la trap !   de sorge
Romani ignoranti , limitati sau retardati ?   de Underworld
furtuna intr-un pahar cu apa   de simiondan
Incompetenta prostie si imbecilitate tipica   de Bumerang
Budapestanule...   de rasputin
pretul unui produs   de avarfreson
Ziaristu' lu' Peste   de Omul din Himalaya
UN DOBITOC...   de stan patitu
Ziaristul Hoandra ia apararea supermarketurilor...   de rasputin
Pai nenorocitii astia care au facut supermarketuri in Romania, nemti, francezi, austrieci, vind mai    de Hokusai san
Titlu tampit   de georgems
Nu-i bai !   de Ratacitul
<<Afara cu nemtii din tara!>> Subscriu. Desi stiu ca nu vor pleca   de srelu
Ghitzosule   de Budapestanul
Acestea fiind zise   de Atamild
Lasa ca nu o sa plece !!   de Ghita Bizonu'
A r h i v a
  Umilirea lui Gigi Becali - un spectacol prost regizat    28 comentarii
  Sinecura parlamentara    
  Miros de sange peste Romania    2009-03-31
  De ce o votez pe Elena Basescu    2009-03-24
  Ungurii lor si ungurii nostri    2009-02-16
  Cui ii e frica de neo-cezarism?    2009-02-09
  Cine plateste in Romania?    2009-02-02
 Top afisari / comentarii 
 Ana Stefanescu-Bachus: "L-au omorat degeaba!" (7498 afisari)
 Nea Gigi in lotul pentru Europa? (3797 afisari)
 Basarabia comunista (2417 afisari)
 Umilirea lui Gigi Becali - un spectacol prost regizat (2027 afisari)
 Bomba lui Vanghelie (1972 afisari)
 Zvonuri pe internet: Cine sunt cei trei jurnalisti despre care Marian Vanghelie anunta ca vor fi arestati (4151 afisari)
 Adrian Nastase: Urmeaza sa fie arestati patru - cinci constructori importanti  (2391 afisari)
 Sotia lui Adrian Mutu, frumoasa Consuelo, a ajuns ministru!  (2314 afisari)
 O "potentiala Hiroshima" in coasta Romaniei (2059 afisari)
 Sexy Charlize Theron se dezbraca in noul sau film, "The burning plain" (FOTO) (1950 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.08015 sec.