Ziua Logo
  Nr. 4502 de joi, 2 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Numai Minca-i norocoasa!
-- Boc a numit-o pe fosta sefa a Loteriei in fruntea Agentiei Nationale de Control al Exporturilor, fara sa-i ceara compensatiile pe care statul i le-a platit cand a dat-o afara * Liliana Minca Ghervasuc ramane si cu despagubirea de 30.000 de euro, si cu salariul de secretar de stat MAE
La mai putin de doua luni de la demiterea din functia de presedinte al Companiei Nationale "Loteria Romana" SA (CNLR), Liliana Minca Ghervasuc a fost numita de premierul Emil Boc in functia de presedinte al Agentiei Nationale de Control al Exporturilor (ANCEX), cu rang de secretar de stat. Pana la numirea in functie, Liliana Minca si-a incasat toate salariile de sefa a Loteriei, pana in martie 2010, la care avea dreptul urmare a demiterii din functie, adica vreo 14.000 de euro de la bugetul de stat. Ea nu mai vrea sa restituie banii pentru ca sustine ca a investit banii in fundatia umanitara care ii va purta numele. Atunci cand i-a taxat pe actorii, profesorii si medicii pensionari care luau si o leafa de mizerie de la stat, premierul Boc se justifica cu declaratia: "Este decent ca o persoana sa nu beneficieze de doua suporturi financiare de la stat". Acum Boc se pare ca nu-si mai aduce aminte ce declara, pentru ca a uitat sa-i ceara platile compensatorii Lilianei Minca.
Liliana Minca a recunoscut, pentru reporterii ZIUA, ca a incasat banii de la Loteria Romana. "Mi-am facut o fundatie umanitara si toti banii i-am bagat in aceasta fundatie. Am luat de la Loterie 60 de mii de lei si i-am virat in contul patrimoniului social al fundatiei. Aceasta se numeste <<Fundatia Liliana Ghervasuc Minca>>, a carei infiintare s-a judecat luni. In cinci zile voi primi hotararea judecatoreasca. Banii de la Loterie sunt un drept al meu, prin contract, deoarece am fost revocata din functie pentru motive neimputabile. Este un drept, mi se cuvine", ne-a declarat Minca.
Ea declarase unui post de radio, la momentul destituirii, ca are in vedere o anume functie, dar a refuzat sa dea amanunte, sustinand ca ar putea sta foarte bine si acasa: "Voi sta acasa si voi primi salariul". Intrebata asupra motivelor care au determinat-o sa renunte la ideea de a ramane acasa din moment ce avea salariul asigurat, Liliana Minca a rabufnit: "Cred ca nu ati inteles, nu am spus ca stau acasa, doriti cumva sa fiu somera, asta ati dori? Doriti ca in functii de conducere sa fie numiti cei care nu au niciun fel de pregatire si nu stiu pe ce lume se afla? Va spun, m-am razgandit, nu stau acasa sa cheltui banii, ci ii voi folosi pentru cazuri umanitare. Am o familie pe care o intretin de un an de zile, le dau bani de intretinere si de haine pentru copii. V-ati intrebat vreodata cine se ocupa de oamenii astia amarati?". Fosta sefa a Loteriei a refuzat sa ne spuna daca a mai fost intrebata, de catre cei care au propus-o sau au numit-o in noua functie, asupra destinatiei banilor primiti de la Loteria Nationala.
Banii si functia
Suma pe care urma sa o primeasca Liliana Minca este insa cu mult mai mare decat cea despre care afirma ca a incasat-o, estimata, la jumatatea lunii februarie la circa 30.000 de euro. Deoarece contractul i-a fost desfacut, la initiativa companiei, din motive neimputabile, Liliana Minca avea dreptul sa incaseze, in intregime, salariile lunare pe care le-ar fi primit pana la 17 martie 2010, data expirarii contractului. Venitul lunar la care avea dreptul ex-presedintele Loteriei era compus din salariul de 6691 lei brut plus sporul de vechime si cel de conducere.
La momentul destiturii, Codrut Seres, secretar general al Partidului Conservator, i-a sugerat Lilianei Minca sa se adreseze justitiei, unde sa conteste decizia de demitere din functie.
Fosta sefa a Loteriei nu a urmat sfatul lui Seres, deoarece isi facuse socoteli cu mult mai profitabile, dupa cum lesne se poate observa: a luat si banii de la Loterie si a impuscat si functia de secretar de stat si presedinte al ANCEX de la Guvernul Boc. Speram, din motive de criza si de austeritate, ca noul contract ce va fi semnat de Liliana Minca nu va mai prevedea alte despagubiri de zeci de mii de euro in cazul in care va fi demisa din noua functie, chiar si din cauze neimputabile.
Rocada mica la ANCEX
Liliana Minca a facut rocada la conducerea ANCEX cu Cristian Irinel Munteanu, cel care preluase postul in urma cu doi ani, chiar de la Liliana Ghervasuc Minca. Munteanu, numit in functie tot la propunerea Partidului Conservator, ne-a declarat ieri ca nu fusese inca instiintat de inlocuirea sa. El a refuzat sa faca vreun comentariu pana cand va fi instiintat oficial in acest sens. ANCEX este autoritatea nationala in domeniul controlului exporturilor de produse militare si de produse si tehnologii cu dubla utilizare din Romania si se afla in subordinea Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
De asemenea, ANCEX este responsabila de implementarea prevederilor Conventiei privind interzicerea armelor chimice (CWC) in Romania si asigura legatura cu celelalte state parti in domeniile care fac obiectul Protocolului Natiunilor Unite impotriva fabricarii si traficului ilegal de arme de foc, piese si componente ale acestora, precum si munitii.
Manager risipitor la LOTO
Ca manager al Loteriei Romane, Liliana Minca Ghervasuc s-a remarcat prin exploatarea la maxim a portitelor din legislatia privind achizitiile publice (OUG 34/2006). Ea si-a facut, practic, un obicei din a invoca "situatii de urgenta" pentru a justifica negocierile cu firmele favorite, intre licitatii. In acest mod Loteria Nationala a cheltuit sume uriase, umfland profiturile unor companii, parteneri "traditionali", pe banii jucatorilor. Ca sa dam doar un singur exemplu, ZIUA a dezvaluit ca la ultima astfel de "negociere de urgenta", din noiembrie 2008, institutia Lilianei Minca Ghervasuc a cumparat 20 de milioane de bilete de loterie la un pret de trei ori mai mare decat cel de la o licitatie tinuta cu o luna mai devreme. O parte dintre aspectele semnalate de ziarul nostru, ce urmeaza a fi verificate de Curtea de Conturi, la controlul de fond programat intre lunile mai si iulie 2009, au fost sanctionate, recent, de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, care a amendat Loteria cu 80.000 de lei.
Catalin ANTOHE 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
INtr-o Romanie marlanistsecurist-comunista..   de rosu ovidiu
LILI LOZERITA   de Calugarita
fundatie ?!   de avarfreson
Mare dezamagire   de Mariteea
Ce-ti placu la LILI,BOC?   de LENIO
Ce legi tampite !   de demetrius
Basescu, Boc si restul gastii   de da de ce
Mai, sa fie...Injur foarte urit, asa ca ma opresc...   de Pribeagul
ASTIA NU SUNT SANATOSI...    de danie1
A r h i v a
  Aparatorul banului public    4 comentarii
  Felix cu penalul Seres, Geoana cu Popa    4 comentarii
  DNA isi sacrifica imaginea pentru Lificiu    3 comentarii
  Salariile profesorilor marite la sfantu' asteapta    5 comentarii
  UE cu ochii pe manevrele comunistilor de la Chisinau    3 comentarii
  Polonia vrea sa bage Rusia in NATO    9 comentarii
  Ciuvica loveste in Traian prin Mircea    17 comentarii
  Toate casele presedintelui    19 comentarii
  A murit Marga Barbu    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Numai Minca-i norocoasa! (2311 afisari)
 A murit Marga Barbu (2233 afisari)
 Toate casele presedintelui (2014 afisari)
 Ciuvica loveste in Traian prin Mircea (1317 afisari)
 Soacra cu trei nurori sclave (1187 afisari)
 Poze inedite cu Lady GaGa: A aratat funduletul fanilor!  (3171 afisari)
 UPDATE 15:00 Gigi Becali a fost retinut de procurori (2932 afisari)
 I-au taiat penisul si i l-au crescut din antebrat (2873 afisari)
 Ne-a placut spectacolul cu Becali! Asteptam ca Mircea Basescu sa-i faca loc de veci lui Ciuvica!  (2182 afisari)
 Femeile afgane, obligate sa faca sex cu sotii lor  (2015 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01233 sec.