Ziua Logo
  Nr. 4502 de joi, 2 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Concluzia: economie peste tot!
-- In ziarele aparute ieri, la Bucuresti, putem citi unele titluri realiste, privind evolutia economiei romanesti in 2009, mai pesimiste decat cu doua luni in urma. Analistii intrevad o scadere a economiei de pana la 3%, ceea ce noua ni se pare mult... Cifra e moderata, insa, pentru Germania. Cum se face? Foarte probabil, scaderea noastra va fi, pana la finele anului, in jur de 6%.
Aceasta, vorbind empiric, avand in vedere precaritatea statisticilor financiare romanesti; cert este ca una din marile banci germane, COMMERZBANK, prevede pentru Germania o scadere economica, in 2009, de sase pana la sapte la suta. In Germania, criza nu a atins, insa, totalitatea cetatenilor - este ceea ce se va intampla la toamna, cand se crede ca somajul va creste rapid si, odata cu el, neincrederea publica.
In RomAnia, specialiStii recomanda BNR si bancilor private scaderea dobanzilor si a rezervelor minime obligatorii (RMO), precum si reducerea substantiala a cheltuielilor in economie, spre a se evita aparitia presiunilor inflationiste. Pe de alta parte, Banca Nationala urmeaza sa hotarasca daca amana sau nu decizia de a injecta mai multi bani pe piata sau - de teama inflatiei - prefera, relansarii, o politica financiara prudenta. Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, a declarat, recent, ca banca centrala va reduce nivelul rezervelor spre a lasa mai multi bani la dispozitia bancilor, ca acestea sa poata relua creditarea economiei. Acestui scop ii serveste, in mare masura, si Acordul Romaniei cu Fondul Monetar International, in valoare de aproape 13 miliarde de euro. De la FMI, acesti bani vor ajunge in rezerva BNR si la banci, cel putin trei miliarde de euro in plus. Numai ca bancile vor aplica dobanda ridicata, de 25%, pe care o vor reduce la 20% sau chiar mai jos, doar daca nu gasesc clienti pentru credite.
Cu acest prilej, bAncile au constatat ca nu mai au atatea garantii ca in trecut, iar romanii ca nu sunt atat de bogati cat au crezut.
Concluzia: Economie peste tot!
Serban ORESCU 
 Afisari: 223  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Masura anticriza ???   de srelu
A r h i v a
  Ofensiva mondiala a comunismului    33 comentarii
  Editorialul cititorului    
 Top afisari / comentarii 
 Numai Minca-i norocoasa! (2311 afisari)
 A murit Marga Barbu (2233 afisari)
 Toate casele presedintelui (2014 afisari)
 Ciuvica loveste in Traian prin Mircea (1317 afisari)
 Soacra cu trei nurori sclave (1187 afisari)
 Poze inedite cu Lady GaGa: A aratat funduletul fanilor!  (3171 afisari)
 UPDATE 15:00 Gigi Becali a fost retinut de procurori (2932 afisari)
 I-au taiat penisul si i l-au crescut din antebrat (2873 afisari)
 Ne-a placut spectacolul cu Becali! Asteptam ca Mircea Basescu sa-i faca loc de veci lui Ciuvica!  (2182 afisari)
 Femeile afgane, obligate sa faca sex cu sotii lor  (2015 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00817 sec.