Ziua Logo
  Nr. 4501 de miercuri, 1 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Pretul gazelor stabilit politic
-- Lificiu lasa pretul mare la gaze nu doar pentru ca asa vrea el, ci pentru ca ne aflam in an cu alegeri si gazul devine instrument electoral * ANRE a recunoscut, intr-o informare transmisa presei, ca a manipulat pretul, desi piata internationala dicta altfel
In urma articolelor din ZIUA privind pretul corect al gazelor naturale, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), condusa de Petru Lificiu (PDL) si aflata in subordinea vicepremierului Dan Nica (PSD), a transmis o informare privind modul de calcul al tarifului platit de consumatorii "captivi".
ZIUA a cerut scaderea pretului gazelor incepand cu 1 aprilie 2009 si a demonstrat ca se poate face acest lucru cu cel putin 20%. Gaz Est Vaslui a anuntat deja ca ieftineste cu 17,5% gazele livrate populatiei. Restul tarii trebuie sa plateasca mai mult pentru ca asa vrea Lificiu. Motivul pentru care demnitarul PDL actioneaza astfel este devoalat chiar in informarea ANRE. Autoritatea recunoaste ca factura umflata acopera garuile de anul trecut cand trebuia sa se faca majorare, dar diferenta de pret a fost platita de distribuitori. De ce? Pentru ca ne aflam in plina campanie electorala. Acum se aplica aceeasi metoda. Nu se scade tariful gazului de la 1 aprilie, desi pretul petrolului a scazut de trei ori, tot din motive electorale. De aceasta data, acestea vizeaza alegerile prezidentiale din noiembrie, atunci cand romanii vor avea prima factura mai mica la gaze.
Conform ANRE, care citeaza legislatia in vigoare, "costurile de achizitie a gazelor naturale acopera atat achizitia acestora din productie interna cat si pe cele din import, respectiv asa numitul cos de gaze. Pretul gazelor naturale din import se formeaza pe baza unor formule de indexare ce sunt legate de pretul petrolului si al produselor petroliere cotate pe bursele internationale si sunt considerate in calcul prin trecerea lor din USD in lei pe baza cursului de schimb".
Anul trecut au avut loc doua ajustari de preturi, la 1 februarie 2008 si la 1 iulie 2008. "In semestrul I 2008 a avut loc o ajustare a pretului la gazele naturale la 1 februarie 2008, de circa 8,5%, prin care au fost acoperite costurile de achizitie ale gazelor, precum si ajustarea anuala a tarifelor de distributie si a marjei de furnizare in conformitate cu metodologia de tarifare. Pretul la consumator a fost mentinut constant pana la data de 1 iulie 2008, cu toate ca in trimestrul II 2009 (n.r. - este vorba, probabil, de anul 2008) pretul gazelor naturale din import a crescut cu 17%, de la 380 USD/1000 mc la 440 USD/1000 mc", se mai arata in nota ANRE. De remarcat, la un curs mediu de 2,49 lei/dolar in lunile ianuarie-februarie si martie 2008, cei 380 dolari/1000 mc ar insemna 949,62 lei/1000 mc. De asemenea, la un curs mediu de 2,336 lei/dolari in trimestrul II, pretul gazelor de import ar fi trebuit sa fie de 1028,13 lei/1000 mc, ceea ce conduce la o crestere a pretului gazelor importate de numai 8,2%.
"Sumele reprezentand achizitia de gaze naturale in trimestrul II 2008 nu au fost acoperite in totalitate de preturile platite de consumatori. Valoarea cumulata a acestor diferente platite de catre furnizori pentru semestrul I 2008 este de circa 37 milioane lei la Distrigaz Sud si de circa 50 milioane lei la E.ON Gaz Romania (n.r. - fosta Distrigaz Nord)", mai arata ANRE.
Diferente intre cumparare si vanzare
"In semestrul II 2008 pretul la consumator a crescut cu aproximativ 12,5% la data de 1 iulie 2008. La aceasta data au fost acoperite costurile pentru achizitia gazelor naturale, ajustarea tarifelor de transport, tarifele de distributie si marjele de furnizare in vigoare la acea data. In toata perioada iulie 2008 - decembrie 2008 pretul gazelor naturale la consumatori a ramas nemodificat, in conditiile in care pretul de import a crescut cu circa 15%, de la 480 USD/1000 mc, la circa 540 USD/1000 mc. Valoarea cumulata a diferentelor pentru achizitia gazelor, sume platite de catre furnizori, dar NEINCLUSE IN TARIFELE PLATITE DE CONSUMATORI este de circa 60 milioane la Distrigaz Sud si de circa 66 milioane la E.ON Romania.
Toate aceste diferente dintre costul gazelor importate de furnizori si sumele cu acest titlu incluse in pretul final la consumator au fost cuprinse in marja de furnizare pentru anul 2009, la 1 aprilie 2009 (...)", se mai arata in informarea ANRE.
ANRE precizeaza, in continuare, modul de calcul al tarifelor de distributie si pretului final al gazelor naturale platite de consumatorii in regim reglementat. "Avand in vedere cele de mai sus, tarifele de distributie si preturile finale reglementate sunt temeinic justificate, corect calculate si in conformitate cu legislatia in vigoare, care prevede (Legea Gazelor nr.351/2004, cu modificarile si completarile ulterioare) (...)
"recuperarea costurilor efectuate in mod prudent aferente activitatilor reglementate si activitatilor subsecvente acestora, asigurarea unei rate rezonabile a rentabilitatii pentru capitalul investit in activitatile reglementate, stimularea dezvoltarii capacitatilor de productie, transport, inmagazinare si distributie, atragerea investitiile straine si transferul de tehnologie", arata ANRE. De asemenea, Autoritatea incheie informarea citand art. 98. (3) din Legea Gazelor "Sunt interzise:
a) orice practici care utilizeaza sistemele de preturi si tarife ca instrumente de protectie sociala si/sau pentru subventionarea directa sau indirecta a consumatorilor;
c) limitarea sau diminuarea preturilor si a tarifelor pe considerente de politica sociala sau antiinflationista; asigurarea de catre stat a unui anumit nivel de protectie sociala pentru unele categorii de consumatori se va realiza prin acordarea de subventii sau de ajutoare direct acestora".
ANRE moare de grija firmelor
Legea obliga recuperarea costurilor pe care le-au avut companiile, dar nu pomeneste nimic despre protectia consumatorilor, cel putin nu in textul transmis de ANRE. Totusi, in Codul de Conduita se arata ca "ANRE elaboreaza, stabileste si urmareste aplicarea ansamblului de reglementari obligatorii la nivel national, necesar functionarii sectorului si pietei energiei electrice, in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor". Adica ANRE trebuie sa-i protejeze si pe romani, nu numai firmele din domeniu. Pe de alta parte, legea interzice limitarea sau diminuarea preturilor si tarifelor pe considerente de politica sociala. Conform notei transmise de ANRE, de la inceputul, practic, al anului trecut, nu au fost acoperite costurile Distrigaz Sud si E.On Gaz Romania, cu intermintente de cateva luni. Cum legea interzice limitarea sau diminuarea preturilor si a tarifelor pe considerente de politica sociala, ne intrebam de ce ANRE n-a fost la fel de scrupulos si nu a majorat anul trecut pretul gazelor, cel putin de ce nu in trimestrul II 2008? Poate pentru ca a fost an electoral? Si, cum si 2009 este an electoral, sa ne asteptam la o scadere semnificativa a pretului gazelor abia incepand cu luna octombrie, pentru ca in noiembrie sunt alegeri prezidentiale?
Gabi MOROIANU 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Ce rusinosi santetzi pe banii vostri..!! Ha...Niscai PALME si scuipati in ochi la o lepra NU STITI ?   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Hotie   de acv99
am vorbit cu cei de la anre   de Catal1n
Acu-i momentu' ! ;-)   de NormanFinkel5
Hai sa votam altfel, nu PDL si PSD!   de Mahacicala
Lificiu????   de danpop66
A r h i v a
  Hotia Lificiu-Vacaresti tergiversata de DNA    2 comentarii
  Preturi de 1 aprilie    3 comentarii
  BNR dezmorteste creditarea    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Sporul bate leafa (2093 afisari)
 Basescu: "Bai, caraghiosule!" (1908 afisari)
 Impozit forfetar la microintreprinderi (1589 afisari)
 Fragilitatea puterii pe timp de criza (1573 afisari)
 Sarkozy vrea sa arunce in aer G-20 (1471 afisari)
 Ion Iliescu: Curcubeul din timpul vizitei lui Bush, fabricat de noi si de SPP (VIDEO) (3848 afisari)
 Conflict la nivel inalt intre eurodeputatii unguri si cei romani pe o conferinta despre "Caderea Republicii Sovietice Ungare" (2256 afisari)
 A murit actrita Marga Barbu (1640 afisari)
 LIVE Preliminariile CM 2010- Austria - Romania 2:1, Piturca e suparat, dar nu-si da demisia! (1262 afisari)
 S-a transformat intr-o torta vie dupa ce si-a aprins tigara intr-o benzinarie (FOTO/VIDEO) (1173 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01246 sec.