De aceea este foarte greu pentru femei, cele care de obicei fac cumparaturile, sa distinga nutrientii intre atatea inscriptionari scrise microscopic. ,,Este bine ca cercetatorii descopera ce substanta dintr-o leguma sau un fruct este responsabila de efectele benefice pentru sanatate. Dar urmarea este una cel putin ciudata: de indata ni se recomanda sa consumam si alte alimente ce contin substanta miraculoasa si, mai mult, produse noi, imbogatite in noua descoperire, fara sa se cunoasca daca in aceste variante ea mai are aceleasi efecte ca in leguma sau fructul initial", ne spune conferentiar doctor Gabriela Radulian, de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli metabolice "Prof. Dr. N. Paulescu" din Bucuresti. Tactica este clara: producatorii incearca sa scoata produse cu continut zero in substante descoperite ca nocive si imbogatite in cele benefice. Si noi reactionam previzibil. Cumparam un produs pe care scrie ,,continut scazut de colesterol" fara sa mai fim atenti la continutul caloric sau cel de grasimi rele.
,,Trebuie deci sa citim cu atentie intreaga eticheta, cu toate ingredientele raportate la greutatea produsului, ca sa putem aprecia corect cat de sanatoasa este cu adevarat hrana pe care o cumparam", incheie Gabriela Radulian. Si mai este o problema care ar trebui sa ne dea de gandit. Cea a alimentelor procesate. De ce n-am putea manca, de exemplu, cerealele asa cum o faceau stramosii nostri si cumparam acum fulgi ,,imbogatiti" cu ceea ce au pierdut la prelucrare? Iata cateva recomandari de hrana sanatoasa.