Ziua Logo
  Nr. 4501 de miercuri, 1 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Pe urmele Monstrului din Florenta
-- Impresionat de relatarile cuprinse in paginile unui controversat best-seller, bazat pe fapte reale, superstarul hollywoodian Tom Cruise doreste sa aduca pe marile ecrane o poveste cutremuratoare petrecuta in Italia zilelor noastre. Cartea relateaza cum scriitorul american Douglas Preston - sosit in Italia sa se documenteze pentru un nou roman -si co-autorul sau, Mario Spezi, au devenit victimele politistilor care anchetau crimele savarsite de "Monstrul din Florenta", cel mai nemilos si crud ucigas sexual din istoria Italiei.
Mario Spezi si Tom Cruise
Preston este un autor american de romane politiste. Spezi, reporter care vreme de 20 de ani s-a ocupat de rubrica de crime a cotidianului "La Nazione", cunostea mai bine ca oricine altcineva detaliile cazului nemilosului ucigas in serie supranumit "Monstrul". Din colaborarea celor doi a iesit best-seller-ul care numai pe teritoriul Americii s-a vandut in 300.000 de exemplare. "Monstrul" a operat in perioada 1968-1985. Inarmat cu un pistol Beretta 22, barbatul pandea si jefuia cuplurile care se aflau in zonele mai putin populate de la marginea orasului. Nici mai mult nici mai putin de 16 perechi i-au cazut victime. Detaliul cel mai ingrozitor al actiunilor lui era faptul ca taia si smulgea vaginele femeilor - lucru preluat de catre Thomas Harris in romanul "Hannibal". Denumirea de "Monstrul din Florenta" a fost aleasa chiar de catre Spezi.
Investigatie nefinalizata
Aceste crime terifiante nu au fost rezolvate nici pana in ziua de astazi. La un moment dat s-a facut o arestare: un barbat a fost acuzat si incarcerat, dar a fost eliberat din inchisoare la apel. Cei doi scriitori, vazand metodele de operare defectuoase ale politiei din Florenta, au inceput o investigatie pe cont propriu. Acest lucru a atras mania politiei. Preston a fost supus unor lungi ore de interogatoriu, iar Spezi a fost aruncat in inchisoare, sub acuzatia de obstructionare a activitatii politiei. La un moment dat politia a declarat ca reporterul ar fi Monstrul insusi. Dupa trei saptamani de inchisoare a fost eliberat, Curtea Suprema declarand ca incarcerarea lui a fost ilegala si fara vreo baza reala. Americanului i s-a cerut sa paraseasca tara, spunandu-i-se ca daca va mai pune vreodata piciorul in Italia, va fi arestat. Tom Cruise s-a intalnit la inceputul acestui an cu Spezi, la premiera din Italia a ultimului sau film "The Valkyrie". Actorul, fascinat de cartea "Monstrul din Florenta" a declarat ca va produce un film bazat pe aceasta. Daca firul epic al viitoarei pelicule va res�pecta intru totul cartea, multe dintre metodele defectuoase de actionare ale justitiei italiene vor fi date in vileag.
Acuzat pe nedrept
Detectivul Michele Giuttari si procurorul Giuliano Mignini sunt cei doi oficiali desemnati cu desfasurarea anchetei in cazul "Monstrului". Acestia si-au dezvoltat investigatia pe baza unui pont furnizat de catre mediumul Gabriellei Carlizzi - care sustinea ca isi primeste informatiile de la un preot mort - , si nicidecum pe fapte si mar�turii reale. Preston si Spezi, considerand ca teoria dezvoltata de politisti e totalmente eronata, au inceput sa isi faca propriile cercetari. Acest lucru a atras mania lui Mignini, care a inceput sa le faca viata amara celor doi scriitori curajosi. In prezent, desi americanul e in afara oricarei amenintari, reporterul italian inca se afla in atentia politiei florentine. "Am trecut de faza de investigatie de mult: acum chiar m-au acuzat oficial de obstructionarea justitiei, sperjur si de calomnie criminala asupra lui Giuttari, a Gabriellei Carlizzi si a altora. Au zis ca articolele mele <<deranjeaza linistea publica>> din cauza ca am criticat felul in care s-a desfasurat ancheta privind una dintre victimele Monstrului - Meredith Kercher, ucisa in 1985. Simt ca nu voi scapa niciodata din asta", marturiseste ingrijorat Mario Spezi. Douglas Preston declara, in legatura cu situatia actuala a partenerului sau: "E de necrezut ce i se intampla. Chiar si dupa ce Curtea Suprema a decis ca arestarea lui a fost ilegala si abuziva, Mignini continua sa il persecute. Lui Mignini insusi i s-a deschis proces pentru abuz in serviciu, dar cu toate acestea isi continua acrtivitatea de parca nimic nu s-ar fi intamplat. Monstrul din Florenta nu este doar o carte despre un ucigas in serie. Nu este doar o carte despre doi jurnalisti care s-au lasat implicati in propria lor poveste. Este o poveste despre adevarata Italie a zilelor noastre. Tot ce am vrut noi doi a fost sa spunem adevarul, cu orice pret. Si am facut-o. Rezultatul? Eu nu mai pot calca in Italia, iar Mario a stat trei saptamani inchis si risca sa fie cercetat la nesfarsit. Dar niciunul dintre noi nu se va dezice vreodata de cele scrise in aceasta carte".
Ana MUNTEANU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Nu cumva Monstrul era roman?   de Gargantua
A r h i v a
  Nefertiti, lifting la cererea sotului    
  Hotelul care te cazeaza doar in pielea goala    1 comentariu
  Porumbeii puscariasilor    
 Top afisari / comentarii 
 Sporul bate leafa (2093 afisari)
 Basescu: "Bai, caraghiosule!" (1908 afisari)
 Impozit forfetar la microintreprinderi (1589 afisari)
 Fragilitatea puterii pe timp de criza (1573 afisari)
 Sarkozy vrea sa arunce in aer G-20 (1471 afisari)
 Ion Iliescu: Curcubeul din timpul vizitei lui Bush, fabricat de noi si de SPP (VIDEO) (3848 afisari)
 Conflict la nivel inalt intre eurodeputatii unguri si cei romani pe o conferinta despre "Caderea Republicii Sovietice Ungare" (2256 afisari)
 A murit actrita Marga Barbu (1640 afisari)
 LIVE Preliminariile CM 2010- Austria - Romania 2:1, Piturca e suparat, dar nu-si da demisia! (1262 afisari)
 S-a transformat intr-o torta vie dupa ce si-a aprins tigara intr-o benzinarie (FOTO/VIDEO) (1173 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01039 sec.