Ziua Logo
  Nr. 4501 de miercuri, 1 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Minciunile comuniste de la Chisinau
-- Comunistii de la Chisinau aplica pentru alegerile din 5 aprilie o tehnica electorala mai veche, dar care in continuare da roade: dezbinarea opozitiei. Sondajele de opinie publicate pana acum la Chisinau indica faptul ca pentru comunisti vor vota intre 22 si 30 la suta dintre cetatenii Republicii Moldova. Cu alte cuvinte comunistii vor pierde alegerile. Restul de 70 de procente din Parlamentul de la Chisinau se va imparti intre partidele de opozitie. Optiunea logica ar fi unificarea acestor partide pentru a prelua puterea: sa aleaga presedintele si sa isi impuna propriul guvern. Daca luam in considerare si faptul ca presedintele Vladimir Voronin a fost huiduit la scena deschisa pe stadionul Zimbru din Chisinau (si nu doar acolo, a mai fost fluierat si prin sate) s-ar parea ca le-a sunat ceasul comunistilor din Basarabia.
InsA comuniStii de la Chisinau au pastrat in maneca un as cu bataie lunga: criza economica globala. Ziarele din stanga Prutului dezvaluie faptul ca actuala guvernare mentine in mod artificial senzatia de prosperitate si stabilitate economica cheltuind masiv din rezerva valutara a republicii. In realitatea sloganul comunist "nu ne afecteaza criza globala" este o minciuna. Republica Moldova va avea de infruntat efectele recesiunii - insa comunistii fac tot posibilul ca acest lucru sa se intample dupa alegeri. Daca vor pierde puterea, comunistii lui Voronin vor da vina pe opozitia democratica - cand de fapt criza economica este propria lor creatie. Basarabenii vor trai cu amintirea "fericirii" comuniste - amintire care va fi speculata propagandistic la maxim.
O altA tehnicA electorala folosita la Chisinau este "amenintarea invaziei externe", "dusmanul din afara", cel care vrea sa fure "prosperitatea economica" a Republicii Moldova. De data aceasta este vorba de Romania. In plin avant "portocaliu" - atunci cand tronul lui Voronin a fost zguduit zdravan - dusmanul hraparet era Federatia Rusa. Prin 2005 autoritatile de la Chisinau expulzau consultanti electorali rusi. Acum, comunistii de la Chisinau se arata inspaimantati de Anda Adam si trupa Class, de cativa oficiali locali si de o mana de studenti care ar fi fost capabili chipurile sa "destabilizeze" Republica Moldova. Pe langa cei enumerati mai sus a fost dat in urmarire si numitul Lucian Blaga, un poet care submineaza comunismul. De fapt este vorba de o alta operatiune clasica a comunistilor: un denunt anonim intr-un cotidian aservit, urmat de masuri de forta ale organelor represive - algoritmul clasic de pe vremea lui Brucan, care anunta dimineata in "Scanteia" lista taranistilor care urmau sa fie arestati seara.
CAt despre aderarea la Uniunea Europeana - aceasta a devenit un simplu refren demonetizat tocmai prin adoptarea sa de catre toate partidele de la Chisinau. Toata lumea vrea in Uniunea Europeana - nimeni nu stie pe unde se intra de fapt. Insa un sondaj de opinie publicat de ziarul FLUX indica faptul ca majoritatea basarabenilor au incredere in Romania ca principal partener strategic si principal sustinator al aderarii la Uniunea Europeana. Mai mult - atat sondajul din FLUX, cat si cel publicat de Institutul pentru Politici Publice arata ca majoritatea basarabenilor cred ca directia in care merge Republica Moldova este una gresita si ca s-au saturat de guvernarea comunista.
Datele din aceste sondaje si cu probabilitatea unei rabufniri violente a crizei economice in stanga Prutului transforma Republica Moldova intr-un adevarat butoi cu pulbere social. O eventuala coalitie a partidelor de opozitie va putea rasturna blocajul comunist in care a intrat Basarabia. Insa se va afla in fata unei sarcini extrem de dure de traversare a crizei economice si de realizare a reformelor necesare apropierii de Europa occidentala. Misiunea opozitiei va fi una dificila - dar nu imposibila - cu conditia unitatii opozitiei. Si tocmai acest test al unitatii opozitiei a fost picat in cazul Primariei Chisinaului, unde unii s-au lasat ademeniti de promisiunile comuniste cedand mult prea usor. Singura sansa a Basarabiei este ca partidele de opozitie sa nu mai creada minciunile comuniste.
George Damian 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Domnule Damian   de CALUGARU
testul unitatii opozitiei ...   de direct
A r h i v a
  Lovitura de teatru in politica israeliana    7 comentarii
  Am tradat!    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Sporul bate leafa (2093 afisari)
 Basescu: "Bai, caraghiosule!" (1908 afisari)
 Impozit forfetar la microintreprinderi (1589 afisari)
 Fragilitatea puterii pe timp de criza (1573 afisari)
 Sarkozy vrea sa arunce in aer G-20 (1471 afisari)
 Ion Iliescu: Curcubeul din timpul vizitei lui Bush, fabricat de noi si de SPP (VIDEO) (3848 afisari)
 Conflict la nivel inalt intre eurodeputatii unguri si cei romani pe o conferinta despre "Caderea Republicii Sovietice Ungare" (2256 afisari)
 A murit actrita Marga Barbu (1640 afisari)
 LIVE Preliminariile CM 2010- Austria - Romania 2:1, Piturca e suparat, dar nu-si da demisia! (1262 afisari)
 S-a transformat intr-o torta vie dupa ce si-a aprins tigara intr-o benzinarie (FOTO/VIDEO) (1173 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00917 sec.