Ziua Logo
  Nr. 4500 de marti, 31 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Finante
Mai multi bani pentru IMM-uri
-- BEI vrea sa acorde in 2009 finantari totale de 1,5 miliarde euro in Romania
Anul acesta finantarea de la Banca Europeana de Investitii (BEI) va fi majorata cu 500 de milioane de euro, la 1,5 miliarde euro. Institutia financiara are deja cereri de la opt-noua banci din Romania pentru finantari legate de sectorul IMM-urilor si se estimeaza ca, pana in luna mai, vor fi semnate sase contracte. Bancherii sustin, insa, ca banii nu sunt usor de accesat, in special pentru bancile care nu ofera garantiile cerute de BEI.
Banca Europreana pentru Investitii vrea sa acorde in acest an 1,5 miliarde euro pentru proiectele din Romania, fondurile fiind impartite in mod egal intre IMM-uri, industrie si infrastructura. "BEI a acordat in Romania, anul trecut, finantari de aproximativ 1,1 miliarde euro, iar in acest an urmarim sa crestem suma la 1,5 miliarde euro", a spus vicepresedintele BEI, Matthias Kollatz-Ahnen. BEI are o linie de finantare de 500 de milioane euro, pentru care poarta discutii cu bancile, destinata IMM-urilor.
El a declarat ca institutia financiara internationala are deja cereri de la opt-noua banci din Romania pentru finantari legate de sectorul IMM-urilor si se anticipeaza ca pana in luna mai vor fi semnate sase contracte. Banii nu sunt insa usor de luat.
Creste absorbtia fondurilor UE
Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) ne-a declarat ca pentru unele banci lucrurile sunt relativ simple, pentru ca pot aduce garantiile pe care le solicita BEI dar, pentru altele, probabil ca lucrurile vor fi mai complicate. "Eu sunt optimist si cred ca se vor gasi solutii pentru toate problemele si banii care sunt la dispozitia Romaniei vor intra in tara", a declarat Ghetea. El sustine ca banii vor ajunge la banci in cateva saptamani dupa ce se vor perfecta conventiile. De asemenea, este posibil ca nu toti banii sa ajunga la companii. "Sa nu uitam ca pentru aceste linii trebuie facuta rezerva minima obligatorie (RMO). Aceasta inseamna ca 40% din bani trebuie depusi la Banca Nationala a Romaniei (BNR) si cu restul creditam. Noi am solicitat bancii centrale sa aiba in vedere exclu�derea de la calculul RMO a sumelor venite de la BEI si BERD, asa cum s-a mai procedat acum cativa ani", spune Ghetea. In afara de aceste aspecte, companiile nu trebuie sa-si faca iluzii ca banii vor fi usor de accesat. "Riscul il ia in continuare banca comerciala si nu BEI. Asa ca aceasta va acorda creditul in functie de indeplinirea de catre client a cerintelor din normele proprii de creditare ale fiecarei banci", explica presedintele CEC Bank.
Kallatz-Ahnen a declarat, referitor la accesarea fondurilor europene, ca, din 90 de proiecte existente, Romania a depus 12 proiecte pentru a obtine bani din fonduri structurale. Noua dintre aceste proiecte au fost aprobate. Romania a absorbit din decembrie pana la jumatatea lunii martie mai mult de 400 milioane de lei din fonduri structurale, valoarea totala a proiectelor depuse pana in prezent fiind de 50 de miliarde de lei, potrivit secretarului de stat in Ministerul Finantelor, Bogdan Dragoi. Valoarea proiectelor contractate si semnate s-a dublat in martie, la 6,4 miliarde lei, comparativ cu trei milarde lei la finele lui decembrie.
George BANCIULEA, Florin BARBUTA 
Alte articole
  Firmele cu mai putin de 250 angajati si afaceri sub 50 milioane euro pot lua bani de la Banca Europeana de Investitii    (2009-01-09 18:10)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Un inceput   de Viorica Ianc
A r h i v a
  Bucurestiul mai scump decat Milano    1 comentariu
  Estimari pesimiste la Proprietatea    1 comentariu
  Nou "scandal Nokia"    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 ONU reinvie cosmarul regiunilor autonome (3120 afisari)
 Miros de sange peste Romania (2018 afisari)
 Salarii nesimtite la DGA (2010 afisari)
 G-20 coace noua ordine economica mondiala (1672 afisari)
 Manipulari electorale de amploare la Chisinau (1658 afisari)
 Nevestei lui Ben Affleck i s-au rupt chilotii! (FOTO) (3147 afisari)
 Culisele achizitiei casei Ioanei Basescu din cartierul lui Popoviciu (2902 afisari)
 Iliescu despre executia lui Ceausescu: "Era chiar bine sa fi ramas in viata" (2248 afisari)
 Dans la stalp, in plina strada: Protagonista - o politista fericita ca a dat o amenda (VIDEO) (2202 afisari)
 A bagat divort, dupa ce si-a vazut sotul inseland-o cu o prietena pe Google Street View (2083 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01147 sec.