Ziua Logo
  Nr. 4497 de vineri, 27 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Tipa sindicatele
-- Feroviarii, lucratorii de la metrou si profesorii se pregatesc de greve * Pensionarii au iesit deja in strada
Programul de restructurare a CFR ii nemultumeste pe feroviari, care anunta ca, la inceputul lunii aprilie, vor scoate in strada circa 10.000 de oameni. La randul lor, sindicalistii de la metrou sunt suparati ca nu le sunt majorate salariile. Ei ameninta cu greva in preajma sarbatorilor de Pasti. Profesorii au stabilit, de asemenea, sa organizeze un referendum pentru ca toate cadrele didactice din tara sa spuna ce formula de protest prefera - de la miting la greva generala.
Ceferistii au anuntat ieri ca, in prima saptamana din aprilie, vor organiza proteste la care vor participa peste 10.000 de oameni, nemultumiti de disponibilizarile anuntate in sector, care vizeaza peste 12.000 de persoane. Liderii de sindicat din Regionala CF Bucuresti s-au intalnit ieri, la Gara de Nord, pentru a analiza problemele feroviarilor. La sedinta au participat sute de ceferisti care au protestat vehement impotriva pierderii locurilor de munca. Liderii de sindicat le-au explicat ca deocamdata nu se vorbeste de liste nominale. La randul sau, Cristian Ungureanu, directorul Regionalei CF Bucuresti, le-a spus angajatilor ca pana acum nu a fost informat cu privire la eventuale disponibilizari si ca directorii de regionale au fost mandatati sa analizeze si sa faca balanta venituri/cheltuieli. El a adaugat ca nu a primit niciun fel de cifra referitoare la numarul de disponibilizati si ca, in cazul in care se va pune aceasta problema, "probabil ca se va merge pe varianta concedierii persoanelor care sunt pensionabile". Angajatii CFR au cerut ca persoanele aflate in posturile de conducere sa nu mai fie numite pe criterii politice, ci pe baza competentelor.
Si salariatii de la metrou ameninta cu greva, pentru ca, potrivit lor, reprezentantii firmei Alstrom refuza sa aplice legea, respectiv sa incheie un nou Contract Colectiv de Munca in care sunt prevazute majorarile salariale de 23%.
Presedintele Sindicatului Metrorex, Ion Radoi, a declarat, ieri, ca, deja a fost declansat conflictul de munca, urmand ca, in aproximativ doua saptamani, Ministerul Muncii sa concilieze cele doua parti, dupa aceasta data fiind posibila declansarea grevei generale. "Faptul ca Alstrom nu a primit banii de la Guvern nu este problema salariatilor. Aceasta firma incaseaza intre 50 si 60 de milioane de euro pe an pentru o activitate sub 10 milioane de euro pe an daca mentenanta trenurilor ar reveni la metrou", a explicat Radoi.
Profesorii la referendum
Sindicalistii din Educatie au decis ieri sa organizeze, saptamana viitoare, un referendum pentru a consulta cadrele didactice din toata tara ce formula de protest prefera, de la miting la greva generala. "Saptamana viitoare ne intalnim si cu Traian Basescu, asa ca am decis sa facem atunci un referendum pentru a decide daca vom face miting, daca vom boicota tezele cu subiect unic, examenele nationale din inïżœvatamantul preuniversitar, cele din invatamantul superior sau vom declansa greva generala", a declarat presedintele Federatiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu. Sindicalistii au amenintat de mai multe ori ca vor declansa greva generala daca nu vor primi 6% din PIB la Educatie si daca nu se vor mari salariile din invatamant, in conformitate cu legile in vigoare, spunand si ca nu accepta niciun fel de amendament la prevederile legale.
La randul lor, pensionarii au protestat ieri, in toata tara, prin pichetarea sediilor prefecturilor, cerand in principal majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie. In unele judete protestatarii au avut si revendicari locale, cum ar fi construirea unor azile sau reabilitarea termica a blocurilor.
Pensionarii au cerut acordarea drepturilor aferente grupelor I si a II-a de munca si instituirea unui sistem de calcul al pensiei in functie de veniturile realizate de-a lungul vietii.
Carmen POPESCU 
Alte articole
  Peste 3.500 de salariați feroviari vor fi pensionați pană la sfarșitul anului    (2009-05-13 15:23)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
o meritati...   de bolovan gheorghe
Alungati pe-simismul si teama! Priviti direct asupra telului,   de Atamild
A r h i v a
  "Da-i la lingurica cu controlu'!"    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Jos pretul gazului! (1873 afisari)
 Guvernul dubios (1751 afisari)
 Lotul Popoviciu lasat la vatra (1527 afisari)
 Guvernul Basescu ne jefuieste la gaz (1281 afisari)
 "Salvat"de Becali (1145 afisari)
 Suceava: Dezbracata si maltratata de sase colegi, chiar in sala de clasa (2433 afisari)
 Orgii sexuale "de lux" organizate de cea mai buna prietena a iubitei Printului William  (1912 afisari)
 Taxa de avocat: I-a cerut 270 de euro pe ora nu pentru consultari legale, ci... sexuale ! (1837 afisari)
 Procurorii au inregistrări cu Șerban chiar din sediul DGIPI (VEZI TRANSCRIPTUL DISCUTIILOR!) (1324 afisari)
 Minune la Iasi: Din osemintele unor preoti si scriitori prigoniti de regimul comunist a iesit mir! (1247 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02129 sec.