Ziua Logo
  Nr. 4496 de joi, 26 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Se sparge buboiul?
Cristian UNTEANU 
-- Posibil, daca ne luam dupa seria aproape neverosimila de arestari, retineri, concedieri, demisii din ultimele 24 de ore. Probabil, daca, macar in ultimul moment, sub presiunea raportului european pe Justitie din iunie, decidentii politici de cel mai inalt nivel au decis ca venit-a vremea... Logic, pentru ca increngatura jocurilor subterane devenise atat de uriasa incat se transformase de mult timp intr-o povara insuportabila pentru clasa politica de toate culorile. Cazul Iancu a fost declansatorul unei constientizari a pericolului ca actorii jocurilor subterane sa-si doreasca ceea ce logica de sistem le interzisese pana atunci, adica intrarea pe usa din fata, pe baza de functii acordate pentru prestatiile in favoarea partidului.
Dar, dacA toate acestea sunt posibile, probabile si logice, atunci si reversul este intocmai. S-a atins acum un centru nevralgic. Doar unul. Sistemul subteran pesemne ca mai are multe asemenea, folosind elemente ale structurilor informative pentru a obtine faimoasele dosare, inregistrari, fotografii, relevee de conturi, toate transformate in arme pentru demolarea adversarilor sau intimidarea lor. Problema este ca, atacate, aceste centre nevralgice vor reactiona brutal si imediat. Si, odata cu contraatacul, vor incepe sa cada valurile deloc misterioase si extrem de urat mirositoare care acopera afacerile amestecate cu puterea. Pana unde se va merge cu aceasta demonstratie de forta? Se va da drumul cainilor razboiului total?
De-abia acum, intr-un asemenea moment, vedem cum baietii si-au structurat jocul de protectie, atragand de multe ori presa in bataliile lor interne pentru repartitia zonelor de influenta. De unde, daca nu din logica aceasta a impartirii si ingradirii propriilor terenuri de joc mafiote, a venit practica "scurgerilor controlate" catre presa a unor dosare compro�mitatoare? Devenise chiar un fel de sport national, fiecare dintre retele dispunand de propriile canale, cel mai adesea colegi de presa care chiar credeau ca imbraca armura cavalerului fara teama si fara prihana, ajutand la lichidarea montruoasei hidre. Dar hidra traia din operatiunea asta, tragea foloasele din discredita�rea adversarului de moment. Si totul mergea bine atat timp cat cei implicati in jocuri stiau ca le-a reusit pasenta de transformare a presei intr-un fel de tribunal popular ad-hoc. Suprapunandu-se si chiar inlocuind de cele mai multe ori o justitie neperformanta, greoaie, speriata si complexata. Iar baietii din sistemele ascunse profitau trimitand dosare catre redactii, folosind forumurile de discutii si blogurile ca arme, vanturand fara scrupule mormane de dejectii in fata ventilatoarelor nationale.
Semnalul de acum este important daca va avea o urmare dincolo de succesul unei operatiuni de o noapte in cel mai pur stil al echipei de desperados pusa la punct odinioara de Eliot Ness. Daca, intr-adevar, este semnalul ca urmeaza o operatiune de mari proportii care sa atinga in mod egal toate curtile din spate ale puterii de dupa '89, atunci exista o speranta.
DacA InsA, cum se tem unii, nu e vorba decat de un episod superior al rafuielilor, se anunta intrarea intr-o serie de lupte extreme de violente si in care participantii, deopotriva prieteni si adversari, nu vor ezita sa utilizeze tot ce-au strans cu grija in arsenale in toti acesti ani. Pentru ca, dincolo de toate cele evocate pana acum, baietii au excelat intr-adevar in ceva anume: daca, firesc, au strans probe si dosare contra adversarilor, in primul rand au adunat tot ce-au putut despre prieteni. Preventiv. Si uite ca s-ar putea ca mai vechi istorii, devenite pentru unii legende urbane, sa poata fi brusc reactualizate si sa vedem iesind pentru un concert final primadone pe care multi le crezusera moarte, impaiate si puse in rezerva de mumii a istoriei.
Este posibil ca bAieTii buni din sistem sa fi mizat pe un asemenea moment in care se combina presiunile externe cu cele ale crizei economice si vor sa profite pentru a face curatenie. Pentru asta insa nu sunt suficiente arestari, nici chiar probe concludente. Va mai trebui si ca Justitia sa-si poata lua in serios rolul si sa accepte faptul ca este chiar un argument esential in buna functionare a unui stat de drept real care s-ar putea sa fie Romania. Posibil. Probabil. Si ar fi si logic. Dar noi nu traim din logica...
 Afisari: 1704  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
In Romania orice minune tine trei zile, doua au trecut !   de terzi_p
Buboiu-i spart   de Marius Adrian Porojnicu
POLITICA ERORILOR !?   de ioanguradeaur
Doar rafuieli intre bande mafiote , domnule Unteanu!   de George SMADU
A r h i v a
  Un comisar pentru Romania    2009-03-24
  Amenintarea lui Bin Laden catre ai sai necredinciosi    2009-03-17
  NATO muta. Avantaj Rusia?    2009-03-07
  Scrisorelele urii la Bruxelles    2009-03-05
  Bonaparte, de Gaulle si Traian Basescu    2009-02-28
 Top afisari / comentarii 
 Macel pe hoitul Doi s-un sfert (3902 afisari)
 Miza politica: Reinvierea D.A. (3350 afisari)
 Miliardar si ginerele lui Dinca "Te leaga" (2503 afisari)
 UE sare la gatul SUA (2451 afisari)
 Pitcovici si afacerile cu droguri (2359 afisari)
 Raport NASA: Lumea este amenintata in 2012 de o puternica furtuna solara cu efecte devastatoare (5400 afisari)
 Nastase: S-ar putea ca Puiu Popoviciu sa primeasca o oferta interesanta - sa cedeze actiuni pentru ca "astfel de greseli" sa nu se mai repete  (2719 afisari)
 S-a facut de cacao: Un arbitru din Romania a facut pe el in timpul unui meci de fotbal (VIDEO) (2327 afisari)
 A cautat o viata intreaga un soldat care i-a salvat viata in cel de-al Doilea Razboi Mondial (2069 afisari)
 Suflete pereche sau nu? Un test matematic v-ar putea furniza raspunsul! (1752 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.07229 sec.