Ziua Logo
  Nr. 4496 de joi, 26 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
"Doi si-un sfert"moare, dar nu se preda!
-- Cand am auzit marti seara ca Dan Nica, ministrul de Interne, vrea sa desfiinteze celebra UM 0215 m-a bufnit rasul. Adica va reusi Nica sa lichideze un serviciu secret doar cu o simpla semnatura pe o coala de hartie?
FostA UM 0215, fosta UM 0962 sau mai nou DGIPI, acest serviciu s-a nascut in vremuri tulburi, cand ofiterii Securitatii Municipiului Bucuresti erau adunati de pe drumuri de Gelu Voican Voiculescu, la mai putin de o luna dupa evenimentele din decembrie 1989, pentru a fi folositi de noua putere instalata la Bucuresti. In 19 ani de existenta, despre "Doi si-un sfert"s-a vorbit mereu, mai mult de rau si nu-mi aduc aminte daca s-a intamplat vreodata si de bine. In orice scandal politic sau economic apareau mereu zvonuri ca isi varase coada si vreun angajat de la 0215. Ca un facut, oamenii acestui serviciu secret, cu sefii lor in frunte, indiferent daca a fost vorba de Cico Dumitrescu sau de temuta Vulpe (Virgil Ardelean, n.a.), au atras antipatii si au impus frica, nu numai in interiorul Ministerului de Interne, dar si in randul politicienilor, oamenilor de afaceri si ziaristilor.
Legal, ilegal, cu metode ortodoxe sau mai putin ortodoxe, ceva sub 1000 de oameni au reusit sa stranga date si sa faca jocurile pentru a servi un scop. Care scop nu se suprapunea mereu cu cel inscris in legea de organizare a DGIPI, ci mai curand cu interese meschine de grup. Arta manipularii informatiilor stranse cu dibacie de acesti ofiteri de informatii s-a desavarsit sub mana de fier a chestorului Ardelean. Valizele Vulpii au fost in nenumarate cazuri motiv de mentinere sau debarcare a unor persoane din functii importante. Si dupa ce a fost debarcat de la carma DGIPI, Vulpea a continuat sa traga sforile, folosindu-se de oamenii pe care ii lasase in interior.
Ne-am putut da seama de forta acestui serviciu secret dupa nebunia schimbarilor ministrilor de Interne din ultimele trei luni. Chiar daca oficial se invocau alte motive, miza a fost mereu aceeasi: controlul si omul care va conduce DGIPI.
DesfiinTarea serviciului secret se suprapune cu retinerea sefului DGIPI de catre procurori DNA. Miroase urat de tot. Acum doua saptamani, Cornel Serban era numit oficial la carma DGIPI si toata lumea credea ca sabiile au fost bagate in teaca. Cum se face ca ditamai seful unui serviciu secret este retinut in miez de noapte, si anchetat de procurori? Culmea, pentru niste fapte pe care le-ar fi comis cu mai multe luni in urma? Alaturi de el, inca un ofiter de la DGA si Puiu Popoviciu, un impor�tant om de afaceri, si-au petrecut noaptea la racoare. Despre unele afaceri ale lui Popovici presa a relatat in mai multe randuri ca ar fi la limita legii sau chiar ilegale. DNA se ocupa de mai mult timp de acest om de afaceri. Atunci, stau si ma intreb ce s-a putut intampla in ultimele 48 de ore incat lucrurile sa se precipite atat de mult incat procurorii sa decida retinerea sefului DGIPI? O fi adevarat ca Serban Cornel l-ar fi amenintat cu moartea pe un procu�ror daca nu da NUP intr-un dosar care il viza pe Popoviciu?
DacA e adevArat cA Dan Nica isi propusese de mai mult timp sa unifice DGIPI cu DGA si acum doar profita de ancheta DNA, atunci momentul este bine ales, deoarece liderului PSD ii vor creste actiunile atat in randul subordonatilor cat si la partid. Nica vrea sa faca o Directie de Afaceri Interne pe scheletul DGA si cu ceva personal de la DGIPI. Sunt si eu curios cum va reusi acest lucru, in asa fel incat sa detina controlul asupra mamutului pe care vrea sa-l naseasca. Cine va prelua arhiva DGIPI, dar mai ales echipamentele si tehnica folosita de ofiterii DGIPI in actiunile de filaj si interceptari? Sa nu credeti ca personalul DGIPI va inghiti usor galusca si va asista nepasator la tragerea obloanelor peste sediul din strada Beldiman.
Chiar dacA vor fi ImprAStiaTi prin tot ministerul, cei din DGIPI vor ramane camarazi si vor astepta un semnal din interiorul ministerului sau din afara pentru a servi o noua cauza sau un nou stapan. Si daca in toata aceasta poveste cineva din deal de la Cotroceni sta cu mana pe o sfoara si mai trage de ea din cand in cand pentru a misca niste biete marionete care au impresia ca joaca singure pe o scena subreda, atunci asteptarea nu va fi prea lunga.
Doru DRAGOMIR 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Dlui Dragomir   de Osiris
A r h i v a
  Cine ne "abureste" cu privire la evenimentele din decembrie 1989    8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Macel pe hoitul Doi s-un sfert (3902 afisari)
 Miza politica: Reinvierea D.A. (3350 afisari)
 Miliardar si ginerele lui Dinca "Te leaga" (2503 afisari)
 UE sare la gatul SUA (2451 afisari)
 Pitcovici si afacerile cu droguri (2359 afisari)
 Raport NASA: Lumea este amenintata in 2012 de o puternica furtuna solara cu efecte devastatoare (5400 afisari)
 Nastase: S-ar putea ca Puiu Popoviciu sa primeasca o oferta interesanta - sa cedeze actiuni pentru ca "astfel de greseli" sa nu se mai repete  (2719 afisari)
 S-a facut de cacao: Un arbitru din Romania a facut pe el in timpul unui meci de fotbal (VIDEO) (2327 afisari)
 A cautat o viata intreaga un soldat care i-a salvat viata in cel de-al Doilea Razboi Mondial (2069 afisari)
 Suflete pereche sau nu? Un test matematic v-ar putea furniza raspunsul! (1752 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00935 sec.