Ziua Logo
  Nr. 4496 de joi, 26 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Balbaielile lui Boc ingroapa firmele
-- Desi premierul Emil Boc si ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, au declarat de nenumarate ori ca datoriile fostului Guvern liberal, in valoare de 2,1 miliarde de euro, vor fi platite integral pana la sfarsitul lunii martie, situatia "din teren" e departe de afirmatiile guvernantilor.
Mai mult, primul ministrul a spus, recent, ca "Guvernul, prin Ministerul Finantelor, a achitat aproximativ un miliard de euro (n.r. - circa patru miliarde de lei, la valoarea cursului luata in calcul la elaborarea bugetului pe 2009, de 4 lei/euro), respectiv 93% din valoarea facturilor restante. Semnalele noastre sunt ca banii nu ajung la firme si stau blocati in pixurile ordonatorilor secundari si tertiari de credite. Acolo unde vom constata ca sunt vinovati, vom trece la destituiri", a spus Boc. De remarcat, datoria fostului Guvern, care apare si in Legea Bugetului, era in valoare de 7,7 miliarde de lei. Cum s-au achitat, conform premierului, circa 4 miliarde de lei, procentul de 93% lansat de acesta n-are in mod clar nici o legatura cu realitatea.
Asociatia Romana a Antre�prenorilor de Constructii (ARACO) intentioneaza sa actioneze in instanta Guvernul pentru neplata creantelor din 2008, situatie care a adus 30-35% din firmele din constructii in pericol sa intre in faliment din cauza lipsei finantarii.
"Am primit solicitari din partea membrilor ARACO pentru a actiona in judecata statul in vederea recuperarii creantelor, dar nu s-a stabilit inca daca acest demers se va face la nivel de ramura sau la nivelul industriei de prestari servicii. Premierul Emil Boc a spus ca peste 90% din creante s-au platit, insa noi putem confirma, pe baza dialogului cu filialele noastre, ca firmele de constructii au incasat numai 60% din valoarea facturilor aferente lucrarilor executate anul trecut. Saptamana trecuta aceasta valoare era de 55%", a declarat presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu. Acesta a precizat ca a solicitat Guvernului un moratoriu de 6 - 12 luni, pentru firmele care au intrat sau risca sa intre in insolventa din cauza datoriilor neplatite de stat.
Plosceanu a explicat ca statul are datorii de circa doua miliarde euro catre firmele de prestari servicii, din care aproximativ 1,2-1,3 miliarde euro catre companiile de constructii.
"Potrivit unor estimari, numarul falimentelor firmelor de constructii a crescut in primele trei luni cu 20% fata de 2008, aceasta crestere fiind cauzata si de criza economica", a mai spus Plosceanu.
Statul pune piedica afacerilor
Companiile de leasing simt din plin blocajul banilor de catre stat. Firmele de leasing s-au bucurat ca au clienti care lucreaza cu statul si astfel au venituri certe, numai ca situatia a devenit dificila incepand de la jumatatea anului trecut, a explicat secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare din Romania (ALB), Adriana Ahcearliu. La inceput s-a crezut ca de vina este lipsa bugetului, apoi, dupa ce acesta a fost intocmit, situatia a devenit din ce in ce mai delicata. "Situatia este aceeasi. Dumneavoastra, daca ati avea bani de primit de la diversi prieteni, bani pe care va bazati si pe care ii astepti un an si nu mai vin, cum v-ati simti?!", se intreaba Ahcearliu, referindu-se la banii pe care statul nu i-a platit firmelor. Nu sunt afectate doar firmele care au luat echipamente in leasing, ci si cele care doreau sa faca achizitii. "In momentul acesta sunt firme care spun ca au nevoie de finantare, dar pentru moment nu pot face acest lucru, pentru ca nu au bani, pentru ca nu au fost platite de stat, iar aceasta situatie am intalnit-o foarte des", ne-a declarat directorul general al Impuls Leasing, Razvan Diaconescu. De asemenea, sunt clienti care cer perioade de gratie pana in momentul in care primesc banii de la stat. "Problema e ca se incaseaza mai putin la buget din TVA si din impozite, pentru ca activitatea economica a scazut foarte mult", este de parere Razvan Diaconescu. O alta explicatie ar fi aceea ca autoritatile centrale s-ar putea sa fi dat drumul la bani, dar ca acestia sa fie blocati de catre comunitatile locale. Mai grav este faptul ca situatia nu poate continua in acest fel. "Firmele de leasing nu o sa poata astepta mult, pentru ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) impune anumite costuri pentru tot ceea ce inseamna intarzieri ale clientilor. Iar aceste costuri pot sa aiba un impact negativ asupra firmelor de leasing", spune Adriana Ahcearliu.
Iulian SIMBETEANU, George BANCIULEA 
A r h i v a
  Ieftiniti gazele!    5 comentarii
  FMI dreseaza bancile sa nu muste Romania    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Macel pe hoitul Doi s-un sfert (3902 afisari)
 Miza politica: Reinvierea D.A. (3350 afisari)
 Miliardar si ginerele lui Dinca "Te leaga" (2503 afisari)
 UE sare la gatul SUA (2451 afisari)
 Pitcovici si afacerile cu droguri (2359 afisari)
 Raport NASA: Lumea este amenintata in 2012 de o puternica furtuna solara cu efecte devastatoare (5400 afisari)
 Nastase: S-ar putea ca Puiu Popoviciu sa primeasca o oferta interesanta - sa cedeze actiuni pentru ca "astfel de greseli" sa nu se mai repete  (2719 afisari)
 S-a facut de cacao: Un arbitru din Romania a facut pe el in timpul unui meci de fotbal (VIDEO) (2327 afisari)
 A cautat o viata intreaga un soldat care i-a salvat viata in cel de-al Doilea Razboi Mondial (2069 afisari)
 Suflete pereche sau nu? Un test matematic v-ar putea furniza raspunsul! (1752 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00972 sec.