Ziua Logo
  Nr. 4495 de miercuri, 25 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Codurile lui Predoiu atacate de UE si ONG-uri
-- Comisia Europeana, Reporteri fara Frontiere si 13 ONG-uri cu renume din Romania trag semnale de alarma cu privire la proiectele de cod civil si penal, cerand supunerea acestora dezbaterii publice.
"Noile coduri penal si civil sunt incompatibile cu dreptul la informare", au avertizat ieri organizatia Reporteri fara Frontiere si Agentia de Monitorizare a Presei, semnaland restrictiile impuse presei prin noile reglementari asumate de Guvern si inaintate Parlamentului. Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat ca Romania trebuie sa-si asume responsabilitatile asigurandu-se ca prin adoptarea noilor coduri va continua reforma Justitiei in concordanta cu angajamentele asumate odata cu aderarea la UE. "In ceea ce priveste cele patru coduri, penal, civil si de procedura penala si civila, in ultimul nostru raport Comisia a subliniat ca trebuie realizata o analiza a impactului codurilor si un proces de consultare care sa aiba sens. Este important ca noile coduri sa fie discutate in detaliu in cadrul societatii si in randul celor care practica legea. Comisia nu a dat niciun termen limita Romaniei pentru adoptarea celor patru coduri", a spus Gray, citat de Newsin.
Tot ieri, 13 organizatii negu�vernamentale au depus la Cabinetul premierului Emil Boc o plangere prin care au solicitat retragerea de la Parlament a celor patru coduri, pe motiv ca aceste proiecte s-au adoptat de catre Guvern fara organizarea dezbaterilor publice cerute de lege. Daca Guvernul nu va retrage proiectele de coduri, grupul de ONG-uri anunta ca va introduce la instanta de contencios-administrativ o cerere de anulare a actelor atacate. Semnatarele plangerii - Centrul de Resurse Juridice, APADOR-CH, Asociatia Pro Democratia, Asociatia Romana pentru Transparenta, Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind, Clubul Roman de Presa, Asociatia Jurnalistilor din Romania, Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Institutul pentru Politici Publice, Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale si Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale CENTRAS - solicita sefului Executivului ca dupa retragerea proiectelor de la Parlament sa organizeze pentru fiecare cod in parte "cate o dezbatere publica, la interval de o luna, dand astfel posibilitatea societatii civile sa ia cunostinta si sa formuleze recomandarile pe care le considera necesare". In plangere, premierul Emil Boc a fost avertizat: "Sa luati act ca nu exista nicio justifi-care legala pentru incalcarea Le-gii transparentei decizionale in administratia publica nr. 52/2003. O astfel de conduita a Guvernu-lui Romaniei inseamna o incalcare a legii. In cazul in care nu veti da curs prezentei plangeri prea-labile, vom formula actiune in instanta".
Ovidiu BANCHES, Razvan SAVALIUC 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Sunt "incununarea "perioadei postdecembriste: raiul talharilor, curvelor si mafiotilor....   de Ion Ionescu de la Brad
INFORMATIE (pentru cei 13 flacai) : NEMTII au fost singurii care au adus ceva ------   de avarfreson
dictatura?   de goguin
A r h i v a
  Secretul lui Pogea    8 comentarii
  Armata maraie in front    4 comentarii
  Doctorii in stele erau grabiti    3 comentarii
  Operatia a reusit    
 Top afisari / comentarii 
 Capcana timp (3094 afisari)
 Secretul lui Pogea (2586 afisari)
 Armata maraie in front (2024 afisari)
 Mainile tradeaza bolile (1648 afisari)
 Radiografia lui Mitrea pune cruce PSD (1621 afisari)
 Cei mai fermi sani de pe covorul rosu (FOTO) (6698 afisari)
  Virgil Magureanu: "In zilele urmatoare se vor opera arestari spectaculoase" (5487 afisari)
 Sexy Carmen Electra, nud in inima Mexicului! (FOTO) (2219 afisari)
 Cristi Minculescu, operat din nou (2209 afisari)
 Viorel Hrebenciuc, internat de urgenta la Elias (1851 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00915 sec.