Ziua Logo
  Nr. 4493 de luni, 23 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Politia - o "antichitate" de ultima generatie
-- La 187 de ani la infiintare, Politia Romana se lauda cu dotari de varf, care ar trebui sa o ajute sa vina de hac oricarui infractor
Viitorul Politiei pe maini bune (Foto: Mircea PAUN)
Exista o legatura absolut insolita intre Blagovestenie - sarbatoarea crestina ce semnifica anuntul nasterii lui Iisus, ziua de 25 martie - si aniversarea Politiei Romane, la aceeasi data. Cea mai fidela descriere fizica a Mantuitorului provine dintr-un raport politienesc al proconsulului Publius Lentulus, predecesorul lui Pilat din Iudeea, document descoperit in Arhivele Vaticanului.
In antichitate, functionarii care se ocupau cu administratia se numeau politisti. La noi, momentul infiintarii oficiale a Politiei este considerat anul 1822, cand domnitorul Grigore Dimitrie Ghica a inmanat primul drapel al Agiei lui vel-aga Mihaita Filipescu, la Bucuresti. Dupa Revolutia de la 1848, denumirea s-a schimbat in cea de Politie.
Suveniruri cu amprente
Ieri, in Parcul Herastrau din Capitala, s-a anticipat cea de-a 187-a aniversare a institutiei, in prezenta a mii de vizitatori de toate varstele, dar in mare parte copii atrasi de uniformele, ve�hiculele si armamentul "ca-n filme" prezentate de lucratori din diverse structuri politienesti.
La intrarea in parc, cativa barbati in combinezoane albe trebaluiesc de zor deasupra unei mese pline cu obiecte ciudate. Aici, din cateva miscari, doritorii se pot duce acasa cu propriile amprente in buzunar, prelevate dupa toate regulile criminalisticii. Pare simplu: omul pune degetele pe o lamela de sticla, se aplica un praf fin deasupra, apoi se ridica amprenta cu o pelicula adeziva si se fixeaza pe un suport transparent. Totusi, lucrul efectiv e mult mai laborios in cadrul Autolaboratorului criminalistic pentru cercetari la fata locului, dotare la nivelul celorlalte tari din Uniunea Europeana.
Se pot preleva urme de pe orice suprafata, prin metode diferite, chiar si dupa ani de zile de la comiterea unei infractiuni, lucru extrem de pretios in derularea anchetei. La doi pasi, Serviciul de Interventii si Actiuni Speciale (SIAS) prezinta "robotelul pirotehnic", un dispozitiv performant de detectare a explozivilor, dar in acelasi timp, si de dezamorsare a bombelor, care are avantajul mobilitatii, pentru ca ajunge la coletele suspecte, prin utilizarea unei telecomenzi speciale. Inspectorul inginer Mihai Savin imi spune ca din 1985, de cand a fost infiintat Serviciul, in urma unui atentat cu bomba artizanala soldat cu victime, in Bucuresti, nu s-au inregistrat nici macar raniti, ceea ce indica gradul inalt de profesionalism al pirotehnistilor nostri.
Un fel de vedete ale sarbatorii din Herastrau au fost "mascatii" de la SIAS, inarmati pana-n dinti, cu care numerosi vizitatori au tinut sa se fotografieze ori macar sa dea mana.
Intalniri cu Zorro si fete frumoase
Dar exista si caini de foarte mare folos pentru actiuni specifice ale politistilor; ieri, la fel de solicitate de public, mai ales cu prilejul unor demonstratii practice. Ciobanestii germani Zorro, Ian si Nero sunt specializati in urmarire, labradorul Red in depistarea de stupefiante, iar rottweilerii Luna si Tobby, inca pui, vor lucra in urmarire. Acesti caini, dresati initial la scoala speciala din Sibiu, activeaza pana la varsta de sapte-opt ani, dupa care politistii care se ocupa de ei ii pot lua acasa, dupa cum imi spune agentul principal Adrian-Robert Dorobantu, dresorul lui Red. Ei, bine, intr-o asemenea zi de sarbatoare, nu ai cum sa nu observi, printre persoanele imbracate in uniforme, si cateva femei atragatoare. Tot politiste, evident, dar autoritatea data de uniforma nu dilueaza deloc tinuta lor feminina. Dimpotriva! Una dintre ele nu vorbeste romaneste. Boiana Boici, inspector de politie, a venit din Serbia, prezentand dotari de varf ale Politiei rutiere din tara vecina. Atrage atentia radarul fix de ultima generatie, o "jucarie" de 11.000 de euro extrem de eficace, pentru ca la sarbi acest aparat "sta ascuns si te plesneste, nu e ca la noi, unde stie soferul cand sa lase acceleratia mai moale.
"Aveam si noi asa ceva, daca nu era scandalul mediatic pe care-l stiti si iata ca mor cu miile pe sosele.", cum remarca Ion Gane, comisar-sef , adjunct la Sectorul 1. In fine, nu pot parasi zona, fara sa stau de vorba cu un posibil viitor om al legii. Se numeste Andrei, are sase ani si jumatate si-mi declara solemn ca, bineinteles, vrea sa se faca politist.
De ce? "Ca sa prind hoti!" Ii spun ca o sa cam aiba de lucru, dar ma mai linisteste cumva mama lui, care precizeaza ca baiatul face deja karate si judo. E de bine. Poate asa, copiii pasionati azi nu doar de filme cu impuscaturi si urmariri vor sti mai bine ce insemna acea deviza de pe blazonul SIAS: "Curaj, Lege, Onoare". Spre folosul tuturor.
Adrian-Nicolae POPESCU 
 Afisari: 496  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
"nu e ca la noi"   de the
A r h i v a
  Cluj, focar de jafuri armate    1 comentariu
  Rafuiala intre grupari interlope la Iasi    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Mostenirea lui Crin (3707 afisari)
 Crin de Cotroceni (2233 afisari)
 Nemernicie de popa (1723 afisari)
 "Doctorii in stele" dau cu subsemnatul la DNA (1696 afisari)
 Chirtoaca: Comunistii vor sa piarda alegerile (1186 afisari)
 Femei licentiate se bat pentru roluri in filme porno sau pentru o slujba in cluburi de noapte  (4855 afisari)
 Ramas fara penis, dupa ce sotia l-a prins facand sex cu prietena ei cea mai buna (3051 afisari)
 Fostul general Stanculescu, despre fuga Ceausestilor: Erau desfigurati pentru ca si-au dat seama ca nu sunt iubiti de popor (2517 afisari)
 O tanara a fost filmata in timp ce se arunca in fata metroului - IMAGINI SOCANTE (2506 afisari)
 China ingenuncheaza Trezoreria SUA (2372 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00733 sec.