Ziua Logo
  Nr. 4493 de luni, 23 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Interviu
Romania trebuie sa priveasca si spre Est
-- Japonia este un partener de incredere, afirma E.S. Yoshinobu Higashi, ambasadorul Japoniei la Bucuresti
Aflat la post in Romania de sase luni, diplomatul japonez vorbeste in "Intalnirile ZIUA" despre cele cinci decenii de la reluarea relatiilor diplo�matice romano-nipone si despre dorinta autoritatilor de la Tokyo de a colabora mai mult cu Estul Europei.
Va rugam sa ne schitati o scurta istorie a relatiilor diplomatice romano-japoneze.
Romania si Japonia au o istorie lunga a relatiilor diplomatice, de peste un secol. In 1902, ministru extraordinar si plenipotentiar al Japoniei la Viena a trimis o scrisoare ministrului extraordinar si plenipotentiar al Romaniei la Viena, domnul Ghica, in care se exprima dorinta stabilirii de relatii diplomatice intre Japonia si Romania. Dupa primul contact, in 1917, Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a decis sa infiinteze misiunea diplomatica a Romaniei la Tokyo in 1921, ministrul extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Japonia a sosit la post la Tokyo, iar dupa un an, in 1922, omologul sau japonez a sosit la post la Bucuresti. Dupa izbucnirea celui de al Doilea Razboi Mondial, relatiile diplomatice s-au intrerupt in 1944. Din cauza razboiului, Japonia a fost destul de izolata si a intrerupt relatiile diplomatice cu mai multe state. In 1959 au fost reluate relatiile romano-japoneze, in 2009 marcandu-se 50 de ani de la eveniment.
Ce pregateste Ambasada Japoniei la Bucuresti pentru aniversarea acestui eveniment?
Ambasada a organizat mai multe evenimente culturale japoneze in Romania, dar anul acesta este un an aniversar si vrem sa organizam mai multe actiuni. Vom prezenta nu numai cultura traditionala japoneza, ci si o perspectiva moderna asupra Japoniei. In fiecare luna organizam evenimente culturale japoneze.
V-as ruga sa ne dati mai multe detalii despre programul vizitei Altetei Sale Imperiale, printul Akishino, cu ocazia aniversarii Anului de prietenie Japonia -
Dunarea 2009?
In luna mai, printul Akishino va vizita Romania, Ungaria, Bulgaria si Austria. Exista trei motive pentru vizita imperiala in aceste patru tari. In primul rand dorim sa focalizam atentia noastra la restul Europei, deoarece pana acum Japonia a colaborat mai mult cu Occidentul. In acest moment atentia noastra este indreptata spre Est. Cresterea economica din regiunea Europei de Est este destul de mare, un lucru foarte atractiv pentru investitorii japonezi. In al doilea rand, Estul Europei are o numeroasa forta de munca calificata. Exista numeroase acorduri economice intre firmele romanesti si japoneze si ne asteptam ca schimburile comerciale sa se intensifice.
Este la fel de afectat sectorul auto japonez de aceasta criza financiara precum cel american, francez etc.?
Da, bineinteles. Din cauza faptului ca piata americana este afectata si cea japoneza are de suferit. Nu acelasi lucru se intampla in Romania. Daca acum 10 ani in Bucuresti circulau foarte multe Dacii, acum, orasul dumneavoastra e plin de masini de lux.
Sigur, dar totusi investitorii auto japonezi ar putea ataca segmentul clasei de miloc cu masini de pana la 10.000 de euro.
Cred ca investitorii din Japonia vor veni sa investeasca mai mult in momentul cand romanul isi va cumpara a doua masina pentru familia sa. Studiile arata ca acestia ar fi dispusi sa se indrepte spre o astfel de masina de circa 10.000 de euro. Evolutia Romaniei pe segmentul de automobile a suferit o adevarata explozie, iar unele etape au fost depasite din mers. Cred ca piata s-a miscat extrem de repede. Aceeasi tendinta a putut fi observata la nivelul intregii economii romanesti. De exemplu, Japonia a cunoscut o crestere treptata, dar Romania a avut parte de o explozie extraordinara. Poate pana acum atentia romanilor s-a orientat numai spre Occident. Asa ca noi am recomanda ca atentia Bucurestilor sa fie indreptata si spre Est acolo unde va gasi in Japonia un partener de incredere.
Propunere pentru Basescu
Aceeasi recomandare, de a privi mai mult spre Est, a fost facuta recent Ministerului de Externe de presedintele Basescu.
Anul trecut presedintele Basescu a facut o vizita la Beijing si apoi in Coreea de Sud, asa ca semnele sunt bune. Deoarece anul acesta se implinesc 50 de ani de la reluarea relatiilor diplomatice, am dori sa ii facem propunerea domnului Basescu de a veni in Japonia, ori anul acesta, ori la anul. Din partea Romaniei ne-a venit o propunere interesanta sa pregatim vizita premierul japonez la Bucuresti.
Care este raportul schimburilor comerciale dintre cele doua tari si care este interesul economic japonez vizavi de aceasta zona a Europei ?
Raportul este unul pic diferit. Dupa statisticile de la Tokyo, exporturile din Japonia catre Romania au cumulat 255 de milioane de dolari, iar importurile romanesti pentru Japonia au insumat 23 de milioane de dolari. Acestea sunt doar niste statistici neoficiale. In realitate cifrele sunt mai mari. Comertul se face in special cu haine, vinuri si alte bunuri de larg consum.
Stim ca sunteti lideri mondiali in ceea ce priveste industria navala. Ar putea beneficia si Romania in vreun fel de experienta japoneza?
Noi avem investitii puternice si la canalul Suez si in portul Constanta. Deja Romania beneficiaza de tehnologia japoneza in acest domeniu. Am inteles ca Guvernul Boc s-a aratat foarte interesat de reconstructia infrastructurii. As dori sa va spun ca mai multe firme japoneze in colaborare cu cele romanesti ar urma sa se ocupe de aceste santiere, iar Japonia este dispusa sa ofere din experienta sa tehnologica. Noi dorim o colaborare de pe picior de egalitate si nu avem mentalitate de specialisti superiori in acest domeniu.
Negocierile pentru metrou in derulare
Ce ne puteti spune despre proiectul metroului catre Otopeni ?
In momentul de fata in acest proiect se poarta negocieri. Inca nu s-a discutat daca vreo firma japoneza va face investitii. Noi discutam si analizam momentan cu Guvernul roman modalitatile de realizare cat mai rapida a metroului. Discutiile sunt destul de avansate iar Guvernul roman trebuie sa isi stabileasca toate problemele legate de bugetul pe anul in curs.
Japonia are o oferta buna pentru o viitoare licitatie?
Inca nu s-a ajuns la aceasta etapa. Guvernul Japoniei va finanta o parte din bugetul acestui proiect, iar Romania va veni cu restul. Momentan cautam sponsori pentru realizarea proiectului. Dupa ce a fost asigurat proiectul, trebuie sa discutam si procedura de realizare, termenul de predare si in general toate aspectele de ordin tehnic. Dupa ce toate astea au fost lamurite, vom merge la licitatie. Trebuie sa aveti un pic de rabdare. Capitalele, si in general orasele foarte mari, au nevoie de o retea subterana bine pusa la punct. Toate marile capitale precum Tokyo, Paris, Londra au linii subterane si supraterane.
Care sunt obiectivele Japoniei in relatia cu noua administratie de la Washington?
Dupa al Doilea Razboi Mondial, Japonia, ca politica principala, a mizat pe o alianta extrem de stransa cu Statele Unite. Dupa cum stiti, presedintele american Barack Obama a afirmat ca America este deschisa pentru rezolvarea problemelor inter�nationale actuale precum criza financiara mondiala, combaterea terorismului, schimbarea climatica sau alte chestiuni importante. Iar eu personal cred ca acest lucru este foarte bun. Si pot sa reamintesc cu aceasta ocazie ca, la 24 februarie 2009, premierul japonez Taro Aso a efectuat o vizita la Casa Alba, fiind primul lider strain primit de noua administratie americana, dupa instalarea lui Obama. De asemenea, secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a facut o prima vizita de stat in Asia, in Japonia. Cred ca aceste doua vizite foarte importante sunt un semn ca relatiile Americii cu Japonia sunt foarte bune..
Care este stadiul negocierilor intre Japonia si Federatia Rusa in ceea ce priveste statutul final al Insulelor Kurile?
Rusia si Japonia recunosc ca aceasta este o problema teritoriala. Rusia doreste, din cate se pare, sa nu lase aceasta problema in responsabilitatea generatiei viitoare, incercand sa o solutioneze acum. Iar Japonia doreste ca aceste patru insule sa ii fie inapoiate. Japonia are o relatie destul de stransa cu Rusia si speram ca acest diferend sa fie solutionat astfel incat sa fie convenabil pentru ambele parti. Astfel de diferende teritoriale exista intre diverse state. Si Rusia si Japonia cred ca exista mai multe variante pentru a rezolva aceasta problema, iar onestitatea este un element-cheie pentru solutionarea litigiului.
In Romania se vorbeste in aceste zile despre intentia autoritatilor de a face un imprumut la FMI. Credeti ca este o solutie buna pentru iesirea din criza?
Cred ca este o varianta pentru rezolvarea situatiei legate de aceasta criza. Este important insa ca Guvernul sa nu tina seama de criticile unora sau altora, care nu se bazeaza pe realitate. Am participat si eu la discursul presedintelui Romaniei din Parlament si mi se pare ca este un lucru foarte important ca si Romania are cale de rezolvare, putand sa imprumute bani de la alte institutii. In acest fel, este castigata increderea cetatenilor si a investitorilor.
Ce mesaj ati dori sa transmiteti cititorilor ziarului ZIUA?
Japonia este o tara foarte saraca, fara resurse si zacaminte naturale, dar, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, dupa 50 de ani, a devenit, ca putere economica, a doua tara din lume. De aceea, Japonia doreste sa explice cum a devenit o tara puternica in domeniul economic. Vrem sa transmitem Romaniei metodele noastre si tehnologia noastra, pentru a fi aplicate. Nu propun insa ca Romania sa imite metodele aplicate de Japonia dupa razboi, ci si sa inventeze solutii originale.
Interviu realizat de Madalin NECSUTU si Luciana POP 
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Mostenirea lui Crin (3707 afisari)
 Crin de Cotroceni (2233 afisari)
 Nemernicie de popa (1723 afisari)
 "Doctorii in stele" dau cu subsemnatul la DNA (1696 afisari)
 Chirtoaca: Comunistii vor sa piarda alegerile (1186 afisari)
 Femei licentiate se bat pentru roluri in filme porno sau pentru o slujba in cluburi de noapte  (4855 afisari)
 Ramas fara penis, dupa ce sotia l-a prins facand sex cu prietena ei cea mai buna (3051 afisari)
 Fostul general Stanculescu, despre fuga Ceausestilor: Erau desfigurati pentru ca si-au dat seama ca nu sunt iubiti de popor (2517 afisari)
 O tanara a fost filmata in timp ce se arunca in fata metroului - IMAGINI SOCANTE (2506 afisari)
 China ingenuncheaza Trezoreria SUA (2372 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01441 sec.