Ziua Logo
  Nr. 4493 de luni, 23 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Cineastii cer reforma
-- Am primit ieri la redactie o scrisoare deschisa de la regizorul Tudor Giurgiu (foto), semnata impreuna cu un grup de cineasti din care mai fac parte Stere Gulea, Thomas Ciulei, Catalin Mitulescu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean, Alexandru Solomon s.a., adresata atat Ministerului Culturii si Cultelor si Patrimoniului National (MCCPN) cat si Centrului National al Cinematografiei (CNC) prin care sustin demersul regizorului Cristian Mungiu (acesta i-a expediat cu o saptamana in urma o scrisoare deschisa ministrului Culturii Theodor Paleologu - n.red.) manifestat dupa ultimul concurs de proiecte organizat de CNC.
"Consideram ca, pornind de la descrierea unor grave disfunctionalitati in derularea acestui concurs, atat analiza, cat si sugestiile d-lui Mungiu ofera argumentele necesare pentru initierea unei reforme radicale a CNC si pentru redefinirea sa ca element central al politicilor de stat in favoarea filmului romanesc". Reamintim ca CNC si-a exprimat public opinia vizavi de criticile lui Mungiu, necontestand esenta acestora, ci tonul pe care l-a folosit cineastul, iar ministrul Paleologu a declarat ca va cere o analiza a problemelor din CNC, adaugand, mai in gluma, mai in serios, ca-l ia pe Mungiu drept consilier. Printre aspectele pe care semnatarii acestei noi scrisori le sustin si le solicita se numara: "restructurarea CNC si convertirea lui intr-o structura administrativa capabila sa puna la punct, sa promoveze si sa aplice o viziune de ansamblu asupra politicilor culturale ce privesc filmul romanesc, viziune care sa depaseasca simpla gestionare a fondului cinematografic; impunerea transparentei pe parcursul intregii proceduri de acordare a creditelor de catre CNC; implicarea statului roman intr-o politica activa (si atractiva, as adauga eu - n.n) de incurajare, finantare si promovare a filmului si industriei cinematografice; asumarea responsabilitatii admi�nistrative de catre autoritatile competente care le revine in reglarea disfunctionalitatilor semnalate". Scrisoarea este insotita si de un document intitulat "O strategie pentru cinematografia romana", prezentat MCC si CNC in mai 2008.
Pagina realizata de Luana Duschka 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
dar o lista care sa fie semnata si de cinefili? Ca doar filmele se fac pt.public..Deschideti-o   de Ion Ionescu de la Brad
20 de ani de tara libera, sunt sigura ca un tineret bun are mult de luptat pentru a fi promovat.   de Atamild
Bravo! E nevoie, pacat de regizorii romani!   de gheorghe vlasceanu
A r h i v a
  Penelope Cruz deschide B-est la Bucuresti    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Mostenirea lui Crin (3707 afisari)
 Crin de Cotroceni (2233 afisari)
 Nemernicie de popa (1723 afisari)
 "Doctorii in stele" dau cu subsemnatul la DNA (1696 afisari)
 Chirtoaca: Comunistii vor sa piarda alegerile (1186 afisari)
 Femei licentiate se bat pentru roluri in filme porno sau pentru o slujba in cluburi de noapte  (4855 afisari)
 Ramas fara penis, dupa ce sotia l-a prins facand sex cu prietena ei cea mai buna (3051 afisari)
 Fostul general Stanculescu, despre fuga Ceausestilor: Erau desfigurati pentru ca si-au dat seama ca nu sunt iubiti de popor (2517 afisari)
 O tanara a fost filmata in timp ce se arunca in fata metroului - IMAGINI SOCANTE (2506 afisari)
 China ingenuncheaza Trezoreria SUA (2372 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00755 sec.