Ziua Logo
  Nr. 4493 de luni, 23 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Liberalii si teoriile conspirationiste
-- AXIOMA: cea mai teribila imagine negativa a oricarui partid din lumea asta decurge din parerile reciproce ale liderilor si membrilor acelui partid.
Caracterul autoevident al acestei propozitii mi s-a revelat dupa ce am asistat la congresele mai multor partide, ca ziarist, invitat, consultant sau chiar politician. Mi-am reamintit axioma in zilele in care am participat la Congresul Partidului National Liberal de la Sala Parlamentului din Bucuresti.
Congresul a fost palpitant: nu se cunostea invingatorul dinainte, spre deosebire de alte congrese. Acum s-au dus lupte si negocieri pana in ultima clipa. Am stat de vorba cu delegati si invitati din ambele tabere. Desi apartin toti unui partid liberal, partid istoric si de fapt cel mai important partid din istoria Romaniei, gandirea acestor oameni este dominata de teorii conspirationiste. Si cand spun acesti oameni ma refer la cativa dintre fostii si actualii mei studenti, fosti si actuali prieteni, colegi, colaboratori, vecini. Oameni cu responsabilitati trecute si prezente, deputati, senatori, europarlamentari, ministri, primari, consilieri, oameni de afaceri, experti, practicanti ai unor profesii liberale, tineri si pensionari. Principalele teorii conspirationiste pe care le-am auzit erau tesute in jurul personalitatii lui Dinu Patriciu, cel pe care unii dintre liberali il considera ca fiind simultan sponsorul, managerul si chiar proprietarul partidului.
Cand resping teoriile conspirationiste nu inseamna ca resping existenta unor conspiratii din realitate. De pilda, pentru ca Tariceanu sa fie doborat si inlocuit de Antonescu a fost nevoie de un fel de conspiratie. Dar ce conspiratie este aceea de care stie toata lumea? Pentru ca era o lupta pentru functiile de conducere ale unui partid care a fost si vrea sa se reintoarca la putere. Or, functiile unui partid sunt in mare parte legate de asta. Totusi, elemente conspirative au fost. Ele se leaga mai ales de modul in care unii liberali apropiati de fostul premier au fost "intorsi" si l-au "tradat". Loialitatea a fost intotdeauna o problema la noi.
Principalele teorii conspirationiste auzite erau legate de existenta unui mare plan patrician de doborare de la putere a lui Traian Basescu. In perceptiile celor care iti povestesc diferite scenarii, resentimentele dintre Patriciu si Basescu sunt atat de puternice incat au produs speculatii dintre cele mai extravagante. Intre diferitele teorii conspirationiste erau unele in care erau amestecati americani, rusi, evrei, olandezi, kazahi (daca am retinut bine), miliardari celebri, iar altele pur nationale, in care lucrau impreuna servicii secrete, Iliescu, moguli, agenti acoperiti, ziaristi, femei celebre, s.a.m.d.
Nu cred nimic din toate acestea. Indiferent cine era ales presedinte la liberali era obligat sa candideze la presedintie. Iar daca sansele de a ajunge in turul al doilea ar creste, in mod firesc si-ar gasi aliati in alte partide, media, afaceri. Singurul element nefiresc este amestecul unor fosti si actuali agenti. Credinta liberalilor in conspiratii este ciudata numai daca atribui anumite semnificatii liberalismului, altminteri nu difera de mentalitatea predominanta din celelalte partide. Lumea in care traim este atat de complicata incat chiar daca ar exista conspiratii, ele n-ar reusi. Politicienii nostri nu reusesc sa faca nici macar lucrurile simple - autostrazi, legi, reforma justitiei - cum sa reuseasca in cele complicate? Teoriile conspirationiste se nasc si prolifereaza in culturile politice bazate pe neincredere, ignoranta, incapacitatea intelegerii realitatii, lipsa de transparenta, rolul excesiv al unor personalitati puternice, in dauna institutiilor si unde au mai existat conspiratii in trecut. Un cerc vicios din care daca nu reusesti sa iesi ajungi sa banuiesti ca exista o conspiratie universala impotriva poporului tau, un fel de popor ales.
Dan PAVEL 
 Afisari: 613  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Lipsa de viziune=cangrena politicii romanesti   de Al
autorul articolului e ridicol de ignorant sau mincinos   de Romanul Antimason
Conspiratia prostiei   de endevour
A r h i v a
  Un singur adversar pentru Basescu    13 comentarii
  "Alea jacta est"! (Zarurile sunt aruncate)    4 comentarii
  Editorialul cititorului    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mostenirea lui Crin (3707 afisari)
 Crin de Cotroceni (2233 afisari)
 Nemernicie de popa (1723 afisari)
 "Doctorii in stele" dau cu subsemnatul la DNA (1696 afisari)
 Chirtoaca: Comunistii vor sa piarda alegerile (1186 afisari)
 Femei licentiate se bat pentru roluri in filme porno sau pentru o slujba in cluburi de noapte  (4855 afisari)
 Ramas fara penis, dupa ce sotia l-a prins facand sex cu prietena ei cea mai buna (3051 afisari)
 Fostul general Stanculescu, despre fuga Ceausestilor: Erau desfigurati pentru ca si-au dat seama ca nu sunt iubiti de popor (2517 afisari)
 O tanara a fost filmata in timp ce se arunca in fata metroului - IMAGINI SOCANTE (2506 afisari)
 China ingenuncheaza Trezoreria SUA (2372 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01028 sec.