Ziua Logo
  Nr. 4492 de sambata, 21 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Nota de plata a FMI pentru mahmuri
George SCARLAT 
-- Ai nostri parca ar fi chefuit pana in zori, iar cand FMI le prezinta nota de plata, ii pun furiosi masa-n cap. De parca ar avea chelnerul vreo vina ca loazele au baut la carciuma alocatia copiilor. Se mai si cearta intre ei, cautand vinovatul care i-a dus la carciuma, cand puteau foarte bine sa se trotileze mai ieftin si-n sant.
Euforici, liberalii au dat si la lautari si ne-au lasat cu un deficit bugetar de 5,2% pe 2008. Varujan Vosganian raspunde ca la Radio Erevan, ca da, asa e da' 0,8% e de la Boc. Finantistul PNL a scris pe un servetel de la restaurant bugetul pe 2009: crestere economica de 6% si deficit bugetar de 2,5%.
Boc, zicAnd ca liberalii sunt cam chercheliti , a retras din Parlament proiectul Tariceanu de buget pe 2009 si l-a depus pe al sau abia in februarie. Din aceasta cauza, la institutiile statului nu a ajuns defalcarea in jos a bugetului, paralizandu-se astfel, prin blocarea platilor, o economie deja damblagita. Poate ca intarzierea a meritat, poate ca bugetul Boc o fi rusinos, dar sanatos, poate ne dregem.
Da' de unde! Gheorghe Pogea, noul ministru al Finantelor, a anuntat in bugetul patat de mustar o crestere economica de 2,5%. Dupa doar cateva zile de la adoptare, Pogea, trezit in sfarsit de expertii FMI, ne anunta ca vom avea o "crestere" de minus 1%, "daca e sa ne luam dupa el". Pai ne-am luat dupa el si cand ne-a prezentat un buget cu guler.
ViaTa bate filmul, iar FMI ne drege urat de mahmureala calculand un deficit bugetar de 4% si o cadere cu 4% a economiei. Adica recesiune severa. Pai Pogea si expertii FMI nu or fi insirat aceleasi bilute pe abac, cum de-a iesit socoteala pe dos?
Ministrul FinanTelor ne lumi�nase deja, la o conferinta pe teme economice: "un lider, decat sa nu ia nicio decizie, mai bine sa ia o decizie gresita". Pai daca-i pe-asa, sa se intoarca la Marmosim si sa ia decizii gresite pe banii lui Videanu, nu pe banii nostri, la guvernare.
Traian Il acuzA pe Calin ca a facut risipa si ne-a si mintit pe deasupra. Asa o fi, dar daca Calin n-ar fi gonit reprezentantii FMI in 2005, i-ar fi fost mai greu sa dea iama-n banii publici. Traian, insa, l-a sustinut din mandrie nationala. "Deficitul bugetar e necesar pentru finantarea investitiilor", ne lamurea el. Erau vremuri de aur. Calin intruchipa "Dreptatea si Adevarul", nu decazuse in chip de petroliberal ticalosit.
In vara electorala 2008, in timp ce Ungaria isi negocia prevazatoare imprumutul de la FMI, ai nostri nici nu voiau sa auda de asa ceva. Unul spunea ca economia duduie, iar altul promulga legea majorarii salariilor profesorilor. Dupa alegeri, petrecerea s-a terminat si scaunele au fost puse pe mese. Cheflii, naravasi, in loc sa se dreaga cu ceva moare, tot mai voiau un toi la botu' calului.
Traian a dat cu tifla FMI pana mai deunazi. Calin l-a denuntat ca se opune monitorizarii FMI pentru a "face jonglerii cu bani publici in vederea castigarii alegerilor". Cand Traian s-a sucit si a batut la usa finantei mondiale, Calin l-a acuzat pe Traian ca "sta in genunchi in fata FMI". Politica, frate!
PSD, la randul sau, denunta tratamentul cu socuri electrice aplicat de FMI economiei romanesti intre 1997 si 2000, de parca stopul cardio-respirator nu s-ar fi tras de la ei. Bunicuta pesedistilor, fericita ca a trait sa vada "sfarsitul capitalismului", zice ca privatizarea bancilor e de vina pentru toate. Pai de ce s-or fi privatizat, mamaie? Ai uitat cum au disparut pe vremea matale trei miliarde de dolari numai din Bancorex, basca banii de la ciuruitele Banca Agricola si BRD a lui Bivolaru, basca de la "privatele" cu epoleti Credit Bank, BankCoop, Dacia Felix, Columna, BIR ?
Problema realA e daca FMI chiar va da Romaniei toti banii de care are nevoie. Ucrainei i s-a sistat finantarea pentru ca nu a indeplinit conditiile asumate. Eu unul, daca as fi o ruda sau un vecin, iar cheflii mi-ar cere ceva bani cu imprumut pana la salariu, nu cred ca as avea incredere sa le dau.
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
romania e condusa de masonerie si LUCIFER    de ianculescu lucian
asa e domnu iobagu    de IISUSCHR
Articolul 402, mai exista?   de Atamild
De fiecare data cand ma uit aici...   de Hantzy
Daca asta nu-i comportament de copii timpiti, atunci ce e?   de emigrstul
FMI ,BM si UE sunt pumni cu care mossadul loveste toate natziunile "libere"la plex   de iobagul roman
Calul-Traian sau -FMI al lui Traian?!   de peromaneste
Buna seara!   de Herbie
A r h i v a
  PSD si PDL isi arunca pisica moarta FMI    2009-03-13
  PSD arunca blestemul Ciorbea asupra PD-L    2009-03-09
  Cristian Diaconescu kamikaze in Italia    2009-02-20
  Frigul vine si de la Bruxelles    2009-01-10
  Jocurile din Gaza    2009-01-05
 Top afisari / comentarii 
 Adio meditatii, dom' profesor! (5865 afisari)
 Permise pe liste speciale (1842 afisari)
 Unguri din toate partile... (1809 afisari)
 Cantec de leagan pentru Natasha (1548 afisari)
 Nota de plata a FMI pentru mahmuri (1376 afisari)
 Ionut Dolanescu: Tatal meu a trait ca un rege si am dorit din toata inima sa-l ingrop tot ca pe un rege  (3769 afisari)
 Iasi: Clanul Corduneanu s-a batut cu sabii si bate cu cel al lui Bacauanul. Noua personae au fost ranite (3627 afisari)
 O imagine care seamana cu chipul lui Iisus a fost descoperita pe zidul unei biserici  (2806 afisari)
 Topul celor mai vinovati oameni pentru criza financiara mondiala (2666 afisari)
 Cautatorii de comori, in alerta: Un preot de la manastirea Baia de Arama sutine ca a gasit aurul lui Brancoveanu in altarul bisericii (2537 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.08492 sec.