Ziua Logo
  Nr. 4488 de marti, 17 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Kafka la Judecatorie
Codul de Procedura Civila prevede ca publicatiile de vanzare se afiseaza, obligatoriu, la instanta de executare, dar executorii nu se asigura niciodata de publicarea anunturilor, multumindu-se doar sa puna la dosar procesele verbale de afisare. Pentru a verifica existenta acestora, ne-am deplasat, tot in calitate de intreprinzatori, la Judecatoria Sectorului 2, care functioneaza in cladirea Tribunalului Bucuresti. Am reusit sa identificam locul de afisaj pe un culoar ingust de la primul etaj. Dintre cele mai putin de 20 de anunturi lipite, de-a valma, pe un panou, unul singur anunta o licitatie organizata pentru recuperarea unei creante bancare a Bancii Carpatica. Anuntul este insa expirat si se refera la o licitatie din luna februarie. Cand am solicitat sa vad anunturi despre licitatii viitoare, nu trecute, doamna de la informatii a ridicat din umeri si ne-a trimis la parter, la Registratura. Doamna de la Registratura ne-a spus ca listele sunt la etaj, dar nu stie ce anunturi sunt afisate. Am mai intrebat-o daca este obligatorie afisarea publicatiilor de vanzare, dar nu a stiut sa ne raspunda si nici nu a vrut sa se intereseze, cum i-am solicitat, la judecatorul de serviciu. "Nu-l deranjez pentru atata lucru", s-a ofuscat functionara judecatoriei.
Executorii fenteaza legea
Nici executorii judecatoresti nu stau mai bine la capitolul transparenta. Legea ii obliga sa afiseze la propriul sediu si la locul imobilului executat. De la Judecatorie si Primarie se multumesc cu procesele verbale de afisare.
"Noi trimitem acolo anunturile, ni se remit procesele verbale, nu este treaba noastra sa verificam daca se afiseaza cu adevarat", ne-a declarat Marius Crafcenco, presedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti. El recunoaste ca este absolut necesar, mai ales in contextul crizei pietii imobiliare sa creasca transparenta acestor licitatii. "Am pus pagina noastra de internet la dispozitia executorilor, unde acestia pot afisa publicatiile de vanzare. Nu sunt insa obligati sa o faca si nici nu se prea inghesuie sa publice", ne-a declarat Crafcenco. Intr-adevar, pentru unele judete, anunturile se numara pe degete.
Transparenta doar la cerere
Ne-am deplasat in aceeasi zi la Primaria Sectorului 2 - foto - (afisarea e obligatorie si pe raza localitatii unde se gaseste imobiliul executat) dar nu am gasit niciun panou in sediul institutiei, pe care sa fie afisate astfel de publicatii de vanzare.
Am sunat totusi, de la poarta, la serviciul Juridic, de unde a coborat o domnisoara cu dosarul care contine publicatiile de vanzare. Desi acestea ne-au fost puse la dispozitie operativ, am intrebat-o pe Ani Almajanu, interlocutoarea noastra, de ce aceste anunturi nu sunt afisate, cum obliga legea. Ne-a raspuns ca daca se afiseaza le rup oamenii, asa ca acestea sunt pastrate in dosar alaturi de procesele verbale de afisare care se comunica executorilor.
"Nu putem furniza aceste informatii"
Nici pe cai mai oficiale nu am avut mai mult succes. ZIUA a solicitat principalelor banci din sistem informatii despre desfasurarea procedeului de executare a garantiilor bancare aduse de clienti precum si situatia existenta in acest moment in piata.
In urma solicitarii noastre am primit un singur raspuns, de la Volksbank. Alte banci ne-au spus clar ca nu doresc sa discute despre acest subiect. "Am discutat cu colegii mei, dar din pacate, nu vor putea furniza aceste informatii, din mai multe considerente. Imi pare nespus de rau!", ne-a declarat un reprezentant al OTP Bank. "Multumim pentru solicitare. De aceasta data nu putem sa ii dam curs, dar va stam la dispozitie, pe viitor", este raspunsul celor de la Banca Transilvania. De la restul bancilor am primit doar refuzuri mai mult sau mai putin voalate in care se aduceau drept scuze defectiuni tehnice ale postei electronice sau lipsa de timp a specialistilor din acel domeniu. Practic, ni se sugera sa ne luam gandul ca vom putea primi un raspuns in timp util. Evident, bancile sunt institutii private si pot oferi sau nu un raspuns, in functie de diverse considerente, dar in cazul de fata motivele nu fac decat sa ne sporeasca suspiciunea.
Pagini realizate de Catalin ANTOHE si George BANCIULEA 
 Afisari: 483  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
SA MAI INFIINTAM O AGENTIE NATIONALA!   de www
A r h i v a
  Distrusi de banci    30 comentarii
  Executorii se imbogatesc    3 comentarii
  Publicitate muta    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Distrusi de banci (5502 afisari)
 Executorii se imbogatesc (2817 afisari)
 Lichidati-l si pe Maresalul Averescu (1894 afisari)
 "Acvila" si Jandarmeria vorbesc limbi diferite (1220 afisari)
 Publicitate muta (1189 afisari)
 Stewardesa ziua, vedeta porno noaptea! (3516 afisari)
 Astrologul rus, Paul Globa: Criza economica va dura pana in 2020 si va recroi harta politica a lumii (3174 afisari)
 Predator X, cel mai fioros monstru marin descoperit vreodata (VEZI FOTO) (2958 afisari)
 Oricat ar fi de eleganta, Sarah Jessica Parker nu-si poate ascunde mainile de pensionara! (FOTO)  (2659 afisari)
 Elisabeth Fritzl: Venea, ma viola ore in sir si pleca fara sa scoata un cuvant (2581 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01031 sec.