Ziua Logo
  Nr. 4488 de marti, 17 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Lichidati-l si pe Maresalul Averescu
-- "Traim o perioada in care istoria nationala este lichidata cu buna stiinta", a afirmat cu greutatea unei ghilotine un istoric de marca al Romaniei contemporane, la aniversarea aproape invizibila a 150 de ani de la nasterea lui Alexandru Averescu, unul din cei trei maresali ai Romaniei, alaturi de Constantin Prezan si Ion Antonescu. Ucraina, vecina noastra buna, l-a executat deja pe Maresal, fara sa declanseze nici o reactie oficiala din partea Romaniei. Asa ca, poate, profesorul Florin Constantiniu chiar are dreptate.
Strateg, militar, luptAtor cu arma si cuvantul, artizan al reintregirii, prim-ministru al Romaniei de trei ori, ministru al Apararii, ministru de Externe, membru al Academiei Romane, decorat cu ordinele "Steaua Romaniei'' si "Coroana Romaniei'' si cu medaliile "Bene Merenti'' si "Crucea Trecerii Dunarii'', alaturi de alte 120 de decoratii. Este adevarat, de reprobat pentru patronarea inabusirii revoltei taranului roman impotriva arendasilor care umpleau ca omizile Moldova (si-a dat apoi demisia), dar de aplaudat pentru arestarea participantilor la primul congres al PCR. Si-a mai spalat apoi din pacate ajungand cu trupele la portile Sofiei si recuperand astfel sudul Dobrogei, Cadrilaterul, cu judetele Durostor si Caliacra, conform pacii de la Berlin de dupa razboiul de independenta. Nu este cazul sa-l preamaresc eu pe acest mare om de stat al Romaniei, fondator al Ligii si Partidului Poporului, dar nici autoritatile de azi nu au dreptul sa-l preamicsoreze.
NAscut In satul Babele, din Buceag, Basarabia de sud, langa Ismail, dupa moarte localitatea a primit numele sau: Maresalul Averescu. Tatal Maresalului se distinsese in sat prin ridicarea scolii. La 150 de ani de la nasterea sa, un grup de romani inimosi a vrut sa ridice un bust al marelui roman chiar in fata scolii ctitorite de parintele sau, invatatorul Constantin Averescu. Nu s-a putut. "Fratii" ucraineni, care au pus acum stapanire pe pamanturile romanesti vor sa modifice, pana la stergere, la lichidare, si istoria, in ciuda faptului ca satul e locuit tot de romani. Insa acum sunt numiti "etnici moldoveni", iar numele catunului nu mai e nici Babele, nici Maresal Averescu, ci Oziornoie (ce mama haholilor o insemna?!). La Bucuresti, amagiti cu diversiunea spionului Floricel si imbatati de victoria diplomatiei pentru capitalul interesat in gazele din Marea Neagra, autoritatile statului condus - nu o data, ci de trei ori! - chiar de catre Maresalul Alexandru Averescu au amutit la aceasta ofensa inimaginabila. Adica au intrat in starea lor naturala, in adormire. Ce trebuie facut pentru a fi trezite?
Armata Si Externele primului ministru al Romaniei ar trebui, in primul rand, sa faca dreptate, peste veac, memoriei Maresalului. Daca nu s-a putut in satul sau de bastina, sa-i ridicam, la 27 martie, ziua Unirii Basarabiei cu Tara, bustul la Bucuresti. Bulevardul Maresalul Averescu il asteapta, alaturi de toti romanii carora le mai pasa de istoria acestui neam. Profesorii Florin Constantiniu si Dan Berindei, presedintele de Onoare al Sectiei de Istorie a Academiei si vice-presedinte al Academiei Romane se numara printre cei care isi doresc acest lucru. Langa ei si Maresalul Averescu, sunt convins, Cultul Eroilor se va aseza imediat. Poate si Primaria Capitalei, poate si statul roman, daca mai exista asa ceva... Poate si intelectualii romani, daca, din nou, mai exista asa ceva... Daca vrem sa indreptam, cat de putin, istoria, se poate. Iar daca nu sunt bani - ca, de!, e criza inter-nationala - sa facem o subscriptie publica. "Dati un leu national pentr-un bust de Maresal!".
"Ca militar a contribuit la faurirea statului national unitar roman, iar ca om politic la consolidarea si impunerea lui pe arena vietii europene. Suficient pentru ca numele sau sa figureze in galeria marilor barbati ai neamului", afirma istoricul Ioan Scurtu. Oare? Depinde de noi. Pentru ca din istoria Romaniei sa nu ramana, peste veacuri, doar o amintire vaga despre manele si "talharii Romei", cum spunea regretatul profesor Mihai Ungheanu. Academicianul Florin Constantiniu este, totusi, increzator. Spera si pentru bust si pentru viitorul Romaniei: "Sper ca Dumnezeu ne va mai da candva un Maresal Averescu!".
Victor RONCEA 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
K_G_B   de vamid
Pentru Moroianu   de D ANTON II
Istoria, bat-o vina   de Ion Caramache
Doua intrebari dupa lectura articolului   de moroianu
Mai tembelule, treci prea usor   de D ANTON II
Nu cere nimeni lichidarea nimanui dar sa nu cerem fratilor maghjiari onestitate statala   de ionion
Nume si Semniifcatzii   de laur
multumim!   de Atanasie Popescu
Felicitari pentru articol!   de galatush
O satuie ce merita sa fie ridicata cu orice pret   de ionescu
parafrazam:   de Ardealul
A r h i v a
  Ipocrizia noastra cea de toate zilele    8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Distrusi de banci (5502 afisari)
 Executorii se imbogatesc (2817 afisari)
 Lichidati-l si pe Maresalul Averescu (1894 afisari)
 "Acvila" si Jandarmeria vorbesc limbi diferite (1220 afisari)
 Publicitate muta (1189 afisari)
 Stewardesa ziua, vedeta porno noaptea! (3516 afisari)
 Astrologul rus, Paul Globa: Criza economica va dura pana in 2020 si va recroi harta politica a lumii (3174 afisari)
 Predator X, cel mai fioros monstru marin descoperit vreodata (VEZI FOTO) (2958 afisari)
 Oricat ar fi de eleganta, Sarah Jessica Parker nu-si poate ascunde mainile de pensionara! (FOTO)  (2659 afisari)
 Elisabeth Fritzl: Venea, ma viola ore in sir si pleca fara sa scoata un cuvant (2581 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01043 sec.