Ziua Logo
  Nr. 4485 de vineri, 13 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Finante
Castane de la Bruxelles
-- Premierul Boc a anuntat ca Romania ar putea fi penalizata de UE, in aprilie, pentru deficit excesiv
Romania risca sa fie sanctionata, in aprilie, de UE pentru deficit excesiv in 2008, iar Guvernul are datoria sa previna o eventuala decizie de reducere a fondurilor europene, chiar si in cazul declansarii acestei proceduri, cu un buget echilibrat si masuri de austeritate, a declarat premierul Emil Boc.
"Din nefericire, am cheltuit beneficiile pe care cota unica ni le-a adus in economie si, in loc sa fi pus bani deoparte in vremuri bune, am cheltuit mai mult decat am produs si am ajuns intr-o situatie dificila, cu un deficit bugetar de 5,2% in 2008, ceea ce ridica pentru Romania pericolul sesizarii de catre Comisia Europeana (CE) in luna aprilie a deficitului excesiv pentru Romania, cu consecintele prevazute de regulamentele europene. Acest Guvern are datoria sa previna, chiar si in conditiile declansarii mecanismului de deficit excesiv pentru tara, printr-un buget echilibrat in 2009 si masuri de austeritate bugetara, sa impiedice ca Romania sa fie afectata din perspectiva resurselor financiare pe care le poate primi de la UE", a declarat Boc, la conferinta Mediafax Talks about Auto Industry. Problemele din economia romaneasca sunt generate, insa, si de criza financiara internationala. Potrivit primministrului Boc, Guvernul lucreaza la un pachet complet de ajutoare si garantii de stat, care sa fie acordate companiilor din Romania in concordanta cu normele europene. Sectoarele considerate ca avand un efect multiplicator si analizate de Executiv sunt industria auto, agricultura, siderurgia, industria chimica. De asemenea, el a mai spus ca, amanarea de la plata a 50% din taxa pe valoarea adaugata in cazul producatorilor de componente auto cu dificultati de finantare este o masura in intampinarea problemelor din industria de profil, dar o decizie va fi luata dupa o analiza exacta a veniturilor bugetare.
"Rabla" si la firme
Boc a afirmat ca Guvernul a primit un raspuns pozitiv de la toate bancile straine cu filiale in Romania ca liniile de creditare vor fi mentinute, discutiile actuale cu CE avand si un efect psihologic, care confera bancilor siguranta ca pot continua creditarea.
Potrivit premierului, procesul de creditare va fi deblocat in primavara acestui an, existand sanse ca economia sa se relanseze, daca politicile Guvernului vor fi corelate in continuare cu cele ale BNR. O sursa de finantare o reprezinta banii din fondurile comunitare. Boc a anuntat ca Executivul a redus numarul documentelor cerute companiilor, in principal intreprinderilor mici si mijlocii, la depunerea proiectelor pentru finantare din fonduri europene, de la 29 la 6 acte.
La conferinta de ieri, Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) cere mentinerea taxei pe poluare auto pe tot parcursul anului 2009 si considera ca impozitul anual pe care Ministerul Mediului vrea sa-l introduca, in locul taxei, nu este o solutie. De asemenea, Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM) solicita ca din 2010 Programul "Rabla", sa inceapa in prima zi lucratoare a anului. In plus, APIA solicita extinderea programului "Rabla" la persoanele juridice si segmentul auto�vehiculelor comerciale si acceptarea finantarii in sistem leasing, ca masura de sprijinire a sectorului auto din Romania in conditiile actuale de criza.
Premierul Emil Boc a anuntat ca va discuta cu oficialii Ministerului de Finante si cei ai Ministerului Mediului pentru a stabili daca prima de casare acordata pentru scoaterea din circulatie a masinilor uzate poate fi platita in euro, eventual incepand cu 2010.
Referitor la cei care cumpara masini in nume personal si care le vand ulterior, premierul a afirmat ca va cere ministrului Finantelor si celui al Mediului sa faca o evaluare pentru ca este incorect ca acestia (n.r. - proprietarii) sa se sustraga de la plata impozitului.
Florin BARBUTA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
5,2% din buget   de cosor ion
A r h i v a
  Criza ne reduce deficitul    
  Dividende "Proprietatea"    
  Primii la taxe si impozite    
  Previziuni ING    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Mihaela ingrozita de Elan (2685 afisari)
 Calariti de FMI (2223 afisari)
 Nastase jigneste femeile (1635 afisari)
 Schimbare la varful CEC (1435 afisari)
 DNA si MApN iau urma "doctorilor in stele" (1393 afisari)
 Doi profesori au fost prinsi de un elev in timp ce faceau sex intr-o toaleta (5181 afisari)
 Urmele Diavolului pe pamant, descoperite in Anglia! (2442 afisari)
 Angelina l-a prins pe Brad Pitt in pat cu bona copiilor! (2416 afisari)
 De nerecunoscut, Patrick Swayze neaga in continuare zvonurile ca ar fi pe moarte! (1828 afisari)
 Hustler vs Playboy sau cum se falesc fondatorii cu cate femei le-au trecut prin pat! (VIDEO) (1631 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01470 sec.