Ziua Logo
  Nr. 4485 de vineri, 13 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Calariti de FMI
-- Presat de UE, Guvernul Boc trebuie sa ajunga mai intai la o intelegere cu Fondul pentru un imprumut de criza fara de care tara nu poate supravietui * Coada la banii FMI este insa lunga, iar Romania ocupa abia locul 41
Romania nu poate rezista in 2009 fara un imprumut de 20 de miliarde de la FMI si UE. Uniunea Europeana nu ne da bani fara sa ne intele�gem mai intai cu FMI, iar la coada la banii Fondului, Romania are "bonul de ordine" cu numarul 41. Imprumutul depaseste ca valoare deficitul bugetar si serviciul datoriei externe. Banii luati in plus ar putea fi insa necesari in cazul intrarii in dificultate a bancilor comerciale. Pentru cei care au memoria scurta trebuie spus ca, in 1999, tot pe vremea unui acord cu FMI, "stransul curelei" a dus opt milioane de romani sub pragul saraciei si tara in prag de razboi civil din cauza mineriadelor.
Romania se va imprumuta 20 de miliarde de euro pentru a-si salva stabilitatea financiara, economica si sociala, puse in pericol de efectele crizei mondiale. Fara bani veniti de undeva, din afara, Romania nu poate supravietui. Resursele proprii exista doar pe hartie. Din cele circa 20 de miliarde de euro, opt miliarde vor proveni de la Uniunea Europeana (UE). Imprumutul de la UE este conditionat de obtinerea celui de la FMI, pentru ca Bruxelles-ul sustine ca nu are capacitatea de evaluare si monitorizare pe care o detine Fondul. Din aceasta cauza, UE ne va imprumuta numai daca si FMI face acelasi lucru. Pentru ca la FMI este coada la bani, Romania ocupa abia locul 41, dar s-ar putea sa mai urce, imprumutul fiind sindicalizat cu cel de la UE.
Aranjamentul cu FMI va fi de tip stand-by. Imprumutul de acest fel este destinat tarilor care au probleme cu deficitele pe termen scurt, durata imprumutului fiind de 12-24 luni, iar rambursarea in trei-patru ani. Banii nu vor veni fizic in Romania, ci este vorba despre o linie de credit, de unde Romania va trage banii in transe, pe masura necesitatilor. FMI vrea garantia restituirii imprumutului si din aceasta cauza pune conditii tarii imprumutate, cu scopul de a se asigura atat plata creditului cat si eliminarea cauzelor care au dus la dezechilibru. De obicei, FMI cere deficit bugetar redus, adica taierea cheltuielilor publice si cresterea taxelor, TVA, cota unica etc. Aceste conditii sunt trecute in contractul de imprumut si apoi monitorizate. Daca datornicul nu respecta conditiile, eliberarea transelor se suspenda.
Pentru ce sunt banii
Romania poate trage transe din imprumut in conturile BNR, care, la randul sau, poate folosi bani intervenind pe piata monetara in cazul unei deprecieri a leului. De asemenea, BNR, avand banii in cont, poate reduce rezerva minima obligatorie de 40% pe care fiecare banca comerciala o depune pentru creditele acordate. BNR ar putea spera astfel ca se reia creditarea de catre banci pentru firme. Riscul este ca bancile, in loc sa reia creditarea, sa repatrieze la bancile-mama fondurile eliberate de la BNR in urma reducerii rezervei obligatorii. De aici si insistenta lui Traian Basescu ca bancile-mama sa nu-si retraga banii din Romania.
Partea din credit provenita de la UE poate fi trasa de Ministerul Finantelor, care foloseste banii fie pentru acoperirea deficitului bugetar, fie pentru plata datoriilor statului. Suma care va fi imprumutata de la FMI si UE depaseste necesitatile acoperirii deficitului bugetar si serviciul datoriei externe. Romania are o datorie externa privata de circa 40 miliarde de euro, din care circa jumatate este datoria privata a statului (utilitati, datorii ale administratiei locale etc.). Firmele private, la randul lor, au o datorie externa de 22,5 miliarde euro, din care circa zece miliarde de euro, bancile. Asadar, este posibil ca Romania sa se imprumute mai mult decat are nevoie pentru cazul ca trebuie sa intervina la o adica in sectorul privat, de exemplu in cazul bancilor.
FMI a lichidat PNTCD
In anul 1999, Romania nu avea bani sa achite datoria scadenta, de trei miliarde dolari, provenita din credite contractate inainte de 1997 si risca sa dea faliment, la fel ca Bulgaria la vremea respectiva. FMI a impus ca veniturile din privatizare sa mearga la plata datoriei, iar restul sa se achite de la bugetul statului. Romania a obtinut in acel an 1,4 miliarde din privatizari, din care 180 de milioane privatizarea BRD si 667 milioane din privatizarea Romtelecom. Restul s-a platit de la buget, cu mari sacrificii pentru populatie. Convulsiile sociale au dus tara in pragul razboiului civil cu ocazia mineriadelor. Opt milioane de romani s-au vazut ajunsi sub pragul saraciei, iar PNTCD, aflat la guvernare, a intrat in istorie. Austeritatea impusa de FMI a dat apa la moara stangii radicale. Un deputat PUNR a cerut, intr-o interpelare parlamentara, "sa-l apucam de testicule pe Poul Thomsen (reprezentantul FMI in Romania)", iar Gheorghe Funar cerea declararea ca "persona non grata" in Romania a aceluiasi Thomsen, care acum se ocupa, din partea FMI, de scoaterea Islandei din faliment.
George SCARLAT 
Alte articole
  FMI bate la usa    (Finante, 2009-02-19)
  Emil Boc a anuntat victorios ca acordul de imprumut cu Comisia Europeana a fost validat    (2009-05-06 20:14)
  FMI ar putea cere disponibilizari in locul inghetarii salariilor    (2009-03-11 18:32)
  Isarescu: Nu este exclus un acord cu FMI    (2009-02-18 16:48)
 Comentarii: 28 Afiseaza toate comentariile  
Si seful BNR surprinde. Pare recent, parca a r fi subalternul lui Basescu la idei.    de knowbothsystems
Si seful BNR surprinde prin pozitie.    de knowbothsystems
Cred ca ionion a fost spion roman, prea tine cu raul romanilor, cu FMI.    de knowbothsystems
problema complicata   de calator
Ce nerusinare la acest IonIon (dn peste ocean nu din uganda cum se da, sau poate i se pare uganda )   de knowbothsystems
morisca   de simiondan
Sa mai si ridem ! Minzeste ...   de Arogantu'
Scarlat   de muresanu
fa imprumut tov.Basila...   de bolovan gheorghe
Astea da NEGOCIERI.   de Hadrian Gaunescu
statul este angajator sau lider de sindicat?sau atit sa ne coste anestezia anului acesta electoral?   de ziuatv
Resursele proprii exista doar pe hartie ?! Adica am fost mintiti cand ni s=a spus ca avem rezerve ?   de Ghita Bizonu'
In curind, iubitii nostrii conducatori le vor cere americanilor sa ne curete si haznale. Noi vom dev   de Pribeagul
Jecmaniti de FMI   de haiduc
Invataminte pentru unii romani : FMI NU ESTE MATUSA TAMARA ! ndc   de ionion
Romania se imprumuta "cu mult"? Romania poate dori "mult" insa FMI are analizele    de ionion
Aceasta stire este cu caracter catastrofic ! Argentina nu se va repeta in Romania !   de ionion
Painea cea de toate zilele   de Cucul
vrei adevarul?   de sty
Parca era vorba    de FB
Astept un articol semnat de SR Stanescu   de FB
Pai de ce ne imprumutam cu mult , cu foarte mult mai mult decit este necesar ?!   de gili
Asta face parte din strategia USA de a imprastia spalatul rufelor lor murdare pe tot Globul   de NormanFinkel5
Salariile deputatilor care trebuie sa gandesca acum la imprumutori de miliarde, trebui sa fie ......   de cercetas
E foarte simplu.   de muresanu
Asa si e.   de muresanu
Dezbatere   de ValVerde
Ziua FMI   de muresanu
A r h i v a
  Geoana se da cocos in fata lui Boc    4 comentarii
  Guvernul baga spaima in intreprinzatori    1 comentariu
  Lasati sa moara cu zile    2 comentarii
  Mihaela ingrozita de Elan    20 comentarii
  Schimbare la varful CEC    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Mihaela ingrozita de Elan (2685 afisari)
 Calariti de FMI (2223 afisari)
 Nastase jigneste femeile (1635 afisari)
 Schimbare la varful CEC (1435 afisari)
 DNA si MApN iau urma "doctorilor in stele" (1393 afisari)
 Doi profesori au fost prinsi de un elev in timp ce faceau sex intr-o toaleta (5181 afisari)
 Urmele Diavolului pe pamant, descoperite in Anglia! (2442 afisari)
 Angelina l-a prins pe Brad Pitt in pat cu bona copiilor! (2416 afisari)
 De nerecunoscut, Patrick Swayze neaga in continuare zvonurile ca ar fi pe moarte! (1828 afisari)
 Hustler vs Playboy sau cum se falesc fondatorii cu cate femei le-au trecut prin pat! (VIDEO) (1631 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00945 sec.