Ziua Logo
  Nr. 4485 de vineri, 13 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Premierul a uitat de legile proprietatii, lustratiei si de transparenta
Boc bate pasul pe loc
Mircea PAUN - Ziua foto
"Proprietatea este un lucru care nu se discuta, ci se aplica". "Voi face si demersurile pentru desecretizarea tuturor contractelor care au incidenta in ceea ce priveste utilizarea patrimoniului national, a bogatiilor si resurselor Romaniei". "Legea lustratiei este o conditie necesara pentru asanarea clasei politice". Cele trei fragmente desprinse din discursurile lui Emil Boc nu isi gasesc corespondent in actiunile premierului. Legislatia proprietatii a ramas necorectata, nimeni nu a mai vazut vreun contract desecretizat dupa dosarele Sterling, iar lustratia zace neadoptata in Parlament. Niciunul dintre cele trei cazuri nu necesita efort bugetar, ci doar vointa politica.
Inainte sa promulge modificarile aduse, prin proiectul Voiculescu, Legii caselor nationalizate, presedintele Basescu a avertizat ca, in conditiile in care Curtea Constitutionala a decis ca noile prevederi sunt in conformitate cu Legea fundamentala, el nu mai are nicio posibilitate de interventie. "Guvernul va trebui sa priveasca cu atentie ce corectii poate sa faca in lege, pentru ca atat chiriasii, cat si proprietarii sa nu fie dezavantajati", a spus seful statului. El a criticat actul normativ potrivit carora imobilele si terenurile care au fost instrainate in temeiul Legii 112/1995 nu se mai restituie in natura, apreciind ca "la CEDO vom pierde toate procesele". Un semnal de alarma asemanator a tras si presedintele CSM, Virgil Andreies, acesta afirmand ca spera "din tot sufletul ca actualul Legislativ sa intervina si sa anuleze acest act normativ cat mai urgent". O luna si jumatate a trecut de la promul-�garea Legii 1/2009, insa Boc nu a intervenit in vreun fel pentru a aduce corectiile necesare nici in calitatea de premier, nici in cea de sef al partidului de guvernamant.
In plin scandal dezvoltat in jurul afacerii "Sterling", la o dezbatere organizata de Societatea Academica din Romania, Boc a promis ferm: "Vreau sa va asigur ca, atat timp cat voi fi prim-ministru, nu vor mai exista
niciun fel de contracte secretizate si care sa vizeze bogatiile si resursele nationale". A trecut o luna de atunci si niciun dosar asemanator nu a fost facut public.
Lustratie sau demisie
Intr-un nou Apel pentru lustratia anticomunista lansat ieri, la 19 ani de la Proclamatia de la Timisoara, vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu, aminteste de o declaratie facuta de Boc, in octombrie 2008, cand liberalul Bogdan Olteanu ii acuzase pe pedelisti de blocarea proiectului. "Ii cerem imperativ (...) sa lase deoparte jocurile politicianiste si sa introduca pe ordinea de zi discutarea legii lustratiei, conditie necesara, alaturi de votul uninominal, pentru asanarea clasei politice" - a spus presedintele PDL la acea vreme. Proiectul lustratiei zace in continuare in Camera Deputatilor, fara ca democrat-liberalii sa zoreasca adoptarea acestuia. In scrisoarea adresata ieri presedintelui Camerei Deputatilor Roberta Anastase (PDL), Iliesiu cere, in numele a 34 de organizatii civice si sindicale, ca normele lustratiei sa fie votate imediat, astfel incat acestea sa opereze la apropiatele alegeri europarlamentare. "In cazul in care nu veti da curs solicitarii noastre, consideram ca se impune demisia Dvs de onoare din fruntea Camerei Deputatilor, intrucat faceti parte din conducerea Partidului Democrat-Liberal, membru al Partidului Popular European, care <<considera ca este nevoie de asumarea ferma a despartirii de trecutul comunist>> asa cum scrie in programul politic al PD-L", noteaza vicepresedintele Aliantei Civice.
Roberta promite si ea
Sorin Iliesiu si presedintele Societatii Timisoara Florian Mihalcea s-au intalnit ieri cu Roberta Anastase, iar seful Camerei Deputatilor le-a promis ca va actiona pentru adoptarea, cat mai curand posibil, a legii lustratiei, fiind sustinuta de PDL in acest demers. Potrivit lui Iliesiu, Anastase a precizat ca raportul pentru legea lustratiei nu a fost inca finalizat, intrucat membrii Comisiei juridice
"au fost excedati de problemele dosarelor de mare coruptie".
Ovidiu BANCHES 
Alte articole
  Premierul Emil Boc a acuzat Guvernul Tariceanu ca a actionat cu premeditare in afacerea Sterling    (2009-02-09 20:42)
  Boc: Contractul cu Sterling a fost suspendat cinci ani si repus pe rol "dintr-o data", in 2008    (2009-02-06 11:53)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Cele trei fragmente desprinse din discursurile lui Emil Boc nu isi gasesc corespondent in actiunile    de mikele durul
Roberta   de cosor ion
A r h i v a
  Crin si Calin se ciufulesc la TV    7 comentarii
  Nastase jigneste femeile    16 comentarii
  Cozmin Gusa desparte afacerile de politica    4 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Mihaela ingrozita de Elan (2685 afisari)
 Calariti de FMI (2223 afisari)
 Nastase jigneste femeile (1635 afisari)
 Schimbare la varful CEC (1435 afisari)
 DNA si MApN iau urma "doctorilor in stele" (1393 afisari)
 Doi profesori au fost prinsi de un elev in timp ce faceau sex intr-o toaleta (5181 afisari)
 Urmele Diavolului pe pamant, descoperite in Anglia! (2442 afisari)
 Angelina l-a prins pe Brad Pitt in pat cu bona copiilor! (2416 afisari)
 De nerecunoscut, Patrick Swayze neaga in continuare zvonurile ca ar fi pe moarte! (1828 afisari)
 Hustler vs Playboy sau cum se falesc fondatorii cu cate femei le-au trecut prin pat! (VIDEO) (1631 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01390 sec.