Ziua Logo
  Nr. 4484 de joi, 12 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
Legiunea de Onoare pentru Nastase
-- Cel mai valoros jucator roman de tenis a primit ieri, la resedinta ambasadorului francez Henri Paul, cea mai importanta distinctie a Frantei
Recunoscut in intreaga lume ca unul dintre cei mai spectaculosi jucatori de tenis care au evoluat in circuitul mondial, legendarul Ilie Nastase a primit ieri Legiunea de Onoare din partea ambasadorului Frantei in Romania, Henri Paul, ordinul fiind semnat inca de anul trecut de presedintele Nicolas Sarkozy.
Instituita de Napoleon Bonaparte, in 1804, medalia Legiunii de Onoare nu este conferita doar francezilor, fiind atribuita cu titlul protocolar sefilor de state, premierilor, membrilor guvernelor si ambasadorilor straini de la Paris, dar si altor personalitati apreciate de Franta. Primul roman care a primit distinctia este Nicolae Ceausescu (n.n. - Charles de Gaulle i-a inmanat-o la Bucuresti, in 14 mai 1968), iar de atunci a mai fost oferita si altor personalitati din tara noastra. Ilie Nastase este, insa, primul sportiv autohton care intra in posesia Legiunii de Onoare.
Felicitari, sunteti primul sportiv roman recompensat cu Legiunea de Onoare!
Da, pentru mine este ceva extraordinar. Este o zi frumoasa din viata mea. Ma bucura faptul ca aceasta distinctie imi este acordata de o tara de care sunt foarte atasat. Mai bine de 20 de ani am trait la Paris, prima mea sotie era de acolo, iar toti copiii mei sunt nascuti in capitala Frantei. Totusi, ma mandresc ca sunt identificat peste tot pe unde ma duc ca roman si cred ca am facut ceva pentru tara mea. De altfel, Legiunea de Onoare este o recunoastere a valorii mele ca sportiv si a performantelor realizate in tenis. Mi-aduc aminte cu foarte mare placere cum eram intampinat de publicul de la Roland Garros (n.n. - Nasty a castigat turneul de Grand Slam in 1973) si nu numai.
Distinctia trebuia s-o primiti de la presedintele Sarkozy?
De fapt, ordinul a fost semnat anul trecut de presedintele Frantei. Am fost informat atunci de oficialitati ca in aceeasi zi au mai fost semnate ordine si pentru alte personalitati, daca nu ma insel pentru celebrul stilist Giorgio Armani si pentru jurnalista rapita de gherilele FARC si eliberata anul trecut, Ingrid Betancourt. Este o onoare aceasta coincidenta! Stiu ca presedintele Frantei si-ar fi dorit sa-mi acorde personal Legiunea de Onoare, dar programul nu i-a permis, asa ca intru in posesia Legiunii de Onoare prin intermediul ambasadorului Frantei, Henri Paul. Ce mai pot spune, este ca sunt apreciat de o tara straina care respecta valorile, indiferent de unde provin. Din pacate, nu cred ca Romania va ajunge curand sa respecte valoarea celor din afara granitelor!
Dar in Romania...
Nu eu decid cat valorez si ce respect au oficialitatile romane fata de mine. Daca nu si-au dat seama pana acum cine sunt, este pacat. Nu vreau sa comentez mai mult, pentru ca tin la tara mea.
Referitor la oficialitati, sunteti un contestatar al reducerii orelor de sport?
Am spus-o public si o repet. Sportul trebuie sa fie la fel de important in programa scolara ca si celelalte materii. Pai, mai lipseste sa excludem Limba Romana, Matematica, Fizica sau mai stiu eu ce materie. Toate sunt la fel de importante pentru educatia copiilor. Sa nu uitam, insa, ca miscarea inseamna foate mult pentru sanatatea natiunii. Imi aduc aminte ca atunci cand mergeam la scoala abia asteptam ca in recreatii sa facem sport. Alergam dupa o minge vreo zece minute si aveam bateriile incarcate pentru ora urmatoare. Iar la ora de sport nu lipsea nimeni! Cred ca doamna ministru Andronescu si oficialii MECI trebuie sa inteleaga ca sportul este indispensabil pentru copiii, daca dorim sa-i avem sanatosi si educati. Mai tineti minte ca in urma cu decenii bune prin scoli si mai ales in fabrici se faceau miscari de inviorare de dimineata. In China, este un cult pentru asa ceva. Pana la urma, sportul este si cel mai practic mijloc de relaxare.
Miza pe echipa de Cupa Davis
La numai trei zile dupa ce Rusia a invins Romania, cu 4-1, in turul inaugural al Grupei Mondiale, fostul mare tenisman Ilie Nastase a tinut sa sublinieze ca absenta lui Andrei Pavel s-a resimtit din plin la Sibiu. "Este foarte greu sa joci fara Andrei Pavel, un adevarat lider, un motor pentru echipa noastra. Cred ca ne cresteau sansele serios. Nu-i mai putin adevarat ca nu trebuie sa uitam ca am jucat impotriva unei echipe a Rusiei foarte puternice, cu multi jucatori in primii 100 ATP. Din punctul meu de vedere, era mai corect un rezultat de 3-2. Am jucat foarte bine, mai ales la dublu, iar Hanescu l-a avut in mana pe Tursunov", ne-a spus Nastase, adaugand ca sansele echipei noastre de a se mentine in elita sunt destul de mari. "Depinde de tragerea la sorti foarte mult. Suntem o echipa in formare, cu o certitudine, Victor Hanescu. Avem nevoie de un al doilea jucator la simplu, iar la dublu cred ca putem avea o pereche foarte buna", a concluzionat fostul lider ATP. (T.RIST)
A consemnat Tiberiu RIST 
 Afisari: 391  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Era bine daca ramanea la federatie   de marinus
Ca sportiv a fost MARE!   de negrut
Este bine ca avem valori   de popicar
Nu Ceausescu a fost primul roman cu Legiunea de Onoare !   de sorge
Si Romania l-a recompensat!   de Albulet
Mi-e jena!   de bubyc
RUSINE SA NE FIE   de stan patitu
A r h i v a
  Bute nu se teme de arbitri    
  Se sparge Rulmentul    
  Stiri pe scurt    
  Alt audit la Rapid    
  Regal Liverpool    
  Greva la Otopeni    
 Top afisari / comentarii 
 Doctori in stele (5765 afisari)
 Occidentul face misto de Felix (4179 afisari)
 Bomba FMI cu ceas (2543 afisari)
 Rusinea lui Orban (1933 afisari)
 Masacre in Germania si in Statele Unite (1712 afisari)
 Legea unica a salarizarii bugetarilor se va aplica din 2010  (4284 afisari)
 Un bebelus s-a nascut cu doua penisuri (2897 afisari)
 Socant: Patru minori au violat, pe rand, o batrana (2464 afisari)
 Elena Basescu, portret Associated Press: "Topaie pe podium si mutileaza gramatica" (2324 afisari)
 Imagini Socante! Sinuciderea tanarului care a impuscat mortal miercuri 15 persoane in Germania  (2290 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01374 sec.