Ziua Logo
  Nr. 4483 de miercuri, 11 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Campania ZIUA: Lasati copiii sa faca sport!
Boli pentru scutire
Medicii de familie riposteaza fata de declaratia ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, potrivit careia circa 60% dintre elevi au scutiri medicale pentru orele de sport. ZIUA continua campania de promovare a trei ore de educatie fizica in programa scolara obligatorie, prezentand Baremul medical pentru care se poate acorda scutire pentru orele de sport.
In plus, europarlamentarul PD-L, Iosif Matula, a solicitat Comisiei Europene sa monitorizeze indeaproape respectarea legislatiei europene, care prevede introducerea a minim trei ore de sport pe saptamana in scolile din Europa.
"Acestea se elibereaza dupa o metodologie stricta care cuprinde inclusiv Baremul medical al afectiunilor pentru care copiii si studentii pot fi scutiti, partial sau total de orele de educatie fizica si sport. In spatele fiecarei scutiri medicale se afla do�cumentarea bolii respective, iar daca exista suspiciuni se poate consulta Baremul de boli si se poate cere verificarea medicului de familie care a eliberat scutirea", ne-a declarat dr. Sandra Adalgiza Alexiu, secretar al Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti. Dr. Alexiu a adugat ca "cifra avansata de ministrul Educatiei este cam mare.
Eu va pot da insa doar exemplul meu - ca medic de familie am circa 2600 de pacienti pe liste, dintre care aproximativ 1000 au intre 5 si 18 ani. Si doar vreo 3 au scutiri medicale, si acestea pentru afectiuni grave, precum interventia pe cord", a spus Alexiu.
Metodologia privind eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti si Baremul medical, cuprinzand afectiunile pentru care se acorda aceste scutiri, sunt obligatorii pentru toate unitatile de invatamant scolar si universitar publice sau particulare; sunt stabilite prin Ordinul ministrului Sanatatii nr. 520/6 martie 2007. In functie de forma clinica si de deficientele functionale consecutive bolilor prezentate de elev sau student, tipurile de scutiri medicale pot fi anuale, semestriale ori temporare (ca durata) - totale sau partiale (ca tip de scutire). Elevii sau studentii inapti total de la orele de educatie fizica si sport au obligatia insa de a fi prezenti la aceste ore, fiind folositi de profesorii de sport la o serie de activitati, in conformitate cu reglementarile in vigoare ale Ministerului Educatiei.
Baremul medical
Scutirile medicale nu se pot elibera retroactiv, cu exceptia documentelor medicale de motivare pentru perioadele cand un elev sau student este absent de la toate obiectele de invatamant din cauza de boala.
Baremul medical cuprinde boli infectioase si parazitare; tumori; boli ale sangelui si organelor hematopoetice, cu exceptia celor maligne; boli ale aparatului circulator; boli ale aparatului digestiv; ale aparatului respirator; boli ale aparatului genitourinar; boli endocrine si de metabolism; boli ale sistemului nervos; tulburari mentale si de comportament; afectiuni ORL; afectiuni oftalmologice; boli ale pielii si tesutului subcutanat; bolile sistemului osteoarticular, muschilor si tesutului conjunctiv; leziuni traumatice si alte consecinte ale cauzelor.
In total 370 de afectiuni la care se adauga si situatiile de post-interventie chirurgicala sau convalescenta dupa alte afectiuni acute diverse nechirurgicale.
Metodologia stabileste si "Continutul invatarii si natura solicitarilor la efort fizic in lectiile de educatie si sport", defalcat pe efort fizic mic, efort fizic mediu si efort fizic mare, pentru clasele I-IV, V-VIII, invatamant liceal si scoli de arte si meserii, invatamant superior.
Carmen POPESCU 
 Afisari: 1178  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Sperante de pace sindicala    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Elena lui Geoana (5050 afisari)
 Pensii speciale pentru smecheri (1871 afisari)
 Blestemul FMI (1714 afisari)
 Binele si raul FMI (1275 afisari)
 Boli pentru scutire (1178 afisari)
 "Inchizitie" africana in secolul al XXI-lea: Acuzati de vrajitorie si arsi de vii (Imagini socante) (4269 afisari)
  O fetita de 12 ani face sex, de doi ani, cu unchiul sau  (4132 afisari)
 Mihaela Radulescu a plecat din garsoniera lui Dani si s-a mutat la hotel! (2128 afisari)
 Eva Hertigova, doar umbra a celei ce-a fost odata! (FOTO) (1933 afisari)
 Femeia-lup din China (1875 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01430 sec.