Ziua Logo
  Nr. 4481 de luni, 9 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Romanul falimentar
-- Pentru a stimula datornicii rau-platnici sa-si plateasca ratelele, statul ar putea introduce insolventa si pentru persoanele fizice * Specialistii sustin ca reducerea termenelor pentru executare silita ar putea fi o alta solutie
Cei care credeau ca pot scapa cu ratele de la credite neplatite, nici nu stiu ce i-ar putea astepta. Presedintele Traian Basescu a declarat, recent, ca analizeaza posibile actiuni de stimulare a celor care nu vor sa plateasca ratele la credite, desi au posibilitatea de a o face. Specialistii din domeniu spun ca acestia ar putea fi stimulati prin intrarea in insolventa sau prin accelerarea procedurilor de executare silita.
Sub pretextul crizei, multi romani au crezut ca pot scapa cu ratele neplatite, chiar daca au posibilitatea financiara de a se achita de obligatii. In cazul in care numarul lor ar creste, fenomenul ar putea pune in pericol sistemul bancar. Asa se face ca dupa recenta intalnire cu bancherii, presedintele statului a declarat ca se gandeste la masuri de stimulare a celor care nu-si platesc datoriile. "Apelul extrem de serios este ca aceia care nu au probleme de rambursare sa o faca (sa-si ramburseze creditele la timp - n.r.) si sa o faca in timp util, pentru ca, exact pentru a proteja sistemul bancar, vom analiza posibilitatea actiunii statului pentru ca aceia care, deliberat, nu isi ramburseaza creditele sa fie stimulati sa o faca (sa ramburseze imprumuturile - n.r.)", a spus Basescu la inalnirea de la Institutul Bancar Roman. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, prezent la intrunire ne-a declarat ca nu stie ce a vrut sa spuna presedintele. "Nu stiu la ce s-a referit domnul presedinte. Nu stiu care este intentia sa" a declarat Ghetea, precizand ca nu au fost facute propruneri din partea bancilor.
Scenarii de cosmar
Specialistii in domeniu sustin ca in acesata zona lucrurile sunt clare, cata vreme exista contracte agreate de ambele parti si in care sunt precizati pasii care urmeaza sa fie parcursi in cazul in care nu sunt respectate obligatiile. Numai ca, pe langa amenintarea cu executarea silita, se mai pot gasi si alte stimulente pentru cei care cred ca pot ramane si cu banii de rata si cu casa. Liviu Fenoghen, prese�dintele Asociatiei Executorilor Bancari (AEB), ne-a declarat ca, daca Traian Basescu a spus, "probabil are ceva in intentie". "La un moment dat s-a pus problema de a face o procedura de insolventa pentru persoane fizice. Din cate stiu, in unele tari europene chiar exista", declara Liviu Fenoghen. Procedura are si parti bune, in sensul de a proteja persoanele care sunt cu advarat in imposibilitate de plata. Practic, in momentul in care se deschide procedura de insolventa, se suspenda "curgerea" dobanzilor, a majorarilor si a penalitatilor datorate de catre debitor creditorilor. Dar, tot atunci, i se inchid conturile de la toate bancile si ramane cu un singur cont, prin care se controleaza fluxurile de intrare si de iesire ale datornicului. In Germania procedura este in vigoare de mai bine de 10 ani. Mii de nemti cu datorii de sute de mii de euro la banci au reusit sa ajunga astfel la zero. Procedura presupune, insa, 7 ani de monitorizare, timp in care datornicului i se opresc toate veniturile si i se lasa doar o cota, la limita salariului minim pe economie. Radu Ghetea sustine ca aceasta nu este o solutie. De asemenea, Alexander Milcev, partner la Ernst & Young, sustine ca, daca s-ar introduce o asemenea prevedere, nu i-ar atinge pe cei care nu vor sa plateasca la timp. In schimb, pentru cei care nu-si pot achita datoriile, este posibil sa fie o solutie. Milcev sustine ca statul ar putea gasi, totusi, solutii de sprijin. "Daca ar fi o masura legislativa, poate ar fi in sensul usurarii procedurii de executare silita. Atunci, debitorii poate ar fi mai stresati ca nu pot sa stea mult timp fara sa plateasca, altfel risca sa se trezeasca in strada", sustine Alexander Milcev.
George BANCIULEA 
 Afisari: 1993  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Aaa,stati asa.   de vida clara
Imi pare bine ca am gasit aici adeptzi ai "Declaratziei universale ale drepturilor oamenilor.   de vida clara
Si un pic de continuare.   de vida clara
Pai iata mai baieti,ca si Spania o fi ratificat Declaratia universala a drepturilor omului...   de vida clara
Nu toti datornicii sunt egali   de srelu
PRACTICIle COMUNIST-PSD-is-PDL-te si drepturile OMULUI..   de rosu ovidiu
insolventa privata   de Bumerang
Invers de la Anvers   de Eufrosin
Propun sa se infiinteze inchisoarea pentru datornici.   de Socrate
His masters voice   de Zamucles
spertzarul care a bagat rumania si flota in triunghiul bermudelor,acum se face si recuperator   de iobagul roman
A r h i v a
  Imobiliarele s-au blocat in preturi    7 comentarii
  Asalt asupra Occidentului via ONU    16 comentarii
  Tainele ADS    
 Top afisari / comentarii 
 Imobiliarele s-au blocat in preturi (3627 afisari)
 PSD arunca blestemul Ciorbea asupra PD-L (2491 afisari)
 Romanul falimentar (1993 afisari)
 Ticalosie de adolescente (1968 afisari)
 Metastaza poate fi evitata (1555 afisari)
 Un jandarm a murit dupa ce maºina in care se afla a fost lovitã de un autoturism ce rula cu 260 km/h (VIDEO) (2357 afisari)
 Dispozitivele de alungire a penisului chiar functioneaza (2199 afisari)
 Descoperire macabra: O tanara a fost legata cu un snur de maini si de gat, violata si omorata in bataie (1940 afisari)
 Cel mai batran fotomodel din lume - o britanica de 80 de ani (FOTO) (1734 afisari)
 Dani Otil: Mihaela a facut primii 50 de pasi ca sa fim impreuna (1464 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01566 sec.