Ziua Logo
  Nr. 4481 de luni, 9 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Cu Rolls-Royce-ul prin tranzitie
Ipoteza ca Serviciul de Informatii Externe al tarii noastre s-a transformat dintr-o Dacie intr-un Rolls-Royce pune in lumina dezechilibrele dintre institutiile noului regim politic. Asta daca ii dam crezare lui Mihai Razvan Ungureanu, directorul SIE, care a lansat aprecierea. Pentru ca restul institutiilor din tara asta sunt Trabanturi. Si asta se vede ori de cate ori cetatenii isi exprima increderea in institutii precum Parlamentul, Justitia, Guvernul, Presedintia, partidele politice, administratia locala, primarul etc. Daca folosim criteriile performantei institutionale, tot cam acolo ajungem.
DacA SIE este un Rolls-Royce, oare ce o fi CIA-ul? Ori Mossadul? Ori MI 6? Dar NSA? Sau chiar fostul KGB? Precursorul SIE era fostul serviciu extern comunist, CIE/DIE. Acel serviciu de informatii externe se ocupa cu spionarea NATO si a guvernelor capitaliste "putrede" occidentale (impreuna cu KGB-ul si alte servicii fratesti), crime, atentate impotriva postului Europa Libera si a altor tinte deranjante, furt de secrete industriale si tot felul de inventii (ca Romania comunista, la fel precum cea postcomunista, nu avea bani pentru cercetare), cu infiltrarea, manipularea si dezbinarea diasporei romanesti din intreaga lume, cu racolarea preotilor, diplomatilor, sportivilor, studentilor, a tuturor celor care acceptau sa colaboreze dintre cei care calatoreau in strainatate. Pai, daca asta facea o Dacie, va dati seama ce face un Rolls-Royce? Daca isi dadea seama de consecintele logice ale comparatiei, Ungureanu s-ar fi abtinut s-o mai faca.
Marea problemA cu ipoteza lui Ungureanu este ca niciun cetatean obisnuit nu poate sa o verifice. Nici macar parlamentarii din Comisia de control a SIE. Si daca nu am informatii documentate, ci doar pe surse, e drept uneori din cele mai inalte, pot sa spun clar ca nici respectivii nu stiu exact ce face SIE. Daca vom compara atributiile si activitatea respectivei comisii, ca si a aceleia de control SRI, cu atributiile si activitatea comisiilor de specialitate din U.S. Congress, mai ales din U.S. Senate, rezultatul e extrem de sugestiv. Si poate fi riguros documentat. Controlul Congresului american este un Rolls-Royce, iar controlul Parlamentului romanesc este o trotineta.
AS fi fericit daca Parlamentul ori Guvernul nostru ar putea fi comparate, mai ales evolutiv, cu un Rolls-Royce sau cu orice marca a excelentei. La noi insa intarirea institutiilor democratiei nu i-a preocupat pe politicieni. Pentru ei nu institutiile conteaza, ci doar propria putere sau cel mult a partidelor din care fac parte. Toti prim-ministrii acestei tari au lucrat si lucreaza pentru subordonarea, slabirea si subminarea puterii legislative, a Parlamentului Romaniei. Cum? Pe multiple cai. Cea mai toxica? Excesul de putere legislativa a guvernului, concentrat intr-un numar tot mai mare de ordonante simple si de urgenta.
Atacurile PreSedintelui RomAniei, Traian Basescu, impotriva Parlamentului, au fost perverse si malefice. Constient sau nu, omul acesta se pregateste sa dea o lovitura mortala Parlamentului, prin proiectul sau de inlocuire a bicameralismului prin unicameralism. In plus, visul lui Basescu de a dizolva cand are el chef, Parlamentul, poate deveni intruchiparea cosmarului nostru colectiv. Cum Parlamentul este esenta democratiei reprezentative moderne, la noi, prioritatea absoluta trebuie sa fie intarirea puterii legislative, printr-un bicameralism asimetric, adica prin diferentierea clara a atributiilor, si prin cresterea puterii de control a celor doua camere intre ele, precum si cresterea puterii de control a Parlamentului asupra Guvernului, Presedintiei, a Rolls-Royce-ului si a altor institutii de acest tip. Daca Ungureanu are dreptate, atunci inseamna ca autoritatile noastre s-au preocupat sa transforme cea mai secreta institutie a statului intr-un Rolls-Royce, in loc sa faca din cea mai transparenta si mai importanta institutie a democratiei, Parlamentul, o marca a excelentei.
Dan Pavel 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Da nu scapi ocazia sa-l mai altoiesti putin pe Base.Unicameral a f bine si la fel ar fi cu dizolvare   de Ion Ionescu de la Brad
Cu Rolls-Royce-ul in tranzactie   de John Jarnea
Nea Pavele, batrane, e exact invers:   de Zenn
Serviciile sunt servicii   de Eufrosin
A r h i v a
  Partidul viitorului    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Imobiliarele s-au blocat in preturi (3627 afisari)
 PSD arunca blestemul Ciorbea asupra PD-L (2491 afisari)
 Romanul falimentar (1993 afisari)
 Ticalosie de adolescente (1968 afisari)
 Metastaza poate fi evitata (1555 afisari)
 Un jandarm a murit dupa ce mașina in care se afla a fost lovită de un autoturism ce rula cu 260 km/h (VIDEO) (2357 afisari)
 Dispozitivele de alungire a penisului chiar functioneaza (2199 afisari)
 Descoperire macabra: O tanara a fost legata cu un snur de maini si de gat, violata si omorata in bataie (1940 afisari)
 Cel mai batran fotomodel din lume - o britanica de 80 de ani (FOTO) (1734 afisari)
 Dani Otil: Mihaela a facut primii 50 de pasi ca sa fim impreuna (1464 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01190 sec.