Ziua Logo
  Nr. 4480 de sambata, 7 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Timp liber
Iluzia de sub cupola
-- Jacob Jankowski afla ca lumea circului nu inseamna numai stralucire si culoare, paiete si magie, rasete si ropote de aplauze, ci si animale maltratate, artisti in mizerie, violenta si prostitutie, suferinta si tragedii, incertitudini si spaime. Tot ceea ce este frumos si stralucitor pe scena este... doar iluzie.
Acesta este subiectul povestii bestsellerului international "Apa pentru elefanti" de Sara Gruen, aparut la Editura Humanitas Fiction in colectia "Raftul Denisei".
Romanul spune povestea tanarului Jacob Jankowski, care, in anii '30, sare din mers in trenul vestitului circ al Fratilor Benzini. Renunta astfel la Facultatea de Medicina Veterinara pentru a-si face ucenicia vietii intr-unul dintre cele mai mari circuri americane. Angajat sa aiba grija de animale, acesta va descoperi un univers cu personaje bizare si fascinante, dar cu reguli rigide ca ale unei caste. Dincolo de cortina ce ascunde culisele de ochii spectatorilor se contureaza o lume de o covarsitoare tristete in care animalele sunt chinuite, iar actorii exploatati. Tot aici, sub cupola circului, Jacob se indragosteste naprasnic de dresoarea de cai, alaturi de care traieste o patimasa poveste de iubire. Insa in centrul atentiei este relatia de prietenie intre personajul principal si Rosie, o elefantita cu personalitate care detine un secret ce-i pune viata in prijmedie. Textul lucrarii este insotit de fotografii alb-negru ce surprind instantanee din circurile americane de la inceputul secolului XX.
"Apa pentru elefanti" este o carte de o seductie magica, intensa, senzuala si captivanta despre viata ca spectacol perpetuu si mai ales despre iubire. Ideea romanului i-a venit autoarei in timp ce rasfoia doua albume cu fotografii despre istoria circului american, iar detaliile cele mai crancene ale povestii si le-a cules din carti sau anecdote.
Scris in debara
Povestea scrierii acestei carti ne-a spus-o traducatoarea lucrarii, Vali Florescu: "Sara Gruen este mama a trei copii si a conceput foarte mult timp brosuri tehnice. Se documentase pentru carte si a inceput sa o scrie, dar nedu�cand-o foarte bine cu banii a trebuit sa se opreasca pentru cateva luni si sa redacteze o brosura tehnica despre computer. In pauzele dintre treburile casnice se ducea si se ascundea intr-o debara mai mare si acolo putea sa scrie fara sa fie deranjata.".
Romanul s-a bucurat de un real succes, fiind distins cu Booksense Book of the Year si Bookbrowse Diamond pentru cea mai populara carte. Cartea va sta la baza unei productii cinematografice ce va fi realizata de 20th Century. Succesul de care se bucura "Apa pentru elefanti" i-a adus scriitoarei, in toamna lui 2008, un contract de cinci milioane de dolari cu Spiegel & Grau, un imprint al Random House, pentru urmatoarele doua romane, dintre care primul, "Ape House", va aparea in iunie.
Cristina Spiridon 
A r h i v a
  Cea mai mare retea HD din lume si in Romania    
  Zambila    
  Hai-hui la sfArSIT de SAptAmAnA    
  Cum se impaca femeile si barbatii    2 comentarii
  Lectura de weekend    
 Top afisari / comentarii 
 Gloante transnistrene din fier vechi romanesc (2449 afisari)
 Psihoza antiromaneasca in Ucraina (2382 afisari)
 Balastul istoriei germane (1546 afisari)
 NATO muta. Avantaj Rusia? (1328 afisari)
 Omul lui Ciorbea incaiera PSD (1282 afisari)
 Catherine Zeta Jones isi arata picioarele intr-o rochie sexi, in timp ce sotul ei e imbracat mai degraba ca un contabil (3267 afisari)
 Noi scenarii socante in cazul uciderii handbalistului Marian Cozma (2069 afisari)
 Microsoft, o decizie surprinzatoare (1933 afisari)
 Eroina tinerilor pro-Putin face furori pe internet (1918 afisari)
 Pamela Anderson nu rateaza nici-o ocazie pentru a-si etala sanii generosi (1822 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00902 sec.