Ziua Logo
  Nr. 4480 de sambata, 7 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Austeritate numai daca vrea poporul
-- Seful statului considera ca un program de strans cureaua nu poate fi impus daca Parlamentul si populatia se opun
Presedintele Traian Basescu va aborda, in discursul pe care il va rosti, luni, in Parlament, posibilitatea angajarii de catre Romania a unui credit extern pentru cazul in care situatia economica s-ar deteriora mai mult decat este prevazut. Seful statului a declarat, joi, la un forum economic desfasurat la Varsovia, ca Romania ia in calcul posibilitatea unui credit extern "de rezerva", mentionand insa ca nu s-a luat o decizie in acest sens.
"Va fi o optiune a Parla�mentului, a romanilor, daca ne punem o centura de siguranta sau vom incerca sa ne incadram in resursele pe care le avem. Eu, in acest sens, ma voi adresa Parlamentului, luni. Sper sa desprindem o abordare atat a Parlamentului, cat si a populatiei, pentru ca nu poti sa impui vremuri de austeritate, daca populatia refuza, daca Parlamentul refuza", a spus Traian Basescu, citat de Mediafax.
Presedintele a subliniat ca, in functie de decizia Parlamentului si a populatiei, exista si posibilitatea limitarii la resursele existente, care vor trebui cheltuite chibzuit. "Vom putea sa trecem decent perioada de criza, daca asa vom decide", a subliniat Basescu. Reamintim ca in acest an vor avea loc atat alegeri prezidentiale, cat si europarlamentare.
Imprumut necesar
Pe de alta parte, Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat ca autoritatile romane se afla in discutii de testare cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International (FMI) pentru a vedea structura, volumul si conditionalitatile unui eventual imprumut. FMI va conditiona imprumutul de accelerarea reformelor structurale, unde Romania este "intarziata", a afirmat Pogea, sugerand ca nu vor fi solicitate majorari de taxe, precum TVA. Pe de alta parte, acesta a spus ca vor fi majorate accizele la tutun si alcool, prin devansarea calendarului de majorare convenit cu Comisia Europeana (CE).
Ministrul a recunoscut ca Romania are nevoie de finantare externa, dar nu a vrut sa divulge suma stabilita de autoritati, aratand ca aceasta va fi anuntata abia dupa ce vor fi vazute conditiile cerute de institutiile internationale. "Comisia Europeana discuta cu FMI. Comisia va creste contributia la FMI. Sunt state dezvoltate, precum Spania, Portugalia si Irlanda, care au apelat la sprijinul Comisiei", a adaugat Pogea. El a conchis ca Romania va urmari un "pachet de imprumuturi de la Comisia Europeana, institutiile financiare internationale si, probabil, Fondul Monetar International". Conform ministrului, CE estimeaza ca Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 0-0,5%, prognoza in scadere fata de nivelul anticipat anterior, de 1,8%.
Pe de alta parte, potrivit lui Andrew Colquhoun, director in agentia de evaluare Fitch Ratings, Romania are nevoie de un acord cu FMI, pentru finantarea "golurilor" din balanta de plati, redarea increderii investitorilor si evitarea unei crizei financiare devastatoare. Claudiu Cercel, directorul general adjunct al BRD - Groupe Societe Generale, considera ca un acord de finantare cu CE este iminent. El a precizat ca nu este clar acordul care va exista cu Fondul Monetar International, respectiv daca va fi unul de monitorizare sau de finantare, acest lucru depinzand si de conditiile pe care institutia le va impune.
Iulian SIMBETEANU 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Iar mincinos !   de horiageo
care-i treaba licuriciule,vrei inca 5 ani de tepe populare?   de dac
Clar, se pune de un referendum.   de Socrate
Acum?   de Eufrosin
A r h i v a
  Subdezvoltarea ne pazeste de criza    2 comentarii
  Amanare la Fondul Proprietatea    
  Fitch nu ne vede bine    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Gloante transnistrene din fier vechi romanesc (2449 afisari)
 Psihoza antiromaneasca in Ucraina (2382 afisari)
 Balastul istoriei germane (1546 afisari)
 NATO muta. Avantaj Rusia? (1328 afisari)
 Omul lui Ciorbea incaiera PSD (1282 afisari)
 Catherine Zeta Jones isi arata picioarele intr-o rochie sexi, in timp ce sotul ei e imbracat mai degraba ca un contabil (3267 afisari)
 Noi scenarii socante in cazul uciderii handbalistului Marian Cozma (2069 afisari)
 Microsoft, o decizie surprinzatoare (1933 afisari)
 Eroina tinerilor pro-Putin face furori pe internet (1918 afisari)
 Pamela Anderson nu rateaza nici-o ocazie pentru a-si etala sanii generosi (1822 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00907 sec.