Ziua Logo
  Nr. 4479 de vineri, 6 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Ucraina ne arde gazul
-- Premierul rus Vladimir Putin ameninta Europa cu o noua criza energetica tot din cauza insolvabilitatii de care da dovada Kievul
Razboiul politic de la Kiev pare sa se rasfranga si asupra Romaniei, Europa riscand sa intre din nou intr-o criza energetica. Desantul trupelor speciale ale Serviciului National de Securitate ucrainean (SBU), desfasurat miercuri la sediul companiei energetice de stat Naftogaz, viza o cantitate de gaz destinata mai multor tari, printre care si Romania, sustinea ieri miliardarul ucrainean Dmitri Firtas. In paralel, premierul rus Vladimir Putin a reluat amenintarile privind posibila sistare a gazelor pentru Europa in cazul in care Kievul nu-si va achita facturile catre Gazprom. Cercurile politice ucrainene duc o lupta acerba pentru preluarea serviciilor secrete.
Omul de afaceri Dmitri Firtas, care sustine ca asaltul mascatilor de miercuri, de la Naftogaz viza o cantitate de gaze destinate mai multo state, inclusiv Romaniei, este detinatorul unui pachet de 45% din actiunile RosUkrEnergo, companie care denunta tranzactii ilegale facute de Naftogaz. Aproximativ 20% din gazul contractat de RosUkrEnergo din zona Asiei Centrale este destinat Romaniei, Ungariei si Poloniei. Anchetatori ai SBU s-au prezentat si ieri la o filiala a Naftogaz, dupa ce miercuri au intrat cu forta in sediul central al companiei de la Kiev. De aceasta data insa, mascatii nu au putut patrunde in sediul Ukrtransgaz, operatorul gazoductelor ucrainene, situat tot in centrul capitalei ucrainene. Mai multi deputati din Blocul Iulia Timosenko (al premierului ucrainean) i-au asteptat la fata locului si i-au impiedicat sa treaca de paza de la intrare si sa acceada la birourile societatii.
Ca reactie la raidul de miercuri al SBU, la ordinul presedintelui Victor Iuscenko, premierul Timosenko incearca sa modifice cadrul legislativ in scopul preluarii controlului asupra Serviciului National de Securitate de catre Parlament, a informat presa de la Kiev. Rada Suprema (Par�lamentul unicameral de la Kiev), a discutat ieri un proiect de lege pentru amendarea actului normativ cu privire la SBU. Acest proiect prevede, printre altele, ca Parlamentului sa-i revina sarcina de a numi si demite directorul SBU
Moscova nu crede in Kiev
Totodata, premierul rus Vladimir Putin a avertizat ieri ca livrarile de gaz rusesti catre Ucraina si Europa vor fi din nou intrerupte in cazul in care Kievul nu isi plateste pana sambata factura pentru luna februarie, informeaza Reuters. "Daca in urma actiunilor serviciului de securitate ucrainean la sediul societatii Naftogaz platile nu vor fi efectuate, vom sista livrarile de gaze pentru consumatorii ucraineni si, posibil, si pentru cei europeni", a spus Putin, citat de presa de la Moscova. Mai mult, seful Executivului a subliniat ca "evenimentele legate de Naftogaz ridica din nou intrebarea daca Ucraina poate fi un partener de nadejde in domeniul energetic". Putin i-a cerut vicepremierului Igor Secin sa explice situatia legata de livrarile de gaz in Ucraina. Ulterior, compania ucraineana Naftogaz a dat asigurari ca va achita "pana la sfarsitul zilei" factura pentru gazul consumat in februarie, au anuntat oficiali ai societatii. Rusia a mai sistat livrarile de gaze catre Ucraina chiar la inceputul anului, generand o adevarata criza a gazelor, care a afectat multe tari europene. La inceputul lunii ianuarie, compania Gazprom si-a sistat livrarile catre Ucraina din cauza absentei contractului pe anul 2009, care a fost semnat in cele din urma la 19 ianuarie la Moscova.
Ogrizko ar putea fi iertat
Factiunea politica a premierului ucrainean Iulia Timosenko (BIUT) a anuntat ca este gata sa voteze in favoarea repunerii in functie a ministrului de Externe Vladimir Ogrizko, daca acesta isi va cere iertare "pentru declaratiile sale care au adus prejudicii atat guvernului, cat si primului ministru". Scuzele lui Ogriz�ko, demis marti de Duma de Stat ca urmare a esecului inregistrat in procesul cu Romania de la Haga, ar trebui sa reprezinte garantia slujirii intereselor poporului ,nu a unor comenzi politice", sustine BIUT. (M.N.)
Madalin NECSUTU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
In urma cu stirile   de Evreu-rus
A r h i v a
  Basescu repune pe tapet cazul Crulic    
  NATO si Rusia au facut pace    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Tratamente la secret (5823 afisari)
 Axa raului trece prin Rusia (3242 afisari)
 Basescu si Asociatii (1821 afisari)
 Tradatorul Floricel era pasionat de armata (1786 afisari)
 Chiliman bun de plata in scandalul Cathedral Plaza (1491 afisari)
 O eleva de 12 ani s-a pozat goala si a trimis fotografiile colegilor (FOTO) (4994 afisari)
 Cum arata Michelle Obama alaturi de primul ei iubit! (FOTOGRAFII INEDITE) (3544 afisari)
 Soferul Tarzan a ajuns vedeta internationala, dupa ce a condus ca un nebun (VIDEO) (3061 afisari)
 Socant: Fetita violata cu acordul mamei - "Le dadea bani si bautura si il lasau la mine in pat"  (2509 afisari)
 Cotidianul ucrainean Segodnia: Romania a decis sa dea gata Ucraina (1310 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01052 sec.