Ziua Logo
  Nr. 4479 de vineri, 6 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Bistro
Cotlet de manzat cu sos de ceapa, legume si cartofi
-- Pentru aceasta saptamana avem o mancare destul de dificil de facut, dar spectaculoasa din punct de vedere al aromelor si al gustului. Reteta a fost preparata de catre bucatarul Andreas Raines, de la restaurantul Viena din Cluj-Napoca, pentru website-ul gastronomic www.eBucataria.ro. Dupa cum scriu chiar administratorii site-ului, cel mai complicat la aceasta reteta este sosul demi-glace. Dar iata despre ce e vorba!
Ingrediente pentru patru portii: 4 felii mai groase de cotlet de vita, fara os, curatate de grasime si pielite, cartofi, 2 morcovi, o jumatate de telina (radacina) mica, 3-4 cepe verzi, 1 fir de praz, 2 castraveti murati mici, 100 ml vin rosu sec, 2-3 linguri sos demi-glace, maghiran, chimen, sare, piper, 25 grame de unt, patrunjel verde.
Cartofii se fierb (nu foarte tare) apoi se taie felii si se pun intr-o tigaie cu foarte putin ulei. Untul se imparte in 3 bucati. Se pune o bucatica de unt peste cartofi; cand se topeste, se pune a doua bucatica iar apoi a treia. Cand sunt rumeniti, se presara un amestec de chimen, maghiran, sare si piper, se amesteca bine si se mai lasa cateva minute in tigaie. Cand sunt aproape gata, se presara ceapa verde taiata marunt. Intr-o alta tigaie se incinge putin ulei, apoi se pune felia (sau feliile, dupa caz) de carne. Dupa cateva secunde, cand carnea doar s-a rumenit un pic, se intoarce pe cealalta parte si se presara cu putina sare si putin piper. Apoi se scoate si se pune deoparte, iar in tigaie locul carnii este luat de legume: morcovii, telina, prazul si castravetii murati, toate taiate julien. Se calesc un pic, apoi se toarna vinul rosu si sosul demi-glace.
Sosul demi-glace este un sos brun care se are la baza o supa concentrata de oase de vita si vitel, ceapa, morcovi, telina, sos de rosii si vin rosu.
Cand legumele sunt aproape gata, se pune din nou carnea, peste legume, si se mai lasa cateva minute (pe ambele parti) pana este asa cum o dorim (mai in sange sau mai patrunsa). La final, se monteaza in farfurie dupa cum urmeaza: se pun cartofii, presarati cu patrunjel verde tocat, iar carnea se acopera cu legumele si cu sosul din tigaie.
Pagina realizata de Cezar IOAN 
 Afisari: 541  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Europenii, cu exceptia citorva maestrii bucatari sufera mult de lipsa de imaginatie si creativitate    de Hokusai san
Deci cum obtinem sauce-ul demi-glace???   de Olga Khan
A r h i v a
  Novac 2006, Prince Stirbey    1 comentariu
  Pa, romantism!    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Tratamente la secret (5823 afisari)
 Axa raului trece prin Rusia (3242 afisari)
 Basescu si Asociatii (1821 afisari)
 Tradatorul Floricel era pasionat de armata (1786 afisari)
 Chiliman bun de plata in scandalul Cathedral Plaza (1491 afisari)
 O eleva de 12 ani s-a pozat goala si a trimis fotografiile colegilor (FOTO) (4994 afisari)
 Cum arata Michelle Obama alaturi de primul ei iubit! (FOTOGRAFII INEDITE) (3544 afisari)
 Soferul Tarzan a ajuns vedeta internationala, dupa ce a condus ca un nebun (VIDEO) (3061 afisari)
 Socant: Fetita violata cu acordul mamei - "Le dadea bani si bautura si il lasau la mine in pat"  (2509 afisari)
 Cotidianul ucrainean Segodnia: Romania a decis sa dea gata Ucraina (1310 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00820 sec.