Ziua Logo
  Nr. 4478 de joi, 5 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Bulgarul agent dublu
-- Serviciile secrete din Romania l-au racolat in iunie 2008 * Marinov a fost pana in 2000 adjunct al atasatului militar al Bulgariei la Bucuresti
Lovitura de teatru in afacerea de spionaj care tine prima pagina a ziarelor din Romania de cateva zile. Marinov Zikolov, acuzat de spionaj militar in favoarea unei tari nealiate, era agent dublu, colaborand cu serviciile secrete din Romania din luna iunie 2008. Potrivit postului Realitatea TV, informatiile se regasesc in referatul de propunere a arestarii preventive a subofiterului si a cetateanului bulgar.
Intre 1998-2000, Zikolov a fost adjunctul atasatului bulgar al apararii la Bucuresti, avand gradul de maior. El si-a incheiat misiunea inainte de termen si a revenit in Romania ca simplu cetatean. Ulterior a devenit agent al serviciilor de informatii militare din Ucraina. In conditiile in care Zikolov a devenit agent dublu, colaborand cu serviciile secrete romanesti, este ciudat faptul ca aceasta informatie a fost lasata sa ajunga la presa.
Autoritatile continua investigatiile pentru a stabili cu certitudine daca subofiterul Maricel Achim i-a livrat lui Marinov Zikolov si informatii secrete cu privire la Alianta Nord Atlantica. Rezultatele investigatiei de securitate in cazul de spionaj vor fi transmise Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS), daca se va constata ca subofiterul Floricel Achim a compromis documente NATO clasificate. In momentul de fata, in unitatea unde lucra Achim se analizeaza documentele care au fost compromise si daca va fi identificat un document NATO clasificat, se vor aplica prevederile H.G.353. Alianta va trebui informata de urgenta in cazul in care auditul MApN va dovedi ca subofiterul Floricel Achim a vandut informatii secrete.
Lovitura pentru Bulgaria
Reprezentantul diplomatic al Bulgariei in Romania, Valentin Radomirski, a confirmat ieri ca Marinov Zikolov ar fi ocupat din 1998 pana la mijlocul lui 2000 functia de adjunct al atasatului militar al Bulgariei. Acest scandal da si o lovitura de imagine Bulgariei in cadrul NATO. Mai ales ca, la mijlocul lunii trecute, fostul ministru de Externe al Bulgariei, Solomon Passi isi anuntase public candidatura pentru preluarea sefiei Aliantei, gest ce contravine cutumelor NATO.
Contactati de agentiile de presa din Romania, oficialii NATO nu au dorit sa comenteze cazul de spionaj de la Bucuresti. "NATO nu comenteaza subiecte legate de Intellingence", a declarat ofiterul de presa al Aliantei pentru Mediafax. "Oricum, am luat nota de faptul ca autoritatile romane investigheaza acest caz", a mai spus oficialul, care a refuzat sa mai ofere alte detalii in acest sens.
Rusii se simt cu musca pe caciula
Mass-media din Ucraina a prezentat ieri numeroase detalii legate de cazul expulzarii din Romania a atasatului militar al Ambasadei ucrainene la Bucuresti, ca urmare a implicarii acestuia intr-un scandal de spionaj.
Serviciul de Informatii Externe (SVR) al Rusiei a incercat ieri sa indeparteze voalat suspiciunile privind posibila sa implicare in scandalul de spionaj de la Bucuresti, relata portalul Svobodnaia Pressa. "Este pomenit cumva SVR undeva in informatiile despre acest incident? Atunci aceasta intrebare nu ne priveste pe noi, ci pe diplomatii ucraineni. Doar un atasat militar ucrainean, nu unul rus a fost expulzat luni din Romania", a raspuns, vizibil iritat, purtatorul de cuvant al SVR, Serghei Ivanov (foto). Intrebat daca Rusia ar avea interes sa spioneze Romania, Valeri Saposnikov, o adevarata legenda a spionajului rus si vicepresedintele Consiliului director al Fundatiei pentru protectia sociala a militarilor si angajatilor din serviciile secrete din Rusia, a declarat: "Posibil". "Intre Ucraina si Romania se incinge un scandal de spionaj rasunator", a relatat miercuri antena Radio Liberty din Kiev, adaugand ca, neoficial, "cumparatorul secretelor romanesti ar putea fi Rusia". Mass-media bulgara a reluat speculatii privind apartenenta lui Marinov Zikolov la serviciile de informatii bulgare, Novinite citand surse oficiale bulgare. Televiziunea bulgara bTV au intrat in legatura cu generalul Vasil Zikulov, fostul sef al Serviciului de Informatii ale armatei bulgare, din perioada 1967-1990. Generalul a recunoscut ca este ruda cu Petar Marinov Zikulov, fiind var de-al doilea cu tatal lui acestuia. Generalul Vasil Zikulov a declarat ca activitatea lui Petar in Romania nu are nici o legatura cu trecutul sau. Cotidienele Trud si Dnevnik au alocat spatii importante carierei, generalului Zikulov, cunoscut ca un aliat al Rusiei dupa integrarea Bulgariei in NATO. (Mihai ISAC)
Tatal lui Floricel: "Cum sa tradeze tarisoara?"
Floricel Achim s-a nascut intr-un loc istoric, comuna teleormaneana Islaz, acolo unde Ion Heliade Radulescu, la 9 iunie 1848, a redactat Proclamatia revolutiei Pasoptiste.
In satul Moldoveni, care tine de comuna Islaz, i-am gasit pe tatal si pe fratele militarului, socati de vestea ca Floricel a tradat patria. Batranul Marin Achim, la cei 70 de ani ai sai, bolnav de inima si supravietuitor al unui infarct, suporta cu durere mare nenorocirea care a cazut pe capul lui. Viorel, fratele mai mare dintre cei trei copii ai familiei Achim, spera din tot sufletul ca mezinul familiei a intrat in acest "ponos" fara sa aiba nici o vina. "Eu eram derbedeul familiei, pe mine ma batea tata ca stateam toata ziua pe malul Oltului. Floricel era puiul mamei, copilul care invata bine la scoala, elevul care nu avea absente. Noi toti l-am cocolosit si l-am iubit. Il iubim si acum si credem in nevinovatia lui. Au fost altii peste el care, probabil, l-au pus sa faca prostii. Ce, el era sef acolo, el conducea unitatea?! A facut armata la Iasi la transmisiuni si revolutia l-a prins facand de serviciu la centrala telefonica a unitatii de transmisiuni. Tin minte ca eu ma duceam la el cu pachete cat a fost soldat," ne spune, cu amar fratele cel mare.
Batranul Achim, sprijinit intr-un toiag, ne zice, cu lacrimi mijindu-se la colturile pleoapelor ca ultima data cand l-a vazut pe Floricel a fost de Craciunul trecut. "Le-am crescut la toti cate un purcel. A venit femeia lui si cu cei doi nepotei. Am petrecut Craciunul cu totii. Nu ne-am gandit nici o clipa ca ar avea probleme, nimica nu ne-a dat de banuit. Taica, cum sa tradeze el tarisoara?! Neam de neamul nostru n-a facut nimica rau, toti din comuna, de pe locurile astea, ne-am iubit tarina!", izbucneste tatal lui Floricel.
Viceprimarul comunei Islaz, Rodian Achimescu, ne-a povestit ca a fost coleg cu Floricel la scoala generala. "Eu eram mai mare cu doi ani. Era un copil cuminte, vioi dar fara sa faca probleme. Imediat dupa ce a terminat stagiul militar s-a angajat ca sergent la unitatea antiaeriana, care acum s-a desfiintat. Dupa ce s-a inchis unitatea aia am auzit ca Floricel s-a transferat la Bucuresti. Mai venea pe aici. Parea prosper, am auzit chiar ca a dat ceva donatii la biserica din Moldoveni, satul lui. De altfel, preotul de acolo, parintele Florica Nita, i-a fost nas de cununie la prima casatorie a lui Floricel. Pe urma a divortat si nu mai stiu ce a mai facut", ne-a declarat viceprimarul din Islaz. (Marian GHITEANU)
Seful SRI: O actiune clasica de spionaj
Cazul subofiterului MApN prins ca a vandut informatii clasificate este "o actiune clasica de spionaj", a declarat seful SRI George Maior, care a informat ieri Comisia speciala a Camerei Deputatilor referitor
la acest caz.
Potrivit sefului SRI, cazul Floricel Achim se refera la un agent al unui serviciu de informatii care a obtinut informatii de pe teritoriul Romaniei dupa ce a recrutat un cetatean roman cu acces la date si informatii cu caracter clasificat, pe care l-a implicat in culegerea si transmiterea de astfel de date.
"SRI a documentat informativ modalitatile concrete prin care documente cu caracter militar apartinand Ministerul Apararii Nationale au fost sustrase ilegal, fiind ulterior transmise reprezentantilor unui alt stat nealiat. Pentru activitatile desfasurate si in functie de importanta datelor obtinute si furnizate, cei doi erau recompensati cu diverse sume in valuta", a declarat George Maior, precizand ca Parchetul General - DIICOT lucreaza la acest caz. Maior a adaugat ca, pentru a nu fi periclitat mersul anchetei, Serviciul pe care il conduce nu poate oferi informatii suplimentare referitoare la acest dosar. Cezar Preda, presedintele Comisiei SRI a declarat, la finalul sedintei, ca deputatii nu pot face recomandari intr-un astfel de caz complex aflat in derulare. "S-a facut informare catre comisie si este suficient", a spus acesta. Preda a adaugat ca, in cadrul Comisiei, s-a stabilit ca in cursul acestui an sa fie trimis Parlamentului pachetul de legi ale sigurantei nationale, acesta fiind principalul obiectiv al forului pentru 2009. "Ofiterul de informatii trebuie sa aiba statutul sau si noi ne angajam ca intr-un termen cat mai scurt sa ducem acest pachet de legi in plenul Parlamentului, pentru ca a stat in dezbatere si analiza timp de patru ani", a precizat seful Comisiei SRI. ( Irina S. CHIROIU)
Madalin NECSUTU, Doru DRAGOMIR 
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Nu e deloc suspect ca a ajuns in presa   de Al
Bulgarul - agent TRIPLU !   de Arogantu'
Care spion, dom-le ? Vorbeste gura lumii !   de Arogantu'
Intrebare: Cate agenturi serveste Dinescu M.?   de dimitrios
Marinov i-a dat meditatii de limbi straine (in spetza bulgara) si plutonierul major   de ionion
1/2 adevar   de valentin vasilescu
comic dar posibil...   de dorumare
Nu este clar?   de Zold Janos
De ce se face...   de Alcor
DUPA CE SI-A FACUT MINA CU "AUTO-RAPIREA DIN BAGDAD” SI "GAURA DIN GARDUL DE LA CIOROGIRLA”, TRAIAN    de Tudor190
Ionion mi a luat o inainte ,   de sorge
Nu-i adevarat nu era dublu- era quadruplu : al Rusiei, Ucrainei,   de ionion
A r h i v a
  Basescu: Platiti-va ratele!    20 comentarii
  Inculpatul Nastase A.    8 comentarii
  Super-pasapoartele    18 comentarii
  Nominalizarile PSD in stand-by    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Super-pasapoartele (2773 afisari)
 Basescu: Platiti-va ratele! (1998 afisari)
 Scrisorelele urii la Bruxelles (1587 afisari)
 Nominalizarile PSD in stand-by (1447 afisari)
 Cum ar putea Goma si Basescu sa schimbe fata Basarabiei (1422 afisari)
 Cel mai tare sofer socheaza din nou: Nu am facut nici o prostie - VIDEO  (2161 afisari)
 Piatra Neamt: Doua eleve au fost condamnate la inchisoare pentru santaj sexual  (2020 afisari)
 Florin Constantiniu: Istoria nationala este lichidata cu buna-stiinta (1798 afisari)
 Presa rusa: Raidul serviciilor secrete ucrainene la Nafotgaz are legătură și cu Romania (1577 afisari)
 Podul care transforma camioanele in... decapotabile (VIDEO) (1445 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01407 sec.