Ziua Logo
  Nr. 4478 de joi, 5 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Desant mascat la Kiev
-- Presedintele Viktor Iuscenko a ordonat ieri o descindere in forta la sediul companiei energetice Naftogaz
Pe fondul scandalului declansat de demiterea ministrului de Externe, la Kiev s-a inregistrat ieri un nou episod al luptei pentru putere dintre Guvern si Presedintie. Ca riposta la debarcarea sefului diplomatiei de la Kiev, in urma esecului in procesul cu Romania, de la Haga, presedintele Viktor Iuscenko a trimis mascatii la sediul societatii de gaze Naftogaz, pentru a confisca originalul acordului privind livrarile de gaze din Rusia, semnat la Moscova, in 19 ianuarie.
Intentia sefului statului este de a pune mana pe acest document, considerat comproïżœmitator la adresa premierului Iulia Timosenko, adversarul sau numarul unu. Raidul ar fi legat de o presupusa sustragere ilegala de gaz in valoare de 900 de milioane de dolari, Serviciul de Securitate al Ucrainei declansand o investigatie penala in acest caz.
Rezerva ucraineana de gaze a fost pusa sub sechestru la ordinul anchetatorilor, a declarat deputatul Andrii Portnov, citat de presa de la Kiev, care a precizat, ironic, ca, de acum gazele vor fi livrate de la Serviciul de Securitate al Ucrainei. Patrunderea fortelor SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) in sediul Naftogaz, sustine presa de la Kiev, s-a desfasurat la ordinul lui Iuscenko, dupa un alt moment tensionat, mai putin mediatizat. Marti noaptea, Parlamentul de la Kiev a aprobat, cu voturile Partidului Regiunilor (pro-rus) si a Blocului Iulia Timosenko, o lege care faciliteaza demiterea presedintelui de catre Legislativ. Aflata ieri la Paris, Timosenko declara pentru presa franceza ca doreste alegeri legislative anticipate cat mai curand posibil. De asemenea, surse din cadrul administratiei prezidentiale au evocat posibilitatea declansarii de catre seful statului a demersurilor pentru dizolvarea Radei.
In jur de 20 de militari din trupele speciale "Alfa", aflate in subordinea SBU au descins in forta, in jurul pranzului, la sediul societatii Naftogaz, situat in centrul Kievului, a anuntat purtatorul de cuvant al companiei de stat, Valentin Zemlianski. "Mascatii incearca sa confiste contractele de livrare si tranzitare a gazelor rusesti semnate cu Gazprom", a precizat acesta. "Cumplit este ca aceste actiuni ar putea influenta tranzitarea gazelor rusesti spre Europa via Ucraina, precum si relatiile financiare cu Gazprom", a deplans oficialul Naftogaz actiunea in forta a mascatilor. El a subliniat ca in momentul descinderii trupelor speciale, vicepresedintele Naftogaz Igor Didenko se afla la sediul presedintiei ucrainene. Marti, SBU l-a retinut pe Taras Sepitko, seful vamii regionale, in cadrul anchetei vizand responsabili Naftogaz acuzati de insusirea a 6,3 miliarde de metri cubi de gaze in valoare 7,4 miliarde de grivne.
Incaierare in toata regula
Reprezentatii SBU au dezmintit faptul ca anchetatorii ar fi un fel de "commando" si au adaugat ca este vorba despre o actiune de anchetare a unor posibile fraude, iar oficialii Naftogaz fusesera anuntati de catre autoritati de acest control.
Varianta mascatilor este sustinuta in parte si de faptul ca in jur de 20 de deputati ucraineni, in majoritate apartinand partidului premierului Timosenko, au mers ieri la sediul Naftogaz, unde s-au incaierat cu fortele speciale, incercand sa le scoata cagulele.
Naftogaz s-a aflat in centrul conflictului gazelor cu Rusia, din luna ianuarie, in urma caruia milioane de europeni au fost privati de livrarea gazelor naturale. Conflictul ruso-ucrainean a incetat abia dupa ce premierul Iulia Timosenko a incheiat un acord cu partea rusa, prin care a fost de acord cu cresterea preturilor la gaze. Presedintele Iuscenko a criticat dur semnarea acordului, la inceputul anului, considerand ca acesta reprezinta o infrangere pentru Kiev, fara a evoca reexaminarea sau denuntarea documentului.
Madalin NECSUTU 
A r h i v a
  Acordurile cu Rusia il asteapta pe seful Romaniei    2 comentarii
  Camarilele de la Kremlin se incaiera intre ele    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Super-pasapoartele (2773 afisari)
 Basescu: Platiti-va ratele! (1998 afisari)
 Scrisorelele urii la Bruxelles (1587 afisari)
 Nominalizarile PSD in stand-by (1447 afisari)
 Cum ar putea Goma si Basescu sa schimbe fata Basarabiei (1422 afisari)
 Cel mai tare sofer socheaza din nou: Nu am facut nici o prostie - VIDEO  (2161 afisari)
 Piatra Neamt: Doua eleve au fost condamnate la inchisoare pentru santaj sexual  (2020 afisari)
 Florin Constantiniu: Istoria nationala este lichidata cu buna-stiinta (1798 afisari)
 Presa rusa: Raidul serviciilor secrete ucrainene la Nafotgaz are legătură și cu Romania (1577 afisari)
 Podul care transforma camioanele in... decapotabile (VIDEO) (1445 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00922 sec.