Ziua Logo
  Nr. 4478 de joi, 5 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Finante
BCE impotriva aderarii premature la euro
-- Banca Centrala Europeana (BCE), organismul responsabil de politicile monetare pentru statele care folosesc euro, se opune schimbarii criteriilor de adoptare a monedei unice europene, astfel incat sa fie accelerata intrarea statelor din estul Europei in uniunea monetara, actiune sustinuta in principal de Ungaria si Polonia, potrivit Wall Street Journal, preluat de Mediafax.
Conform Tratatului de la Maastricht, o tara candidata la aderarea la zona euro trebuie sa indeplineasca mai multe criterii, printre care: inflatia nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media celor mai performante trei state, deficitul bugetar nu trebuie sa depaseasca 3% din PIB etc. Cu doi ani inainte de aderare, se intra in "anticamera" euro, mecanismul cursurilor de schimb (ERM II), timp in care rata de schimb nu trebuie sa fluctueze cu mai mult de plus/minus 15%.
Ungaria si Polonia considera ca adoptarea euro va constitui un scut in fata problemelor economice cu care se confrunta. Autoritatile de la Budapesta au vehiculat ideea reducerii timpului in care candidatii trebuie sa ramana in ERM II. Polonia, in schimb, vrea sa ancoreze cat mai repede zlotul de euro, pentru a face ca perioada de asteptare de cel putin doi ani sa treaca mai repede.
BCE este ingrijorata, insa, ca monedele nationale legate prematur de euro vor fi afectate de atacurile speculative ale traderilor, fapt care ar duce la destabilizarea acestora. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, considera ca cererea Ungariei de a reduce perioada de asteptare (ERM II) merita luata in considerare.
De altfel, si Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu a declarat ca exista zvonuri, neconfirmate insa, in legatura cu o relaxare a criteriilor de la Maastricht. Premierul Emil Boc a anuntat ca Guvernul lucreaza la o strategie de adoptare mai rapida a monedei unice europene. (I.S.)
A r h i v a
  PIB-ul a cazut de sus    
  Bancile centrale ies la atac    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Super-pasapoartele (2773 afisari)
 Basescu: Platiti-va ratele! (1998 afisari)
 Scrisorelele urii la Bruxelles (1587 afisari)
 Nominalizarile PSD in stand-by (1447 afisari)
 Cum ar putea Goma si Basescu sa schimbe fata Basarabiei (1422 afisari)
 Cel mai tare sofer socheaza din nou: Nu am facut nici o prostie - VIDEO  (2161 afisari)
 Piatra Neamt: Doua eleve au fost condamnate la inchisoare pentru santaj sexual  (2020 afisari)
 Florin Constantiniu: Istoria nationala este lichidata cu buna-stiinta (1798 afisari)
 Presa rusa: Raidul serviciilor secrete ucrainene la Nafotgaz are legătură și cu Romania (1577 afisari)
 Podul care transforma camioanele in... decapotabile (VIDEO) (1445 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00593 sec.