Ziua Logo
  Nr. 4477 de miercuri, 4 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Nastase ramane azi fara imunitate
-- Plenul Camerei Deputatilor voteaza astazi cererea procurorului general privind inceperea urmaririi penale a deputatului PSD Adrian Nastase in dosarele "Matusa Tamara" si "Zambaccian II".
Pedelistii si liberalii spun ca se pronunta "pentru", in timp ce in tabara pesedistilor parerile sunt impartite. Deputatii au simplificat ieri procedurile de ridicare a imunitatii, modificand Regulamentul Camerei in sensul ca solicitarea de incepere a urmaririi penale a unui ministru deputat sa fie aprobata numai cu votul majoritatii deputatilor prezenti la sedinta.
Adrian Nastase a afirmat duminica, la Ploiesti, ca modificarea Regulamentului de functionare a Camerei Deputatilor vizeaza, de fapt, situatia concreta a votului privind dosarele sale. El a adaugat, ironic: "Pentru consolidarea statului de drept in Romania este important ca sa se trimita dosarele care nu exista si probele care au fost anulate, pentru urmatorul deceniu, la Inalta Curte de Casatie si Justitie". Desi, la modul declarativ, Nastase ceruse sa se clarifice rapid situatia dosarelor instrumentate pe numele sau, deputatii PSD pareau ieri indecisi in privinta votului pe care il dau azi. Spre exemplu, Aura Vasile spunea ca partidul a decis ca fiecare sa voteze dupa propria-i constiinta. Mai expliciti au fost Eugen Nicolicea si Victor Surdu, care au promis ca vor vota pentru inceperea urmaririi penale, asa cum le-a cerut Nastase in atatea randuri. Chestorul Camerei Deputatilor, Nicolae Banicioiu, era destul de nehotarat si urma sa decida dupa ceva discutii cu unii colegi din partid. "Nu m-am gandit inca cum votez, mai ales ca nici pana la aceasta ora nu am vazut detalii in dosar care sa ma convinga cum sa procedez", a declarat Banicioiu. Anghel Stanciu a spus ca va acitiona dupa cum a decis partidul si se va supune majoritatii. Avand in vedere faptul ca se va vota secret cu bile, surse din PSD spuneau ca unii parlamentari vor vota impotriva inceperii urmaririi penale sau nu se vor prezenta la sedinta de astazi.
Scuza N�rnberg
Revenind la Nastase, acesta i-a trimis saptamana trecuta o scrisoare presedintelui CE, Jose Barroso, in care sustine ca este hartuit politic prin intermediul DNA, informeaza Mediafax. Adrian Nastase arata ca in dosarul "care vizeaza finantarea, cu pixuri si brichete, a campaniei electorale din 2004, a PSD si a mea" sunt vizati 972 de martori, in timp ce in procesul de la N�rnberg au fost audiati doar 270. Pesedistul tine sa aminteasca de "trimiterea in judecata a lui Traian Basescu pentru acuzatii grave de coruptie legate de un prejudiciu de 300.000.000 USD si diverse alte fapte". Nastase subliniaza ca dosarul a fost spalat de seful DNA dupa ce Basescu a fost ales presedinte. "Daniel Morar a chemat un grup de procurori din provincie, pe care i-a detasat la Bucuresti, pentru a spala acest dosar, prin intermediul a doua expertize care o contraziceau pe cea initiala, aratand ca, in ciuda evidentei, statul roman nu a pierdut nimic pierzandu-si flota comerciala, ci chiar a castigat", insista fostul premier. El se explica: "Regret ca trebuie sa va scriu despre aceste lucruri, dar sper ca dupa patru ani, distinsii membri ai Comisiei Europene vor intelege actiunile de hartuire politica impotriva mea, prin folosirea unui instrument politic - DNA-ul lui Daniel Morar <<reloaded>>", mai scrie Nastase.
Istoria fofilarii de Justitie * iulie 2007 - Dosarul "Zambaccian" ajunge la Curtea Constitutionala, Adrian Nastase cerand un tratament similar ministrilor in functie. Curtea Constitutionala ii da dreptate. * martie 2008 - Curtea Constitutionala admite ca pentru inceperea urmaririi penale in cazul fostilor ministri, care sunt si parlamentari, este necesar acordul Camerei in care acestia activeaza. * mai 2008 - In "lumina" interpretarilor Curtii, deputatii juristi studiaza dosarele lui Nastase si emit pareri in legatura cu vinovatia subiectului, in ciuda semnalelor publice care reclamau transformarea Legislativului in for judecatoresc. * iunie 2008 - Comisia Juridica, dominata de pesedisti si conservatori cu acordul tacit al liberalilor, recomanda plenului Camerei sa voteze impotriva inceperii urmaririi penale a lui Nastase. Se voteaza in plen, dar neindeplinirea cvorumurului prevazut in Regulamentul Camerei conserva imunitatea fostului premier. * august 2008 - Deputatii voteaza din nou: 150 - impotriva inceperii urmaririi penale, 120 - "pentru". Nastase ramane protejat. * februarie 2009 - Comisia juridica a Camerei decide cu 10 voturi "pentru" si noua "impotriva" sa ceara plenului neinceperea urmaririi in cazul lui Nastase. * martie 2009 - Regulamentul Camerei este modificat astfel incat solicitarea de incepere a urmaririi penale a unui ministru deputat sa fie aprobata cu votul majoritatii deputatilor prezenti.
Cornelia G. POPESCU, Ovidiu BANCHES 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Lasul Bombonel   de Mona G.
Cale batuta pana in justitie!   de Saul Beloia
Domnu' Bombonel... Ia Vitamina C draga, du-te la prashit la Cornu- ca ajuta la intarirea sistemului   de Omul cu Picioare foarte Paroase
nu-l mai inteleg   de cosor ion
Plan de mult negociat si pus la punct...dar la final vom vedea!!!   de Iain
Domnu' Bula - Bonbonel !! Ai uitatara ca Basescu s-a scos singur de sub protectia legii acu' catva    de Omul cu Picioare foarte Paroase
Este sigur acelasi dosar Zambaccian ? c A parca asta e Zambacian 2 unde    de Ghita Bizonu'
Asa , si ?   de gili
A r h i v a
  Conflict cu Ucraina    21 comentarii
  Tradatorul si spionul erau prieteni din 2001    8 comentarii
  Spionul bulgar tundea catelul vecinei    5 comentarii
  Contre intre Atanasiu si generalul Badalan    9 comentarii
  Hartile cutremurului    7 comentarii
  Centrul Istoric al Capitalei va arata ca la Praga    4 comentarii
  "Criminalul din '89" a facut 79 de ani    10 comentarii
  Rusoaicele interzise la metrou    
 Top afisari / comentarii 
 Hartile cutremurului (8657 afisari)
 Conflict cu Ucraina (3077 afisari)
 Spionul bulgar tundea catelul vecinei (2756 afisari)
 Contre intre Atanasiu si generalul Badalan (1769 afisari)
 PNL, decont si succesiune (1583 afisari)
 Frumoasa filipineza care suceste mintile barbatilor cu formele sale! (FOTO) (4605 afisari)
 Decanul Academiei Diplomatice de la Moscova: "Exista o probabilitate mare ca prabusirea Statelor Unite sa se produca in 2010" (3004 afisari)
 Cel mai tare sofer roman!  (2994 afisari)
 Soldatul universal, Jean-Claude Van Damme, beat intr-un club de noapte din Sofia (2266 afisari)
 Si Basescu rade de inaltimea lui Boc - VIDEO (1994 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01117 sec.