Ziua Logo
  Nr. 4477 de miercuri, 4 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Tradatorul si spionul erau prieteni din 2001
-- Anchetatorii au stabilit ca, din anul 2001, Floricel l-a cunoscut pe Marinov si a legat o relatie de amicitie cu acesta. Cei doi s-au imprietenit ca urmare a faptului ca sotia lui Achim tinea contabilitatea firmelor lui Marinov.
In baza acestei relatii, in perioada 2001-2009, Floricel ar fi procurat din retelele informatice ale unitatii militare documente secrete de stat pe care le-ar fi transmis inculpatului Marinov, sustine instanta. "Pe timpul executarii serviciului cu durata de 24 pana la 72 de ore, Floricel avea acces la unul din calculatoarele unitatii unde isi desfasura activitatea. Astfel isi crea oportunitati de a obtine informatii militare, urmarea sa nu fie nimeni in zona si folosea orice prilej pentru a sustrage informatii. Folosind aceste oportunitati extragea pe memory stick <<la intamplare, la vrac>> tot ce reusea sa copieze. Dupa aceea, ii preda lui Zikolov memory stick-ul iar acesta la randul sau lua legatura cu reprezentantul puterii straine si ii dadea aceste date", se arata in motivarea instantei Curtii de Apel Bucuresti.
In document se retine faptul ca Marinov a declarat ca, "in perioada 2001-2002, era in relatii de prietenie cu un reprezentant al Ucrainei la Bucuresti care i-a spus ca este interesat de informatii militare pentru care plateau intre 800 si 1000 de dolari". Inalta Curte de Casatie si Justitie a amanat, ieri, judecarea recursului in cazul lui Floricel Achim si al lui Marinov Zikolov din cauza ca bulgarul nu avea avocat. Dezbaterile au fost amanate pentru joi, la ora 12.00.
Floricel vrea sa fie liber
Aparatorul inculpatului Floricel Achim, avocatul Simona Tache, din Baroul Bucuresti, considera ca "doar derularea procesului penal va stabili daca au existat suficiente indicii pentru a se lua masura arestarii preventive". Avocatul Simona Tache a opinat ca Achim "nu are cum sa reprezinte un pericol public la adresa sigurantei nationale" astfel incat sa fie necesara judecarea acestuia in stare de arest. Cat pri�veste fondul cauzei, avocatul a adaugat ca exista multe alte probatorii de administrat pentru a se stabili daca exista sau nu elemente
de vinovatie. (R.S.)
Sotia lui Achim era contabila lui Marinov
Ministerul Apararii Nationale a anuntat ca la nivelul Diviziei 1 Infanterie, din cadrul Statului Major al Fortelor Terestre, in care este incadrat plutonierul Floricel Achim se desfasoara un audit de securitate. Scopul acestei actiuni este de a stabili si a pune la dispozitia autoritatilor date despre circumstantele in care s-a produs fapta subofiterului.
In motivarea deciziei de arestare preventiva a lui Floricel Achim si a lui Marinov Zikolov, instanta Curtii de Apel Bucuresti a retinut ca Achim Floricel este acuzat ca, in perioada 2002-2007, ar fi procurat documente cu caracter secret de stat, dar si documente a caror importanta face ca divulgarea lor sa pericliteze siguranta statului constand in sisteme de comunicatii militare, frecvente radio, harti standard NATO, scheme si harti ale subunitatilor si tehnici militare, indicative ale unitatilor militare, planuri de aparare si altele. Achim Floricel ii preda lui Marinov Zikolov aceste documente pentru diverse sume de bani, in general pana la 1000 de dolari pentru fiecare transa de informatii. Ulterior, potrivit informatiilor obtinute de ZIUA, datele clasificate ajungeau la Serghii Ilnitskii, atasatul militar al Ucrainei la Bucuresti. Ofiterul ucrainean dispunea de un sistem electronic complex de transmitere a lor la Kiev.
Din motivarea Curtii de Apel mai rezulta ca, "Floricel lucra ca subofiter in cadrul Ministerului Apararii Divizia 1 Infanterie Dacica si a participat la mai multe cursuri speciale de pregatire in domeniul informatiilor criptate care i-au imbogatit experienta profesionala". (D.D.)
Doru DRAGOMIR 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
romania nu mai are secrete pentru nimeni   de ianculescu lucian
Cunoasteti LEGEA SIGURANTEI NATIONALE? Dusmanii tarii sunt anticomunistii ,nu spionii sau talharii   de Ion Ionescu de la Brad
Fotografierea...   de Alcor
Un militar nu este cumva judecat de instante militare ?   de Socrate
Despre spionaj   de titel
Procesul va fi public cu scena construita la Universitate ? ca na vin alegerile si sa stie   de ionion
..." caz penal.." .."sa fie judecat in libertate"..Asadar UNDE E PROCURATURA si TRIBUNALUL MILITAR ?   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Care era nivelul la care Floricel avea acces ?   de sorge
A r h i v a
  Conflict cu Ucraina    21 comentarii
  Spionul bulgar tundea catelul vecinei    5 comentarii
  Contre intre Atanasiu si generalul Badalan    9 comentarii
  Hartile cutremurului    7 comentarii
  Centrul Istoric al Capitalei va arata ca la Praga    4 comentarii
  "Criminalul din '89" a facut 79 de ani    10 comentarii
  Nastase ramane azi fara imunitate    8 comentarii
  Rusoaicele interzise la metrou    
 Top afisari / comentarii 
 Hartile cutremurului (8657 afisari)
 Conflict cu Ucraina (3077 afisari)
 Spionul bulgar tundea catelul vecinei (2756 afisari)
 Contre intre Atanasiu si generalul Badalan (1769 afisari)
 PNL, decont si succesiune (1583 afisari)
 Frumoasa filipineza care suceste mintile barbatilor cu formele sale! (FOTO) (4605 afisari)
 Decanul Academiei Diplomatice de la Moscova: "Exista o probabilitate mare ca prabusirea Statelor Unite sa se produca in 2010" (3004 afisari)
 Cel mai tare sofer roman!  (2994 afisari)
 Soldatul universal, Jean-Claude Van Damme, beat intr-un club de noapte din Sofia (2266 afisari)
 Si Basescu rade de inaltimea lui Boc - VIDEO (1994 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01012 sec.