Ziua Logo
  Nr. 4477 de miercuri, 4 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Finante
Datori vanduti
-- Restantele romanilor la imprumuturile in valuta au crescut in ianuarie cu 46%, iar la cele in lei cu 10,6%
Ratele devin tot mai greu de platit si aceasta se observa in cresterea restantelor. Datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) arata faptul ca imprumuturile luate in valuta incep sa faca tot mai multe victime, in ianuarie restantele crescand cu 46%, in timp ce la lei s-au marit cu 10,6%. Bancherii se asteapta ca numarul celor care nu mai pot sa-si plateasca ratele la credite sa creasca si pregatesc provizioane. Totusi, cu toate ca piata devine mai vulnerabila, bancile anunta ca nu vor sista activitatea de creditare.
Soldul total al creditelor acordate in lei era de 83,86 miliarde de lei la finele lunii ianuarie 2008, aproape neschimbat fata de nivelul de 83,77 miliarde de lei inregistrat la finele lunii decembrie. In schimb, restantele continua trendul ascendent. Astfel, valoarea restantelor la imprumuturile in lei a fost la sfarsitul lui ianuarie de 2,07 miliarde de lei, in urcare cu 10,6% fata de soldul inregistrat la finele lunii decembrie 2008 (de 1,87 miliarde de lei). Soldul imprumuturilor in valuta a crescut in ianuarie cu 7,11%, de la 115,36 miliarde de lei la 123,57 miliarde de lei, insa restantele au totalizat la sfarsitul lunii ianuarie 1,46 miliarde de lei. Acesta reprezinta o crestere de 46% comparativ cu soldul de 993 milioane de lei de la 31 decembrie 2008.
Creditarea nu se opreste
Creditarea nu va fi oprita, chiar daca acordarea de imprumuturi este dificila in vremuri incerte, a declarat, ieri, directorul pentru retail al ING Bank Romania, Albert Rogemanns. La randul lui, directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu, a declarat ca banca va fi mai atenta la risc, intrucat este "o problema de risc, nu de lichiditate". Imprumuturile neperformante reprezinta sub 1% din portofoliul de credite al ING Bank Romania, insa sunt distribuite numai pe segmentul de retail, a declarat Misu Negritoiu. "La nivel de corporatii nu am avut anul trecut nicio pierdere, niciun credit neperformant. Pe de alta parte, Misu Negritoiu sustine ca in Romania bancile cu capital strain nu se vor confrunta cu probleme, putand fi ajutate la nevoie de bancile mama.
Sprijin pentru banci
De altfel, si comisarul european pentru politica monetara, Joaquin Almunia, a declarat ieri ca, din moment ce sectorul bancar al Europei de Est este dominat de banci vest-europene, acestea ar trebui sa se asigure ca subsidiarele din tarile est-europene isi pot desfasura operatiunile, transmite Reuters. Unele banci din vest isi reafirma sprijinul pentru afacerile lor din Romania. Directorul general al Erste, Andreas Treichl, i-a transmis guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, o scrisoare prin care il asigura ca grupul austriac va continua finantarea BCR si va rostogoli liniile de credit acordate bancii.
Datoriile bancilor din Romania catre cele din tara de origine se ridica la aproape 9 miliarde de euro si ar putea pune presiune pe contul curent in cazul in care imprumuturile nu vor fi reinnoite. Misu Negritoiu sustine ca necesarul de finantare externa al Romaniei este intre 8 si 10 miliarde de euro, nivel suficient pentru protejarea rezervei valutare si plata datoriilor externe. In opinia reprezentantului ING Bank, un acord cu FMI si UE "este absolut necesar pentru Romania", atat pentru cresterea credibilitatii si predictibilitatii pe piata locala, cat si pentru a usura creditarea si a acoperi anumite nevoi de finantare. Iar imprumutul de la Fondul Monetar International prinde contur. "Romania se afla in discutii cu FMI in legatura cu imprumuturi suplimentare. Sper ca discutiile vor avea succes", a declarat ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, dupa o intrunire cu omologul sau, Cristian Diaconescu.
George BANCIULEA 
A r h i v a
  Bataie pe Oltchim    
  ZIUA propune solutii pentru un transport sigur    1 comentariu
  Leasing-ul in scadere    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Hartile cutremurului (8657 afisari)
 Conflict cu Ucraina (3077 afisari)
 Spionul bulgar tundea catelul vecinei (2756 afisari)
 Contre intre Atanasiu si generalul Badalan (1769 afisari)
 PNL, decont si succesiune (1583 afisari)
 Frumoasa filipineza care suceste mintile barbatilor cu formele sale! (FOTO) (4605 afisari)
 Decanul Academiei Diplomatice de la Moscova: "Exista o probabilitate mare ca prabusirea Statelor Unite sa se produca in 2010" (3004 afisari)
 Cel mai tare sofer roman!  (2994 afisari)
 Soldatul universal, Jean-Claude Van Damme, beat intr-un club de noapte din Sofia (2266 afisari)
 Si Basescu rade de inaltimea lui Boc - VIDEO (1994 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00910 sec.