Ziua Logo
  Nr. 4477 de miercuri, 4 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Venezuela devine Cuba II
-- Liderul venezuelean, Hugo Chavez, una dintre cele mai "pitoresti" figuri din galeria sefilor de stat, s-a obisnuit in asa masura cu fotoliul prezidential, incat nu se simtea in stare sa-l cedeze, conform Legii fundamentale a tarii sale, la finele celui de-al doilea mandat. Ingrozit de faptul ca, in virtutea Constitutiei intrate in vigoare la 30 decembrie 1999, ar fi trebuit sa predea, in 2013, stafeta conducerii statului latino-american unui nou ales al electoratului, Chavez nu a stat cu mainile incrucisate, asteptand sa cada drobul de sare, ci a trecut, cu toata energia, la actiune.
Demersul diplomatic de amendare a Constitutiei, astfel incat sa i se permita sa candideze la functia suprema de cate ori doreste, s-a dovedit, in final, solutia optima pentru Chavez. Castigator al cursei prezidentiale din decembrie 1998, Hugo Chavez a preluat, in mod oficial, functia suprema, in februarie 1999, devenind cel mai tanar presedinte venezuelean din ultimii 40 de ani. A fost reales la 30 iulie 2000 pentru un mandat de sase ani (conform Constitutiei amendate, intrata in vigoare la 30 decembrie 1999), si a depus juramantul de investitura la 19 august 2000.
DupA ce, In urma unui puci comis in 2002, a stat "pe bara" 48 de ore, Chavez a fost reinstalat oficial in functia suprema, pe 14 aprilie 2002, prin intrarea in vigoare a unui decret semnat de vicepresedintele Diosdado Cabello.
In august 2004, opozitia a organizat un referendum pentru inlaturarea din functie a presedintelui Chavez. Rezultatul referendumului a demonstrat ca "presedintele saracilor" nu poate fi clintit.
A fost reales pentru un nou mandat la conducerea tarii pe 3 decembrie 2006. Din acel moment, Chavez s-a identificat cu "Puterea" si, dupa cate se pare, nu are de gand sa traiasca altfel decat ca sef de stat. El intentioneaza sa conduca Venezuela pana in 2021 anul in care se implinesc doua secole de la obtinerea independentei tarii.
In decembrie 2007, Chavez a incercat, fara succes, sa-si asigure locul de prim om al statului pentru cat mai mult timp posibil. A pierdut referendumul, la milimetru, cu numai 49 de voturi "pentru", la 51 "impotriva". Se descurajeaza Chavez? Nu. "Reforma a esuat doar pentru moment, dar nu a murit", a asigurat el. A organizat un nou referendum de amendare a Constitutiei, luna trecuta.
"Ca sA nu mai rAmAie repetent si anul acesta", vorba maestrului Caragiale, acum Hugo Chavez a facut tot posibilul pentru a evita vechile greseli. Si a dovedit ca strategia sa a fost bine gandita. Chavez a obtinut, practic, tot ce si-a dorit: va candida de cate ori va dori, durata unui mandat urmand sa fie extinsa de la sase la sapte ani; va avea dreptul sa instaureze starea de urgenta pe termen nelimitat si sa cenzureze informatia "pe timp de criza".
Ca sA-Si atragA simpatizanti din toate sferele sociale, Chavez a inclus in amendamentele constitutionale si prevederi populiste, spre exemplu diminuarea zilei de lucru de la opt la sase ore, protectie sociala pentru muncitorii neoficiali (spre exemplu vanzatorii ambulanti). Plus, acordarea dreptului de vot de la 16 ani, ca sa se simta si tineretul bagat in seama.
DupA anunTul victoriei optiunii "DA" in scrutinul propus si organizat de Chavez, acesta a iesit in balconul palatului prezidential, sa primeasca uralele si aplauzele sustinatorilor. In aceste situatii, omul transmite multumiri alegatorilor, familiei care l-a sustinut, echipei de campanie (despre profesori nu se poate discuta in cazul lui Chavez, care n-a prea fost dus pe la scoala). Hugo Chavez a multumit "prietenului", "fratelui", "parintelui spiritual", legendarul patriarh cubanez Fidel Castro, pentru felicitarile adresate.
Fidel Castro, desi retras din functia de presedinte al Cubei - pe care a ocupat-o timp de 47 de ani - a fost si ramane modelul politic al lui Hugo Chavez, singurul sef de stat care l-a vizitat dupa interventia chirurgicala suportata in 2006.
Faptul cA preSedintele venezuelean este hotarat sa-si transforme tara intr-o noua Cuba a devenit, deja, evident.
Chavez a trimis, in urma cu trei zile, armata impotriva producatorilor de orez care refuza sa vanda la preturile stabilite de Guvern. Acelasi Guvern care decide si preturile la carnea de pasare sau la zahar. Mare bucurie pe comerciantii venezueleni. Si ii mai asteapta si altele. Chavez fiind fidelul modelului Fidel, n-ar fi exclus ca, in scurt timp, opozitia venezueleana sa intre in clandestinitate.
Ileana Cornea 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Esti cam....   de Alcor
Apropo de PATRIE si "Patria o Muerte !" - " Atzi uitat.. "In PATRIA NOSTRA - multe silvae sunt..."   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Alo tanti.. Ti-o fi greatza de "Patria o muerte..!" Iti place GLOBALIZAREA impotriva NATIONALISMULUI   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Incredibil!   de Tudor190
un nou zimbabwe    de IISUSCHR
A r h i v a
  Esecul monopolului Kremlinului    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Hartile cutremurului (8657 afisari)
 Conflict cu Ucraina (3077 afisari)
 Spionul bulgar tundea catelul vecinei (2756 afisari)
 Contre intre Atanasiu si generalul Badalan (1769 afisari)
 PNL, decont si succesiune (1583 afisari)
 Frumoasa filipineza care suceste mintile barbatilor cu formele sale! (FOTO) (4605 afisari)
 Decanul Academiei Diplomatice de la Moscova: "Exista o probabilitate mare ca prabusirea Statelor Unite sa se produca in 2010" (3004 afisari)
 Cel mai tare sofer roman!  (2994 afisari)
 Soldatul universal, Jean-Claude Van Damme, beat intr-un club de noapte din Sofia (2266 afisari)
 Si Basescu rade de inaltimea lui Boc - VIDEO (1994 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01091 sec.