Ziua Logo
  Nr. 4476 de marti, 3 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Am prins spionul bulgar!
-- NATO a fost penetrata de rusi la Bucuresti cu ajutorul aliatilor de la sud de Dunare
Un subofiter din Ministerul Apararii (MApN) si un cetatean bulgar au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, la propunerea procurorilor DIICOT, pentru tradare prin transmitere de secrete si spionaj. Ei acuzati ca au manipulat informatii de natura sa puna in pericol securitatea nationala.
Procurori ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au dispus, sambata, punerea in miscare a actiunii penale si retinerea, pentru 24 de ore, a subofiterului Floricel Achim pentru tradare prin transmitere de secrete si a bulgarului Marinov Zikolov, pentru spionaj, potrivit unui comunicat de luni al Ministerului Public.
Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca, astazi, recursul lui Floricel Achim, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a emis, in 28 februarie, mandat de arestare pe numele acestuia. Cazul de spionaj a fost descoperit de Serviciul Roman de Informatii in cadrul activitatii de cooperare cu DIICOT, cercetarile fiind efectuate cu sprijinul ofiterilor SRI, ai Directiei Generale de Informatii a Apararii si Inspectoratului General al Politiei Romane- Directia Generala de Combatere a Criminalitatii Organizate.
"In urma cercetarilor efectuate a rezultat ca cei doi inculpati au folosit (dezvoltat) un sistem, in baza caruia Floricel Achim a procurat din cadrul unei unitati militare a Ministerului Apararii documente cu caracter militar, inclusiv din categoria celor clasificate, a caror diseminare neautorizata este de natura sa puna in pericol securitatea nationala si apararea tarii, pe care ulterior le-a predat lui Marinov Zikolov", se precizeaza in comunicat.
Procurorii au mai stabilit ca, dupa prelucrarea datelor prin intermediul unui sistem de legatura complex, cetateanul strain le transmitea unor reprezentanti ai unui stat nealiat. Potrivit unor informatii neoficiale, spionul bulgar transmitea datele catre un agent al serviciilor secrete din Federatia Rusa. Aseara, in cadrul intalnirii pe care presedintele Traian Basescu a avut-o cu premierul Emil Boc la Cotroceni, a fost abordat si cazul spionajului din cadrul MApN. Din cercetari a mai rezultat ca acestia au urmarit obtinerea unor beneficii materiale, constand in diverse sume de bani. Din sumele obtinute pentru informatiile transmise, Marinov Zikolov il recompensa periodic si pe Floricel Achim.
Afaceri in Romania
Bulgarul arestat sub acuzatia de spionaj are trei firme in Romania, din care doua sunt acum in lichidare. Prima dintre ele, Orion Trading BG SRL, a fost infiintata pe 8 mai 2001 si are sediul social in Bucuresti, strada Alexandru Moruzzi nr. 4, bloc 3, etajul 4, apartamentul 44, sector 3. Obiectul principal de activitate este "intermedieri in comertul cu produse diverse". Cu un capital social de 200 RON, firma are actionari pe Zikolov Petar Marinov (50%), cetatean bulgar, nascut la 25 august 1961, in Sliven, Bulgaria, domiciliat in Sofia, cartierul Hipodrom, nr.16, sc. V, etaj 3, ap. 29, identificat cu pasaportul bulgaresc nr. 312766309 emis la 13 septembrie 2000, si pe Bushev Kiril Zahariev (50%), cetatean bulgar, nascut la 22 august 1955, in Vidin, domiciliat in Sofia, Cartierul Studentesc nr. 58, sc. V, etaj 2, ap. 211, identificat cu pasaportul bulgaresc nr. 317300861, eliberat la 21 februarie 2001. Firma a avut un punct de lucru in comuna Bragadiru, pe soseaua Alexandriei nr. 109, conform unui contract de comodat incheiat pe un an de zile incepand cu data de 1 noiembrie 2001. Firma a intrat in lichidare judiciara incepand cu data de 13 februarie 2008 si lichidator a fost desemnata Carmen Mitrus. A doua firma, Polynas Com 2003 SRL, a fost infiintata de spionul bulgar pe 17 martie 2003, in Bucuresti, si are sediul pe bulevardul Banu Manta nr. 29, bloc 32, scara 3, etaj 2, ap. 89, sector 1. In firma, care are obiect principal de activitate "intermedieri in comertiul cu produse alimentare, bauturi si tutun", alaturi de Zikolov, care detine 49% din actiuni, mai apare si cetateanul bulgar Petrov Petar Konstantinov, cu 51 la suta din actiuni. Si aceasta firma a intrat in lichidare pe 27 noiembrie 2008, lichidator fiind Carmen Caracas. Cea de a treia firma, aflata in functiune, este Citron International SRL, cu obiect principal de activitate "comert cu ridicata nespecializat de produse alimentare, bauturi si tutun" si a fost infiintata pe 26 ianuarie 2005, cu sediul social in Agigea, str. Mihail Jora C1, judetul Constanta. Zikolov detine cinci la suta din actiuni, iar restul de 95 la suta este detinut de cetateanul bulgar de origine turca Sadula Aziz Iliyaz, care este si administratorul firmei, nascut la 10 noiembrie 1969 in Razvigorovo, cu domiciliul in Bulgaria si identificat cu pasaportul seria BGR nr. 303722833 eliberat la 16 martie 2000.
Precedentul Stamen Stancev
Un alt bulgar acuzat de spionaj impotriva Romaniei este Samen Stancev.
Acesta a fost judecat in dosarul Privatizarilor strategice, fiind arestat preventiv, in 2006, sub acuzatiile de spionaj si constituirea unui grup organizat care vana secrete economice, alaturi de fostii consilieri ministeriali Mihai Radu Donciu si Dorinel Mucea si Vadim Benyatov, dar pus in libertate ulterior. In acelasi dosar au fost cercetati, pentru scurgeri de informatii privind privatizari si licitatii, Codrut Seres, fost ministru al Economiei si Zsolt Nagy, fost ministru al comunicatiilor si tehnologiei informatiei.
Doru DRAGOMIR, Marian GHITEANU 
 Afisari: 4073  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 17 Afiseaza toate comentariile  
Ce ziceti de asta, panglicarilor si majoretelor ?   de Osiris
Dlui horiageo   de Osiris
De acum totul va functiona a la carte in Romania   de Burebista 63
Verificati firma    de Catalin12345
A inceput PURIFICAREA membrilor Statului Major al Armatei ? Da domle ca asta ...   de ionion
Se mira cineva ? Au inceput contra-masurile ...   de Arogantu'
bravoo!!   de Zavaidoc
precedentul Stancev   de laur
Parca vad cum o sa cada multe capete de generali.   de Socrate
adevarata problema   de floricel tradator
intoxicare   de horiageo
Acarul   de acv99
bulgarii spioneaza Romania- nu nu ! Ofiterii armatelor tarilor ex-comuniste potentiali   de ionion
Inainte de laudele pt profesionalism   de morkov
aiureala..   de dorumare
Si rusii astia!   de Eufrosin
Circ si piine...adica fara piine. Rectificare: circ si tembeliziune   de Tudor190
A r h i v a
  Pierdut mitraliere. Cumpar motocositoare    4 comentarii
  Tigani unguri sau romani    2 comentarii
  Orban se dedica lui Antonescu    19 comentarii
  Romani capturati de piratii somalezi    
 Top afisari / comentarii 
 Am prins spionul bulgar! (4073 afisari)
 Atentie, sacul e gol! (2979 afisari)
 Tigani unguri sau romani (2340 afisari)
 Pierdut mitraliere. Cumpar motocositoare (1547 afisari)
 Piuneza din fundul ardeleanului (1529 afisari)
 Sunt goale-golute, desi par imbracate! (VEZI FOTO) (2899 afisari)
  Pestele cu fata de om, descoperit in Coreea de Sud  (2411 afisari)
 Preturile la imobiliare vor scadea sub 50.000 de euro pana in 2010 (2266 afisari)
 A facut sex cu 100 de cadavre (1830 afisari)
 Nu existã riscul unui cutremur mare in Romania, in viitorul apropiat, spun seismologii (1726 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01997 sec.