Ziua Logo
  Nr. 4475 de luni, 2 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Barack Obama suna retragerea
Presedintele Barack Obama a anuntat vineri retragerea majoritatii trupelor americane din Irak pana la sfarsitul lui august 2010, pentru a mentine o forta
de cateva zeci de mii de persoane, inaintea unei retrageri totale pe care intentioneaza sa o realizeze pana la finalul lui 2011.
"Am venit astazi sa va vorbesc despre modul in care razboiul din Irak va lua sfarsit", a declarat Obama in fata a mii de puscasi marini de la baza Camp Lejeune, din North Carolina, unul dintre cele mai mari complexe militare din lume. "Misiunea noastra de lupta in Irak se va incheia pana la 31 august 2010", a precizat el. Obama a adaugat ca o forta de 35.000-50.000 de persoane va ramane acolo, in cadrul unei noi misiuni de instruire si echipare a fortelor irakiene, de protejare a personalului american si de lupta impotriva terorismului. "Am intentia de a retrage toti soldatii americani din Irak pana la sfarsitul lui 2011", conform unui acord incheiat la finalul lui 2008 intre presedintele George W. Bush si Guvernul irakian, a precizat el. Noul locatar de la Casa Alba a mai declarat ca doreste un dialog "sustinut si bazat pe principii"cu Iranul si Siria, in cadrul unei noi diplomatii americane mai deschise. "Statele Unite vor urma pe viitor o politica de dialog sustinut si bazat pe principii cu toate tarile din regiune, inclusiv Iranul si Siria". Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, a declarat ca Obama l-a sunat vineri pe premierul irakian Nuri al-Maliki pentru a-l informa despre planul sau referitor la Irak, cu putin timp inainte de a-l face public. Consilierii militari ai lui Barack Obama au prezentat Casei Albe mai multe optiuni de retragere a trupelor de lupta din Irak, in 16 luni, in conformitate cu promisiunea de campanie a presedintelui, in 19 luni si 23 de luni, noteaza agentiile de presa. Sefii militari din Irak, "in special generalul Odierno", se tem ca o retragere in 16 luni, pana in mai 2010, ar ame�ninta castigurile realizate pe frontul de securitate, la scurt timp dupa alegeri nationale cruciale in decembrie 2009.
Ileana CORNEA 
 Afisari: 284  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Da, da, cum sa nu!   de Zenn
A r h i v a
  Dezghet economic cu Rusia    6 comentarii
  Scurgere de informatii    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Are dreptate (3058 afisari)
 Spionati pe Messenger (2598 afisari)
 Jaf cu vaporul (2164 afisari)
 Trasi din nou pe sfoara (1446 afisari)
 Criza divizeaza UE (1418 afisari)
 Sotia lui Tom Cruise, asa cum speram sa n-o mai vedem niciodata: supta la fata, nespalata pe cap si cu oja sarita (3843 afisari)
 Din programul economic transmis de Guvern la CE: Creste varsta de pensionare, iar angajarile in sectorul public, blocate pana in 2011 (2340 afisari)
 Unul dintre multii "politologi" rusi: Se pregateste o lovitura de stat impotriva lui Putin (2218 afisari)
 Nu ti-ai platit rata la banca? Uita de executorii bancari, pentru ca-ti bat la usa cei judecatoresti! (2052 afisari)
 Masacrul de la Fantana Alba, un Monument al suferintei romanesti - SEMNEAZA PETITIA (1909 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00821 sec.