Ziua Logo
  Nr. 4471 de miercuri, 25 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Finante
Euro din 2012
-- Criteriile de la Maastricht ar putea fi relaxate, pentru a permite aderarea mai rapida la zona euro * Romania ar putea astfel adopta moneda unica europeana
Fluctuatiile de curs valutar care au creat probleme majore economiilor din regiune ii determina pe tot mai multi sa isi indrepte privirile spre zona euro. Numai ca intrarea in acest "club select" se face pe baza unor criterii pe care acum
nu le indeplinim.
Solutia ar fi relaxarea criteriilor, iar un zvon care circula prin UE acrediteaza ideea atenuarii acestor conditii pentru a face mai usoara atingerea lor de catre state care acum nu-si pot permite acum acest lucru. Romania a anuntat ca doreste sa adere la zona euro in 2014, ceea ce inseamna ca ar putea intra in Mecanismul Ratelor de Schimb (REM II) - anticamera euro, in 2012. Astfel, daca aceste conditii de convergenta, de la Maastricht, se relaxeaza, Romania ar putea intra in REM II in 2010 si in zona euro in 2012.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, ieri, in cadrul unei dezbateri, ca tinta Romaniei trebuie sa fie aderarea la zo�na euro cat mai repede cu putinta, un alt obiectiv, pe termen mediu, fiind intrarea in grupul marilor tari industrializate si emergente reunite in G20. El a mentionat ca, dincolo de discutiile despre interventia Bancii Nationale pentru protejarea cursului de schimb, "aceasta mica Antanta pe care bancherii din Europa Centrala si de Rasarit incearca sa o faca, pe buna dreptate, cu prea putine resurse, dar justificat", situatia actuala arata, inca o data, ca tinta Romaniei trebuie sa fie aderarea la zona euro, cat mai repede cu putinta. "Este singura modalitate ca Romania sa faca parte dintr-un bloc regional masiv si solvabil, indiferent de ciclurile economiei mondiale si de durata si de gravitatea crizei pe care o traversam", a aratat liderul PSD.
"Daca invatam din aceasta criza structurala si economica, putem sa ne propunem ca intr-un orizont de timp, in functie si de raspunsul pe care il dam la aceasta criza economica, Romania sa isi propuna, pe termen mediu, sa intre in grupul G20, pentru ca astazi de fapt asistam la o reasezare nu doar geopolitica, cat si geoeconomica", a adaugat Mircea Geoana. Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu, ne-a declarat ca, personal, nu crede ca Romania ar putea adera mai devreme la zona euro, insa zvonurile care circula sunt destul de optimiste. "In legatura cu zona euro, este o afacere interesanta, dar mergem acolo cand suntem chemati, nu cand vrem. Realitatea este ca sunt cateva conditii de indeplinit, banca nationala le-a pus de multe ori pe tapet, dar pe care, deocamdata, fara sa le indeplinim nu putem ajunge acolo. Circula acum un zvon ca s-ar putea sa existe o varianta atenuata a celor cinci conditii de aderare, dar este numai zvon si nu s-a oficializat in nici un fel", ne-a declarat Adrian Vasilescu.
De asemenea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) sustine aderarea mai devreme la euro.
Criteriile de la Maastricht
"Nu trebuie sa excludem posibilitatea de a adera la zona euro mai devreme", a declarat Radu Gratian Ghetea. Acesta a confirmat ca bancile din Romania vor fi gata sa adere la SEPA (Regiunea Europeana Unica de Plati) inainte de anul 2014, data la care se preconizeaza ca Romania sa adere la moneda unica. "In noiembrie 2009, primele banci din Romania vor fi pregatite pentru a adera la SEPA", a adaugat Ghetea. Indicatorii de convergenta nominala pentru aderarea la zona euro cer ca Romania sa aiba o rata a inflatiei mai mica de 1,5 puncte procentuale peste media celor mai performanti trei membri, ratele dobanzilor pe termen lung sa fie mai mici de 2 puncte procentuale peste media celor mai perfomanti trei membri, iar cursul de schimb sa nu fluctueze cu mai mult de 15%. La acestea se adauga deficitul bugetului consolidat de cel mult 3% din PIB si o datorie publica de sub 60% din PIB.
George BANCIULEA 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
N-a fost destul?   de Eufrosin
   de Vasile Calmatui
A r h i v a
  Criza pana in 2011    
  Exportam sau murim    15 comentarii
  Ajutor de la Concurenta    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Politia sterge urmele mafiotilor (3020 afisari)
 Intrebari care impun o ancheta ministeriala (2147 afisari)
 Ucigasul tacut (1835 afisari)
 Politia da explicatii jenante (1787 afisari)
 Sef de aviatie numit ilegal (1657 afisari)
 Megan Fox, sexy si disponibila! (VEZI FOTO) (3378 afisari)
 Mihaela Radulescu: "Sunt inca o femeie inselata de un milionar, chiar daca toata lumea m-a aratat pe mine cu degetul!"  (3221 afisari)
 Oferta XXX de 1 milion de dolari pentru mama octupletilor americani (3130 afisari)
 Kate Winslet, asa cum n-ati mai vazut-o niciodata! (FOTO) (2944 afisari)
 Guvernul vrea sa elimine 18 sporuri, salariul de merit, premiile si plata orelor suplimentare (2808 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01007 sec.