Ziua Logo
  Nr. 4470 de marti, 24 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
"Doi si-un sfert" stia de Preda. Si tace.
-- "Luptatorul" se afla de anul trecut in atentia Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din cadrul MAI * Chestorul Marcel Popescu, comandantul Dinamo Bucuresti, habar nu avea ce infractor reprezenta culorile clubului * Desi scandalul este urias, "Doi si-un sfert" nu a transmis informatia celor care se ocupau de activitatea interlopa a lui Preda
Magistratii au considerat ca liderul clanului "Luptatorilor" nu prezinta pericol public si au respins cererea procurorilor de arestare preventiva a acestuia. Decizia a fost atacata cu recurs. Ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, a anuntat, ieri, ca a dispus Corpului de control al ministerului sa faca o ancheta la Clubul Sportiv Dinamo si la Dinamo Brasov.
Eugen Preda si-a dat demisia din functia de subofiter angajat la Clubul Sportiv Dinamo Brasov, subordonat MAI Eugen Preda se afla inca din cea de-a doua parte a anului trecut in atentia Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), sustin surse din Politia Romana. Luptatorul de la Dinamo Brasov a intrat in atentia ofiterilor DGIPI dupa ce acestia au primit o serie de informatii despre activitatea extrasportiva a lui Preda. Acesta a devenit "obiectiv" pentru ofiterii DGIPI dupa ce a fost implicat in mai multe incidente cu violenta si tipice pentru activitatea criminalitatii organizate. Astfel, se pare ca monitorizarea activitatii extrasportive al lui Preda a fost efectuata si de Directia Generala de Combatere a Criminalitatii Organizate (DGCCO). Surse din MAI sustin ca exista un raport privind pe Eugen Preda, iar rezultatul lucrarii urmeaza sa fie valorificat de institutiile competente. In cazul agentului de politie Preda, se poate spune ca serviciile de informatii ale MI nu si-au facut datoria. Daca nu ar fi aparut scandalul de la mall-ul din Drumul Taberei, Preda, mai ales avand in vedere performantele sale in artele martiale, ar fi putut ajunge un lider interlop de temut, sub paravanul de sportiv al Ministerului de Interne.
Hai liberare!
Foto: Mediafax
La iesirea din arestul Directiei de Cercetari Penale din Capitala, Preda a declarat ca scandalul a inceput atunci cand la mall-ul Plaza Romania a sosit Bogdan Oprea, seful firmei de paza BGS care se ocupa de securitatea in complexul comercial.
Preda a povestit ca a avut o controversa cu angajatii BGS care a pornit de la modul in care si-a parcat masina in fata complexului comercial.
"M-am dus sa platesc amenda pentru parcare si am intentionat sa plec, insa un angajat de-al lui Oprea, pe nume Rosu, mi-a spus sa stau si sa-l astept pe Bogdan Oprea. Atunci cand a sosit, acesta m-a intrebat daca eu sunt Eugen Preda. I-am raspuns ca da si imediat m-a lovit", a acuzat Eugen Preda.
Preda a mai afirmat, la iesirea din arest, ca nu exista probleme mai vechi intre el si Bogdan Oprea, sustinand ca scandalul din mall a pornit de la o simpla parcare.
"Nu ma asteptam ca patronul sa ma loveasca, speram ca vom avea o discutie civilizata. Camerele de supraveghere din mall pot confirma spusele mele", a continuat Preda.
Acesta a dezmintit si varianta sustinuta de fratele lui, Adrian Preda, potrivit caruia BGS a provocat un scandal pentru a castiga contractul de paza al unui casino situat in mall-ul bucurestean in care lucreaza ca bodyguarzi mai multi cunoscuti de-ai sai, sportivi.
Luptatorii printre noi
In noaptea de duminica spre luni, la Judecatoria sectorului 6 din Bucuresti s-a decis cercetarea in stare de libertate a trei dintre persoanele implicate sambata intr-un conflict violent cu angajati ai firmei de paza si protectie BGS, la mallul Plaza Romania. Este vorba despre Petre Pascu, Marian Scarlat si Andrei Cristian Badula, zis Mos Ene, acesta din urma fiind implicat si in alt incident sangeros, in iulie 2008, ca membru al gruparii interlope conduse de Eugen Preda, cunoscuta si sub numele de "Luptatorii". Cauza referitoare la o a patra persoana, Andrei Alexandru Udrea, a fost disjunsa, procesul urmand sa aiba loc astazi, la aceeasi judecatorie. Parchetul a atacat cu recurs decizia instantei. In sala de judecata s-a aflat si cel considerat liderul bandei, Eugen Preda, al carui mandat de retinere nu expirase, dosarul sau fiind judecat ieri dupa-amiaza. Judecatorii au decis cercetarea sa in stare de libertate, acesta nereprezentand pericol public in opinia magistratilor, hotarare ce trebuie motivata in termen de 24 de ore. Procurorii au declarat recurs impotriva deciziei.
Pumni in banii contribuabilului
Practicant de lupte libere, wushu si kempo (stil de lupta apartinand artelor martiale, care in limba chineza inseamna "calea pumnului"), primea, ca politist, un salariu lunar de 17 milioane lei vechi platiti, fireste, din bugetul ministerului. Nascut pe 24 august 1976, Eugen Preda si-a inceput cariera sportiva in 1986 si a obtinut mai multe titluri nationale, europene si mondiale. Una dintre participarile importante a fost la Olimpiada de la Beijing, dupa incheierea careia a plecat in Antalya, in concediu de odihna. Numai ca, in acest timp, el era cercetat in legatura cu alt scandal generat la acelasi mall Plaza Romania, de mai multi membri ai gruparii sale, intre care si fratele lui, Adrian Preda.
Pe de alta parte, desi Eugen Preda nu avea cazier, activitatea infractionala a gruparii sale, care ar numara peste 100 de indivizi, era bine cunoscuta de autoritati, miscarile lor fiind tinute sub observatie, potrivit lui Mihai Pitulescu, seful Serviciului de Investigatii din cadrul Politiei Capitalei. De aceea, sta sub semnul intrebarii motivul pentru care autoritatile nu au actionat de fiecare data cand s-au constatat activitati infractionale ca perceperea unor taxe de protectie, recuperari de datorii, amenintari, batai, tentative de omor. Aceasta, in conditiile in care Bogdan Oprea, patronul grupului BGS, ne-a declarat ca a sesizat de nenumarate ori politia in legatura cu activitatile ilegale ale interlopilor. Capii bandei s-ar bucura de altfel de un regim privilegiat in incinta cazinoului din mall pe care il controleaza, unde au o masa rezervata. Clanul Preda se mai bucura insa si de indulgenta magistratilor, care i-au lasat liberi si pe cei patru indivizi anchetati anul trecut sub acuzatia de tentativa de omor.
Pepiniera Dinamo
Eugen Preda era angajat ca agent de politie al Centrului Sportiv Brasov al clubului Dinamo (CSBD) din anul 2003. Centrul de la Brasov este o institutie independenta din punct de vedere functional, dar se afla in coor�donarea clubului central Dinamo al Ministerului de Interne (MI). Cei din conducerea clubului Dinamo spun ca Eugen Preda nu avea cazier judiciar si nici nu existau informatii ca ar avea legaturi cu lumea interlopa sau ca ar desfasura activitati ilegale. In urma scandalului de anul trecut, in care a fost implicat Preda, la solicitarile conducerii clubului Dinamo facute la Politie si la Parchet, nu a venit niciun raspuns ca acesta ar avea probleme cu legea.
Chestorul de politie Marcel Popescu, comandantul clubului Dinamo, ne-a declarat: "Sportivii clubului Dinamo sunt angajati ca personal civil sau ca subofiteri si ofiteri, in aceasta ultima situatie in functie de studii si performante sportive. Eugen Preda era angajat ca agent de politie la MI si functiona ca sportiv in cadrul Centrului Sportiv Brasov al clubului Dinamo. El era agent de politie, dar in fisa postului figura activitate sportiva, nu activitate politieneasca. In cazul in care isi incheie activitatea sportiva si vor sa treaca in activitatea de politie, sportivii urmeaza niste cursuri speciale, pentru a trece efectiv la munca de politie. Noi avem, in ultimii 10 ani, cam 500 de fosti sportivi care lucreaza in Ministerul de Interne si nu am avut nicio problema cu ei, niciunul dintre ei nu a fost sanctionat, nu a fost trecut in rezerva din motive de indisciplina. Anul trecut, cand a aparut primul scandal legat de Eugen Preda, noi i-am cerut chestorului Luca, seful centrului de la Brasov, informatii despre acest om, sa faca verificari. Ei au solicitat la Politie, la Parchet, am cerut cazierul, si n-a venit nimic, n-a aparut nimic si astfel nu l-am putut opri din competitie. De obicei, cand este o problema legata de un sportiv sau de un alt cadru din clubul Dinamo, vine la noi un document, de la Politie, de la parchet sau de la alta structura, in care ni se solicita ca e martor sau altceva, ca vor sa aiba o discutie cu el, ca are o atitudine nu stiu cum... Dar in legatura cu asta n-a venit nicio hartiuta, macar, ceva, o informare, de nicaieri. Noi am vazut din ziare si ne-am autosesizat. Ultima data cand a plecat in competitii peste hotare, noi am cerut verificarea si n-a aparut de nicaieri ca ar avea probleme. Dovada ca anul trecut, cand a avut probleme, el era in concediu si a putut sa plece. Noi stiam despre el ca era solicitat doar ca martor intr-un caz si atat. El a demisionat si astfel a scapat de Consiliul de onoare, apoi de Consiliul de judecata si, in final, de darea afara."
Probe inutile
Unul dintre avocatii lui Eugen Preda, Ciprian Soldea, a declarat, ieri, ca procurorii nu au adus inregistrarile video din mallul Plaza Romania din seara incidentului. In opinia avocatului, aceste inregistrari video erau o proba directa si foarte importana pentru a afla ce s-a intamplat in seara incidentului.
"Urmaresc scandalul de la Plaza Mall, acolo unde lupta pentru clienti pe piata firmelor de paza si protectie a facut posibil circul de la Plaza. Practic, este vorba de un scandal prin care o firma de paza si protectie a dat o lovitura unui concurent de pe piata de profil", a spus senatorul PDL Urban Iulian, vicepresedintele Comisiei Juridice din Senat. Acesta a precizat ca sistemul de supraveghere video instalat in Plaza Mall nu are autorizare din partea Autoritatii Nationale pentru Supravegherea si Protectia Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). "Nu exista un cadru legal care sa le normeze la acest moment, astfel incat imaginile in cauza prelucreaza ilegal date si imagini cu caracter personal, incalcand dispozitiile Legii 677/2001. Aceste imagini au valoare zero in justitie, fiind obtinute ilegal, si nu vor putea fi folosite ca probe in procesele care vor urma acestui incident de la Plaza", a precizat senatorul PDL.
"Trei Coroane SRL"
Agentul de politie Eugen Preda era si patronul unei firme de pompe funbre "Trei Coroane SRL", la care era unic actionar si administrator, situatie care contravine statutului politistilor, care interzice angajatilor MI desfasurarea vreunei activitati comerciale. Firma are sediul social intr-un bloc de pe bulevardul Iuliu Maniu si, dupa nici un an de la infiintare, pe 1 februarie 2007, patronul Preda i-a suspendat activitatea.
Marian GHITEANU, Adrian Nicolae POPESCU 
Alte articole
  Si al cincilea suspect in scandalul de la mall va fi cercetat in stare de libertate    (2009-02-24 14:04)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Campionii' lu' peshte mort...   de NO
Fiti seriosi, domnilor!   de DianaI
Pepinera securitatii.   de Aladin
A r h i v a
  Harta mafiotilor    18 comentarii
  Europarlamentarii "Ciocu' mic"    6 comentarii
  Elena Udrea vrea sa spele imaginea romanilor    13 comentarii
  Luna infernala pentru cei care lucreaza in Italia    3 comentarii
  Roma scoate romanii in strada    2 comentarii
  Statistica infirma autoritatile italiene    1 comentariu
  "Corriere della Sera" cu tunurile pe noi    3 comentarii
  UE nu inghite romii    8 comentarii
  Directia 5 in loc de Iris    
 Top afisari / comentarii 
 Harta mafiotilor (6166 afisari)
 Un presedinte prematur (3786 afisari)
 "Doi si-un sfert" stia de Preda. Si tace. (3523 afisari)
 Europarlamentarii "Ciocu' mic" (1887 afisari)
 Noua Avensis limuzina cu lipsuri (1417 afisari)
 UPDATE Cristi Minculescu a trecut cu bine si de a doua interventie chirurgicala!  (5425 afisari)
 Are 12 copii cu cele doua neveste-surori (2693 afisari)
 Razboi de criza in Rusia: Fostii kgb-isti ai lui Putin se lupta cu "liberalii" lui Medvedev (2518 afisari)
 Sexy-mama Alessandra Ambrosio! (VEZI FOTO) (2032 afisari)
 Limbajul obscen este mai eficient decat Viagra (2014 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01327 sec.