Ziua Logo
  Nr. 4467 de vineri, 20 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Parchetul groazei
-- Procurorii de la Sectorul 4 sunt campioni la achitari in 2008: 33 de cazuri fata de cinci, media pentru Bucuresti * Cifra alarmanta pentru actul de justitie ridica mari semne de intrebare asupra dosarelor fabricate acolo
Mircea PAUN - Ziua foto
Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a finalizat luna trecuta "analiza indicatorilor de calitate in anul 2008" ai propriei unitati, dar si a celor sase parchete de sector din Capitala, precum si a parchetelor Judecatoriilor Buftea si Cornetu. Rezultatele au scos la iveala cifre alarmante la nivelul Parchetului Judecatoriei Sectorului 4 si al Parchetului Judecatoriei Buftea. Cele doua institutii au inregistrat in anul 2008 un numar de 33 de achitari, respectiv 29.
Pentru a intelege aceste cifre, trebuie sa subliniem ca la restul parchetelor din Capitala numarul de achitari a variat intre 2 - 8, rezultand o medie de cinci achitari/an pe unitate. Pentru un procuror, o achitare reprezinta una dintre cele mai grave rateuri profesionale, in special atunci cand achitarea este pronuntata pe litera a) sau c) - adica pentru ca "fapta nu exista" sau "fapta nu a fost savarsita de inculpat". Asta inseamna ca ori procurorul in cauza este incompetent, ori a fabricat dosarul in scopuri numai de el stiute.
In mod normal, toti procurorii cu asemenea achitari ar trebui sanctionati intr-o forma sau alta. Pe vremea lui Ceausescu, cine se alegea cu o asemenea achitare (caz extrem de rar si pentru faptul ca de multe ori erau inventati vinovati) era dat de toti peretii si criticat in colectivele de munca.
In Romania de azi, conducatorii parchetelor sau membrii CSM se multumesc sa inchida ochii, iar "analizele de calitate" devin maculatura aruncata la cos. Cei care sufera sunt, evident, cei trimisi abuziv in judecata, care ajung sa se se adreseze CEDO de la Strasbourg, pentru ca in Romania nu au nici o sansa sa-l traga la raspundere pe magistratul care poate le-a distrus existenta.
Rezultate alarmante
Analiza indicatorilor de calitate in anul 2008 pentru Parchetele Capitalei a retinut urmatoarele rezultate:
* Parchetul Tribunalului Bucuresti - 6 achitari;
* Parchetul Judecatoriei Sectorului 1 - 2 achitari;
* Parchetul Judecatoriei Sectorului 2 - 7 achitari;
* Parchetul Judecatoriei Sectorului 3 - 4 achitari;
* Parchetul Judecatoriei Sectorului 4 - 33 achitari;
* Parchetul Judecatoriei Sectorului 5 - 4 achitari;
* Parchetul Judecatoriei Sectorului 6 - 8 achitari;
* Parchetul Judecatoriei Buftea - 29 achitari;
* Parchetul Judecatoriei Cornetu - 2 achitari;
Sotul sef la Sectorul 4, sotia avocata Camatarilor
Dintre achitarile de mai sus se remarca detasat dezastrul profesional de la Parchetul Sectorului 4, explicabil prin debandada existenta si perpetuata dupa pierderea de catre procurorul Ovidiu Rosca a sefiei acestui parchet, la finele anului 2007. In anii trecuti, sub comanda lui Ovidiu Rosca, PJS 4 a dobandit un trist renume, fiind frecvente achitarile cu litera a) si c) imputabile unor procurori, acoperiti de sefii lor prin vestitele "referate de achitare" - declarate fara nicio valoare de catre Inalta Curte. Sotia lui Ovidiu Rosca a fost nimeni alta decat avocata "Clanului Camatarilor", urmarita de anchetatori si serviciile secrete intr-un dosar penal legat de sfaturile pe care le dadea clientilor ei pentru a se pune la adapost de lege.
Lucian Curelariu - Ziua foto
Manevrele lui Ovidiu Rosca
In noiembrie 2007, postul de prim-procuror al PJS 4 a fost castigat la concursul organizat de CSM de catre procurorul Mihai Betelie, de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1. Magistratul Betelie nu a putut sa-si preia pana azi functia, intrucat Ovidiu Rosca, perdantul concursului, a speculat "scandalul examenelor fraudate la CSM" si a facut plangeri ca ar fi fost "furat" la note.
Plangerile sale s-au dovedit nejustificate, insa Ovidiu Rosca, pentru a-l impiedica pe Betelie sa ocupe postul, a contestat hotararea CSM de validare a examenului la Sectia de contencios administrativ a Inaltei Curti si a reusit sa blocheze numirea, amanand de mai bine de un an judecarea dosarulului, pentru fel de fel de chichite acceptate cu usurinta de judecatori. De mai bine de un an s-a impiedicat astfel venirea la conducerea PJS 4 a unui om din afara, care sa strice "ploile" din unitate. In paralel cu actiunile lui Rosca, procurorul Marius Vasile, de la Sectorul 4, cunoscut ca "mana dreapta" a lui Ovidiu Rosca, a fost depistat si acuzat ca in 7 decembrie 2007 a postat pe site-urile ziarelor ZIUA si Gardianul, comentarii cu informatii false, in care anunta ca Mihai Betelie ar fi dat "spaga" vin si peste unor membri ai CSM pentru a castiga concursul de la PJS 4. Gratie camerelor de luat vederi din incinta Internet Cafe-ului de unde s-au transmis mesajele diversioniste, procurorul Marius Vasile a fost identificat, iar Inspectia CSM l-a nominalizat ca fiind autorul faptei. Marius Vasile (si el un campion al achitarilor) este in prezent judecat disciplinar de Sectia de procurori a CSM, fiind la un pas de o posibila excludere din Magistratura. De asemenea, el este singurul procuror din Romania impotriva caruia Curtea de Apel Bucuresti si Inalta Curte a dispus - prin sentinta definitiva - inceperea urmaririi penale pentru infractiunea de "represiune nedreapta", ca urmare a unui dosar penal fabricat in urma cu mai multi ani, soldat tot cu o achitare cu litera a). Asta nu l-a impiedicat pe Vasile ca anul trecut, pe perioada cat PJS 4 a ramas fara conducere, sa fie numit vreme de cateva luni "prim-procuror interimar" la PJS 4, cu ajutorul sefilor PCA Bucuresti, la curent cu ispravile lui, dar deosebit de protectori. Statistica achitarilor mai semnaleaza ca la PJS 4, pe langa cele comise de procurorul Marius Vasile, exista si alti procurori verificati pentru nu mai putin de patru achitari cu litera a) si sapte cu litera c), precum si cazuri de returnari de dosare sau achitari pe alte temeiuri, unele dintre acestea considerate imputabile procurorilor de caz. Cap de lista este procurorul Daniel Aposto�liceanu, despre care autorii controlului au mentionat negru pe alb ca a trimis nejustificat persoane in judecata in peste sapte dosare, urmat de procurorii Ionut Vasile, Elena Cazan, Stefan Balanescu si altii.
CSM va dispune controale de fond
O situatie similara cu cea de la PJS 4 a fost retinuta si pentru Parchetul Buftea, loc in care, in ultimii ani, cativa procurori au creat adevarate "culoare" locale intre instante, politie, avocati, executori si notari. Daca spre sfarsitul lui 2008, gratie unui management mai performant, si a numirii unui nou sef, situatia de la Buftea da semne de indreptare, la Sectorul 4 actul de justitie se afla in cadere libera.
ZIUA s-a adresat personal Procurorului General, Laura Codruta Kovesi (foto), careia i-am solicitat un punct de vedere fata de numarul nepermis de mare de achitari de la PJS 4. Raspunsul, oferit prin purtatorul de cuvant al Parchetului General, a fost ca la Sectorul 4 situatia a fost creata datorita blocarii postului de sef ca urmare a contestatiei formulata la Inalta Curte de fostul prim-procuror Ovidiu Rosca - cel care a pierdut examenul de la CSM - proces care dureaza de prea mult timp. Cu privire la masurile pe care le-ar putea lua Procurorul General, ni s-a explicat ca acesta nu are prin lege niciun instrument coercitiv la indemana, decat cel de a sesiza CSM, institutie care detine toate parghiile si care e la curent cu situatia semnalata.
Vicepresedintele CSM, Bogdan Licu, seful Sectiei de procurori, ne-a declarat la randul sau ca a luat recent act de situatia de la Sectorul 4 si de la Buftea si ca are in vedere declansarea unui control de fond la aceste unitati, control in urma caruia sa se dispuna sanctiuni acolo unde va fi cazul.
Pagina realizata de Razvan SAVALIUC 
Alte articole
  Dosarul Rompetrol retrimis la Parchet    (Anchete, 2007-10-23)
  Ministerul Justitiei plateste aproape doua milioane de euro pentru expertiza in dosarul "Hidroelectrica"    (2008-07-14 20:42)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Camere de luat vederi la Tribunale   de Sanda Popescu
nici in achitarile pemtru crime   de Iovescu
Dovezi clare ale politicului (Parlamentului=legiuitorul) in ale justitiei cotloane:    de knowbothsystems
A r h i v a
  Alegeri cu pistolul    8 comentarii
  Liberalii s-ar fi vandut pe 40.000 de euro    11 comentarii
  Reabilitarea termica ne scapa de gazul rusesc    9 comentarii
  Cat ne costa noua taxa a lui Boc    3 comentarii
  ING ne vrea datori    4 comentarii
  Carnaval la Koln    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Sexul liber castiga teren (3738 afisari)
 Cristian Diaconescu kamikaze in Italia (3328 afisari)
 Liberalii s-ar fi vandut pe 40.000 de euro (2434 afisari)
 Sobolan cat o pisica (2325 afisari)
 Reabilitarea termica ne scapa de gazul rusesc (2302 afisari)
 Filmul cu gimnastele romance care fac exercitiile la paralele topless concureaza la Ziua Mondiala Nud! (6404 afisari)
 Viata de puscarias: Sex cu politiste si asistente medicale (6343 afisari)
 Pamelei Anderson ii place sa se dezbrace si pe podium (FOTO & VIDEO) (2568 afisari)
 Ups! Natalie Imbruglia cu chiloteii la vedere  (2165 afisari)
 Un inginer aeronautic sustine ca a descoperit Atlantida cu ajutorul Google Ocean (2137 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01657 sec.